Een uitvaartverzekering voor een kind afsluiten | Overstappen.nl

Uitvaartverzekering kind

Een uitvaartverzekering voor je kind afsluiten is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het een fijn gevoel geven dat alles is geregeld, mocht er iets gebeuren. Op deze pagina krijg je meer informatie over het meeverzekeren van je (ongeboren) kind, een overzicht van de vijf uitvaartverzekeraars in Nederland en wat de kosten zijn voor een uitvaart van een kind.

Mijn (ongeboren) kind meeverzekeren

Bij de meeste uitvaartverzekeraars in Nederland is het mogelijk om een (ongeboren) baby of kind gratis mee te verzekeren als één van de ouders zelf al een verzekering heeft lopen. Hoe lang je kind gratis kan worden meeverzekerd verschilt per uitvaartverzekeraar.

Wanneer je zwanger bent en geen uitvaartverzekering hebt, maar deze wel zou willen, raden wij aan om te kijken naar de mogelijkheden voor het meeverzekeren van je (ongeboren) kind.

Tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger raakt en een uitvaartverzekering hebt afgesloten, is het slim om dit te melden bij je verzekeraar. Zo weten zij dat er ook een (ongeboren)kind is meeverzekerd. Bij de meeste verzekeraars is het kind vanaf 20 weken zwangerschap tot de eerste 30-60 dagen na de geboorte meeverzekerd.

Hierbij geldt vaak dat de dekking meestal niet gelijk is aan jouw eigen dekking. Er wordt of een percentage van jouw dekking of een vast bedrag uitgekeerd.

Na de geboorte

Wanneer je kindje geboren is, is het belangrijk om dit door te geven aan je uitvaartverzekeraar. Zij zullen dan het kindje bijschrijven op jouw uitvaartpolis. Het hangt van de uitvaartverzekeraar en polis af of je kind gratis is meeverzekerd.

Overzicht uitvaartverzekeraars

Je wilt uiteraard weten wat de mogelijkheden zijn voor het meeverzekeren van je kind bij een Nederlandse uitvaartverzekeraar. We zullen per situatie behandelen of je (ongeboren) kind is meeverzekerd. Zo verschilt dit per uitvaartverzekeraar.

Is mijn (ongeboren) baby automatisch meeverzekerd?

Veel mensen hebben geen idee of hun ongeboren kind wordt meeverzekerd bij de uitvaartverzekering. Toch is dit bij alle uitvaartverzekeraars mogelijk en gebeurt dit meestal automatisch.

VerzekeraarAutomatisch meeverzekerd?
a.s.r.Ja
DELAJa, gratis de gehele zwangerschap, tot 60 dagen na de geboorte
LifetriJa, gratis vanaf 20 weken zwangerschap, tot 3 maanden na de geboorte
MonutaJa, gratis vanaf 20 weken zwangerschap, tot 1 maand na de geboorte
TwentheJa, bij een gezinsverzekering
Yarden*Ja, gratis vanaf 20 weken zwangerschap, tot 6 maanden na de geboorte

* Yarden is vanaf augustus 2021 overgenomen door DELA. Het is daardoor niet mogelijk om een nieuwe uitvaartverzekering van Yarden aan te vragen. De bovenstaande gegevens gelden alleen voor huidige klanten van Yarden.

Is mijn (geboren) kind automatisch meeverzekerd?

Het laten bijschrijven van je kind op jouw uitvaartpolis gaat nooit automatisch. Hiervoor moet je één of meerdere stappen ondernemen bij de uitvaartverzekeraar.

VerzekeraarAutomatisch meeverzekerd?
a.s.r.Nee, bijschrijven
DELANee, binnen 60 dagen na de geboorte bijschrijven
LifetriNee, binnen 3 maanden na de geboorte bijschrijven
MonutaNee, binnen 1 maand na de geboorte bijschrijven
TwentheNee, alleen bij gezinsverzekering is bijschrijven mogelijk
YardenNee, binnen 6 maanden vanaf de geboorte bijschrijven

Tot welke leeftijd is mijn kind gratis meeverzekerd?

Uitvaartverzekeraars hanteren een bepaalde leeftijd tot wanneer je kind kosteloos is meeverzekerd op jouw uitvaartpolis.

VerzekeraarGratis meeverzekerd + leeftijdsgrens
a.s.r.Ja, tot 21 jaar
DELANee, je betaalt een lagere kinderpremie (tot 25 jaar)
LifetriJa, tot 18 jaar
MonutaJa, tot 18 jaar
TwentheJa, tot 18 jaar
YardenJa, tot 18 of 21 jaar

Wat kost een uitvaart voor een kind?

De kosten van een uitvaart zijn deels afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zo betaal je in 2024 gemiddeld voor een uitvaart € 8.500 voor een uitvaart van een volwassene. Een uitvaart van een kind kan iets minder kosten, maar dit is sterk afhankelijk van de wensen. Meestal begint het rond de € 4.000. Een begrafenis is doorgaans een stukje duurder dan een crematie. Voor levenloos geboren kinderen onder de 24 weken en baby’s tot een half jaar worden er vaak andere tarieven gehanteerd en zijn de kosten gemiddeld tussen de € 1.000 – € 3.000.

Vanaf welke leeftijd een eigen uitvaartverzekering?

Vanaf de 18e of 21e levensjaar van je kind kan hij of zij ervoor kiezen om een eigen uitvaartverzekering af te sluiten of om de polis aan te houden. Vanaf dat moment betaal je wel premie, maar vanwege de nog jonge leeftijd zal de premie nog laag zijn. Sluit je geen eigen uitvaartverzekering af, houd dan wel rekening met de maximale leeftijd. Die is bij de meeste verzekeraars 75 jaar.

