Kosten uitvaart

Het regelen van een uitvaart is vaak niet gemakkelijk. Er moeten veel keuzes worden gemaakt en het is vaak niet duidelijk hoe hoog de kosten zullen uitvallen. Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten van een uitvaart per onderdeel.

Wat kost een uitvaart in 2022?

Een uitvaart in Nederland kost in 2022 gemiddeld € 7.500. De precieze kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de soort uitvaart die je kiest. Zo vallen begrafeniskosten vaak hoger uit dan crematiekosten . Als je de keuze tussen een begrafenis of een crematie al hebt gemaakt dan kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Kosten uitvaart

Gemiddelde kosten uitvaart 2022

In 2022 kost een uitvaart gemiddeld € 7.500. Hoe duur de uitvaart precies zal zijn, is geheel afhankelijk van je eigen wensen. In de onderstaande tabel hebben we per onderdeel van de uitvaart de gemiddelde kosten in 2022 op een rijtje gezet.

Onderdeel uitvaartGemiddelde kosten
Diensten van de uitvaartverzorger € 1.500
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad € 800
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€ 1.500
Standaard kist€ 500
Massief eiken kist€ 900
Standaard catering€ 425
Luxe catering€ 625
Thuis opbaren van de overledene€ 400
Opbaren van de overledene in uitvaartcentrum (6 dagen) € 600
Verzorging van overledene€ 180
Vervoer naar het uitvaartcentrum of woonhuis€ 250
Laatste vervoer overledene Volgauto’s (per stuk)€ 235
Dragers (4 personen)€ 345
Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks) € 250
Rouwbloemstuk€ 250
Gebruik condoleanceregister€ 37
Kerkhuur€ 450
Toeslagen avond- of weekend werkzaamheden€ 170

Wat zijn de basiskosten van een uitvaart?

Voor iedere uitvaart moet je een bepaald bedrag aan basiskosten betalen, het maakt hierbij niet uit of je voor een crematie of een begrafenis kiest. Een uitvaartverzorger rekent bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten. Er zit wel een verschil in de basispakketten van de uitvaartondernemingen. Zo betaal je bij de ene uitvaartonderneming meer voor het basispakket dan bij de andere.

Kosten uitvaart

Kosten uitvaart vaak hoger dan gedacht

Radar (een bekend Nederlands tv programma dat op een kritische manier consumentenmisstanden aan de orde stelt) heeft onlangs onderzoek gedaan bij 9.000 mensen over de kosten van een uitvaart. In dit onderzoek kwam naar voren dat 47 procent van de respondenten moest bijbetalen (bovenop het bedrag dat de uitvaartverzekering had uitgekeerd).

Belangrijk: het ging hierbij niet om de extra kosten vanwege de speciale wensen van de nabestaanden.

Waar komen de onverwachte uitvaartkosten vandaan? 

  1. Inflatie; Wat veel mensen niet weten, is dat alle diensten duurder worden door inflatie. De kosten stijgen door inflatie gemiddeld zo’n 2% per jaar, dit betekent dus dat een uitvaart over 10 jaar geen
  2. Kosten die achteraf worden gefactureerd; De uitvaartondernemers geven vaak niet de bijkomende kosten van tevoren aan, maar pas achteraf. De oorzaak van die kosten zijn heel divers, denk aan kosten voor het koelen van het lichaam van de overledene vanaf 3 uur na het overlijden of het verwijderen van een pacemaker bij de overledene.

Bekijk hier de betreffende uitzending over onverwachte kosten van uitvaarten van Radar.

Uitvaartkosten vooraf bespreken

Door je uitvaart vooraf te bespreken, maak je het makkelijker voor de nabestaanden en kun je mogelijk ook besparen op de kosten. Onderwerpen die je bijvoorbeeld van te voren kunt bespreken zijn:

  • Kies je voor een begrafenis of voor een crematie?
  • Wat voor soort kist heeft je voorkeur?
  • Wil je opgebaard worden? Zo ja, waar wil je dan opgebaard worden?
  • Heb je verder nog persoonlijke wensen? Denk hierbij aan de muziek, de afscheidsbijeenkomst en het condoleanceregister
  • Wil je een uitvaartverzekering afsluiten?

Verschil tussen begrafenis- en crematiekosten

De kosten van een begrafenis zijn gemiddeld hoger dan kosten van een crematie, omdat er bij een begrafenis ook nog grafkosten betaald moeten worden. Doordat er bij een begrafenis minimaal vier mensen nodig zijn om de kist de dragen, is een begrafenis ook duurder. Een andere reden voor het hoger uitvallen van de kosten bij een begrafenis is de kist. Er wordt bij een begrafenis namelijk vaker voor een luxe kist gekozen dan bij een crematie.

Nu je op de hoogte bent van het verschil tussen begrafenis- en crematiekosten, kun je beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.