Kosten begrafenis 2023

Er komt na het overlijden van een dierbare vaak veel op iemand af. Er moet veel geregeld worden en het is vaak onduidelijk hoe hoog de kosten van een begrafenis zullen uitvallen. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle begrafeniskosten. Zodat je een inschatting kan maken van de kosten voor jouw begrafenis en je dierbaren niet voor verrassingen komen te staan.

Ga snel naar


Wat kost een begrafenis in 2023?

Je betaalt in 2022 gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 10.000,- voor een begrafenis. Hoe hoog de kosten precies zijn, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk € 5.000,- .

Begrafenis kosten kerk

Basiskosten begrafenis

De basiskosten van een begrafenis bestaan uit de diensten van de begrafenisondernemer, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en het rouwvervoer. De basiskosten voor een begrafenis bedragen gemiddeld € 2.500,- tot € 3.500,-.

Basiskosten begrafenis per onderdeel

Onderdeel begrafenis Gemiddelde kosten 2023
Diensten van de begrafenisondernemer € 1.850,-
Verzorging van de overledene € 215,-
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum € 875,-*
Opbaren van de overledene (thuis) € 650,-
Standaard uitvaartkist € 500,-
Vervoer naar uitvaartcentrum/woonhuis € 250,-
Laatste vervoer overledene € 270,-

*gemiddelde prijs voor 6 dagen.
Bron gemiddelde kosten: Consumentenbond

Extra kosten begrafenis in 2023

De extra kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan alleen koffie, thee en cake geserveerd wilt hebben dan kun je kiezen voor een luxe catering. De kosten van een begrafenis zullen ook hoger uitvallen als de begrafenis in het weekend of in de avond plaatsvindt. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een begrafenisverzekering.

Extra kosten begrafenis per onderdeel

Extra onderdeel begrafenis Gemiddelde kosten 2023
Massief houten uitvaartkist € 1000,-
Luxe kist € 1.750,-
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad € 800,-
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad € 1.500,-
Standaard catering (50 pers) € 375,-
Luxe catering (50 pers) € 525,-
Rouwkaarten (50) € 300,-
Dragers (4 personen) € 625,-
Rouwbloemstuk (standaard) € 150,-
Gebruik condoleanceregister € 30,-
Afscheidsdienst in een kerk € 350,-
Afscheidsdienst in een uitvaartcentrum € 300,-
Bedankkaarten (50) € 225,-

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Een begrafenis kost vaak meer dan een crematie, vanwege de kosten van de kist en het aantal dragers. Bij een begrafenis kiezen mensen vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Daarnaast zijn er bij een begrafenis minimaal vier dragers nodig. Zij dragen de kist bij een eventuele kerkdienst naar binnen en ze dragen de kist ook naar de begraafplaats. Er kan voor een standaard kist, een massief eiken kist of een luxe kist gekozen worden. Ook de grafkosten maken een begrafenis duurder dan een crematie.

Kosten begrafenis

Wat zijn de grafkosten?

De grafkosten bedragen gemiddeld € 2.500,- maar kunnen per begraafplaats, gemeente en provincie sterk verschillen. Voor de huur van een particulier graf voor een periode van 20 jaar betaal je gemiddeld € 3.600,-. Dit bedrag geldt niet voor elke gemeente en soms kunnen de kosten oplopen tot € 7.000,-.

Onder grafkosten vallen de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode, dit betekent dat je de grafrechten na een bepaalde periode zult moeten verlengen als je het graf wilt behouden.

Grafkosten Gemiddelde kosten 2023
Grafsteen (afhankelijk van het materiaal) € 2.250,-
Grafrechten € 3.600,-
Graf delven € 360,-

Grafkosten 2023 per provincie

Wil je weten hoe hoog de gemiddelde grafkosten dit jaar zijn in jouw provincie? Bekijk dan hieronder de grafkosten per provincie in 2023.

* Deze cijfers zijn op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door Monuta in 2022 en betreft een indicatie van de gemiddelde grafkosten per provincie. De kosten op het moment van overlijden kunnen afwijken.

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis is over het algemeen goedkoper dan een normale begrafenis en kost ongeveer € 4.000,-. Als je voor een natuurbegrafenis kiest dan draag je bij aan het in stand houden van het natuurgebied. Je hoeft bij een natuurgraf geen grafmonument te kopen en onderhouden, omdat een natuurgraf langzaam in de natuur opgaat. Daarnaast belast je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten, omdat er bij natuurbegrafenissen meestal een eeuwig grafrecht geldt.

Begrafenisverzekering afsluiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt gekregen van de kosten die bij een begrafenis komen kijken, dan kun je vervolgens begrafenisverzekeringen afsluiten. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten van de begrafenis.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.