Uitvaartpolis aanhouden

Het aanhouden van de uitvaartpolis, na het bereiken van de maximale leeftijd, betekent dat je kind (mag ook uitwonend zijn) op jouw polis blijft staan. Wel wordt er voor je kind apart de poliskosten berekend, die hetzelfde zal zijn als bij een losse uitvaartverzekering. De polishouder, oftewel de ouder(s), blijft verantwoordelijk voor het betalen van de premie.
*Alle uitvaartverzekeringen hebben een verzekerde waarde van € 9.500.

Uitvaartverzekering voor het gezin

Je kan bij sommige uitvaartverzekeraars ervoor kiezen om een gezinspolis af te sluiten. Dit is een uitvaartverzekering voor jou én je partner, waarbij de kinderen tot 18-21 jaar gratis zijn meeverzekerd. Daarna blijven je kinderen op jouw polisblad staan en worden de kosten van hun premie berekend aan de hand van de opgegeven geboortedata.

Blijf ik premie voor de uitvaartverzekering van mijn kind betalen?

De uitvaartverzekering van je kind is na zijn 18de levensjaar overdraagbaar. Dit geldt zowel voor het meeverzekeren als een losse uitvaartverzekering. Vanaf dan ben jij als ouder niet meer verantwoordelijk voor het betalen van de premie. Wel kan je bij a.s.r. en Dela je kind blijven meeverzekeren op jouw uitvaartpolis tot een latere leeftijd. Na deze leeftijd kan je er nog voor kiezen om de uitvaartverzekering over te dragen.

Voor welk bedrag is mijn kind meeverzekerd?

Dit hangt af van het verzekerde bedrag van jouw uitvaartverzekering. De meeste uitvaartverzekeraars hanteren de regel, dat je meeverzekerde kind is gedekt voor het hoogste verzekerde bedrag die op de polis staat. Stel jij als ouder bent voor € 9.500 gedekt, dan is jouw kind ook voor dit bedrag verzekerd.

Hieronder een overzicht voor welk bedrag je kind is meeverzekerd:

 • Monuta – Voor hetzelfde bedrag als de hoogst verzekerde ouder.
 • Dela – € 2.953 als de uitvaart niet door Dela wordt geregeld, oftewel bij een kapitaal uitvaartverzekering. Anders voor hetzelfde bedrag als de hoogst verzekerde ouder.
 • ASR – Voor hetzelfde bedrag als de hoogst verzekerde ouder.
 • Lifetri – Een maximaal bedrag van € 7.500.
 • Twenthe gezinsverzekering – Voor hetzelfde bedrag als de hoogst verzekerde ouder.
 • De Laatste Eer – 25% van het verzekerde bedrag.

 

Wanneer wel of geen uitvaartverzekering afsluiten voor je kind?

Het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering voor je kind is een persoonlijke keuze. Het dekken van de kosten van je uitvaart kan een verstandige beslissing zijn als er niet genoeg financiële middelen beschikbaar zijn na je overlijden. In de volgende situaties is het in ieder geval verstandig:

 • Wanneer je zelf niet genoeg spaargeld hebt om een uitvaart te kunnen betalen.
 • Als je zelf een uitvaartpolis hebt. In de meeste gevallen mag je jouw kind gratis bijschrijven.
 • Als je wilt dat een uitvaartverzekeraar de uitvaart organiseert.

Toch is het niet altijd nodig om een uitvaartverzekering voor een kind af te sluiten:

 • Als je genoeg spaargeld hebt voor een uitvaart.
 • Wanneer je zelf de uitvaart wilt organiseren.
 • Uitvaartverzekering voor een kind van 18 jaar

Bij de verzekeraars Lifetri, Monuta, Twenthe, Yarden wordt je kind als hij of zij 18 is niet meer gratis meeverzekerd. Je kan er dan voor kiezen om de polis aan te houden of een losse uitvaartverzekering af te sluiten. Meestal ligt de premie voor een kind van 18 jaar relatief laag. Zo heeft een kind van 18 jaar (hoogstwaarschijnlijk) nog velen jaren te leven en kan daardoor voor een lagere termijn premie betalen.

Bij a.s.r. kan je een kind meeverzekeren tot 21 jaar. Bij Dela is de maximale leeftijd 25 jaar. Bij deze twee uitvaartverzekeraars is het dus niet van toepassing om een eigen uitvaartverzekering af te sluiten.

Uitvaartverzekering kind afsluiten

Bekijk hiervoor goed de geldende voorwaarden die staan beschreven op deze pagina. Heb je al een uitvaartverzekering? Vraag dan bij je uitvaartverzekeraar of je kind kan worden bijgeschreven. Wanneer dit niet het geval is kan je los een uitvaartverzekering voor je kind afsluiten. De premie hiervoor ligt erg laag en is daarom voor de meeste mensen goed te betalen.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
8 minuten 09-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ook stiefkinderen mogen meeverzekerd worden op jouw uitvaartpolis. Lees voor de zekerheid altijd nog de polisvoorwaarden door van je uitvaartverzekering.

Ook adoptie- en pleegkinderen kan je meeverzekeren op je uitvaartverzekering. Lees voor de zekerheid altijd nog de polisvoorwaarden door van je uitvaartverzekering.

Wanneer je kind de leeftijd 18-21 bereikt moet je kind hoogstwaarschijnlijk een eigen uitvaartverzekering afsluiten of besluiten om de polis aan te houden. Je kind, of jij als je de polis aanhoudt, zal dan premie moeten betalen voor de dekking van de uitvaart van je kind.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!