Kosten begrafenis 2024

Ga snel naar

Wat kost een begrafenis in 2024?

Je betaalt in 2024 gemiddeld tussen de € 8.000 en € 11.000 voor een begrafenis in Nederland. Het gemiddelde bedrag ligt dus rond de € 9.000. Dit bedrag is al fors gestegen t.o.v. van 2023. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk € 6.500.

Opbouw kosten begrafenis

De 4 belangerijkste kostenposten van een begrafenis zijn:

 • De uitvaartverzorger: +/- €2.600
 • De kist: €500 – €1.000
 • Afscheidsdienst en/of kerkdienst: +/- €600
 • De grafkosten en grafmonument: +/- €5.500
Begrafenis kosten kerk

Basiskosten begrafenis

De basiskosten van een begrafenis bestaan uit de diensten van de begrafenisondernemer, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer. De basiskosten voor een begrafenis bedragen gemiddeld € 4.500 tot € 5.500.

Basiskosten begrafenis per onderdeel

Onderdeel begrafenisGemiddelde kosten 2024
Diensten van de begrafenisondernemer€ 2.600
4 – 6 dragers van de kist€ 500
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum€ 700
Opbaren van de overledene (thuis)€ 800
Standaard uitvaartkist€ 600
Rouwauto€ 350

Bron gemiddelde kosten: De Laatste Eer


Extra kosten begrafenis per onderdeel

De extra kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Dit zijn doorgaans de kosten die ze hoog kan maken als je zelf wilt. Denk maar aan de catering, rouwadvertentie, bloemstuk en een kerkdienst. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een begrafenisverzekering.

Extra kosten begrafenis per onderdeel

Onderdeel begrafenisGemiddelde kosten 2024
20 koffie, thee of fris€ 60
20 wijn of bier€ 90
25 Belegde broodjes€ 115
Advertentie lokale krant€ 550
Advertentie regionale krant€ 1.050
Advertentie landelijke krant€ 2.700
Luxe kist€ 1.100
Bloemstuk (40 tot 60 cm)€ 135
Bloemstuk (60 tot 120 cm)€ 255
Volgauto€ 350
Kerkdienst (wel lid)€ 200
Kerkdienst (niet lid)€ 900
4-6 dragers kerkdienst€ 500
25x liturgie€ 75
Gebruik condoleanceregister€ 30
Uitvaart op een werkdag na 18.00 of in het weekend€ 450
Bedankkaarten (50)€ 200

Bron gemiddelde kosten: De Laatste Eer


Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Een begrafenis kost vaak meer dan een crematie, vanwege de kosten van de kist en het aantal dragers. Bij een begrafenis kiezen mensen vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Daarnaast zijn er bij een begrafenis minimaal vier dragers nodig. Zij dragen de kist bij een eventuele kerkdienst naar binnen en ze dragen de kist ook naar de begraafplaats. Er kan voor een standaard kist, een massief eiken kist of een luxe kist gekozen worden. Ook de grafkosten maken een begrafenis duurder dan een crematie.

Kosten begrafenis

Wat zijn de grafkosten?

De grafkosten bedragen gemiddeld € 2.500, maar kunnen per begraafplaats, gemeente en provincie sterk verschillen. Voor de huur van een particulier graf voor een periode van 20 jaar betaal je gemiddeld € 3.600. Dit bedrag geldt niet voor elke gemeente en soms kunnen de kosten oplopen tot € 7.000.

Onder grafkosten vallen de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode, dit betekent dat je de grafrechten na een bepaalde periode zult moeten verlengen als je het graf wilt behouden.

Grafkosten Gemiddelde kosten 2024
Grafsteen (afhankelijk van het materiaal)€ 2.250
Grafrechten€ 3.600
Graf delven€ 360

Grafkosten per provincie

De provincie met de hoogste grafkosten is Zuid- Holland, waar een graf € 4.266 kost. De goedkoopste provincie is Limburg en daar kost een graf € 2.015. Wil je weten hoe hoog de gemiddelde grafkosten dit jaar zijn in jouw provincie? Bekijk dan hieronder de grafkosten per provincie.

* Deze cijfers zijn op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door Monuta in 2022 en betreft een indicatie van de gemiddelde grafkosten per provincie. De kosten op het moment van overlijden kunnen afwijken.

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis kan goedkoper zijn dan een normale begrafenis en kost ongeveer € 4.000. Als je voor een natuurbegrafenis kiest dan draag je bij aan het in stand houden van het natuurgebied. Je hoeft bij een natuurgraf geen grafmonument te kopen en onderhouden, omdat een natuurgraf langzaam in de natuur opgaat. Daarnaast belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten, omdat er bij natuurbegrafenissen meestal een eeuwig grafrecht geldt.

Kosten begrafenis aftrekbaar

De kosten van een begrafenis zijn niet aftrekbaar van alle soorten belastingen. Voor deze regeling gelden een aantal strikte regels van de belastingdienst.

Erfbelasting

De kosten van de begrafenis zijn aftrekbaar van de erfbelasting. Denk zo aan de kosten van de kist, catering en de uitvaartondernemer. Als een uitvaartverzekering geld heeft uitgekeerd voor de uitvaart, moet dit bedrag verminderd worden met de daadwerkelijke uitvaartkosten.

Inkomstenbelasting

Het is niet mogelijk om de kosten van de begrafenis in mindering te brengen voor de inkomstenbelasting. Sinds 2009 is dit in de wet opgenomen.

Begrafenisverzekering afsluiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt gekregen van de kosten die bij een begrafenis komen kijken, dan kun je vervolgens begrafenisverzekeringen afsluiten. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten van de begrafenis.


  Wat kost een uitvaart zonder verzekering?

  Als je niet verzekerd bent zal het gehele bedrag moeten worden betaald. Dit ligt doorgaans tussen de € 8.000 en € 11.000.

  Wat is de goedkoopste manier van een begrafenis?

  Een natuurbegrafenis is doorgaans goedkoper dan een”normale begrafenis”. Zo hoef je geen dure kist of grafmonument aan te schaffen.

  Omdat het lichaam oplost in de grond hoef je het graf niet te onderhouden. Je betaalt meestal vooraf voor een “eeuwig grafrecht”, waardoor je geen grafrechten hoeft te verlengen.

  Hoe kan ik besparen op een begrafenis?

  Er zijn een aantal manier om te besparen op je begrafeniskosten?

  • Sluit een uitvaartverzekering af: Met een uitvaartverzekering krijg je een gedeelte of alles van een begrafenis vergoed. Het is handig om tussen verschillende verzekeraars te vergelijken.
  • Overweeg een alternatieve manier van begraven: Een andere vorm is een natuurbegrafenis. Deze kosten liggen lager als een traditionele begrafenis.
  • Houd je begrafenis simpel: Als jijzelf of je dierbare geen waarde hecht aan “extra diensten” is het verstandig om deze niet af te sluiten. De kosten van een begrafenis staan niet vast. Je kan zelf de gewenste diensten selecteren.

  Wat beïnvloed de kosten van een begrafenis?

  De basisprijs van een begrafenis ligt tussen de € 4.500 en € 5.500. Hiervoor krijg je de volgende diensten:

  • Uitvaartverzorger
  • Kist
  • Het opbaren van een overledene
  • Vervoer van de overledene

  Wat gebeurt er als ik mijn begrafenis niet kan betalen?

  Als jij niet instaat bent om de begrafenis te betalen of er geen uitvaartverzekering afgesloten is, zal de familie de crematie moeten betalen.

  Als de familie de begrafenis niet betaald zal de gemeente voor een begrafenis zorgen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.