Kosten crematie 2023

Er komt na het overlijden van een dierbare vaak veel op iemand af. Er moet veel geregeld worden en het is vaak onduidelijk hoe hoog de kosten van een crematie zijn. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle crematiekosten. Zodat je een inschatting kan maken van de kosten voor jouw crematie en je dierbaren niet voor verrassingen komen te staan.

Ga snel naar


Wat kost een crematie in 2023?

Wil je weten wat een crematie kost? Vorig jaar is 67% van de overledenen in Nederland gecremeerd. Een crematie in Nederland kost in 2022 gemiddeld € 5.000,-. De kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Hierdoor kunnen de crematiekosten uiteen lopen, maar ze bedragen over het algemeen tussen de € 4.500,- en € 11.000,-. Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis, deze kost gemiddeld € 7.000,-

Kosten crematie

Basiskosten crematie

De basiskosten van een crematie bestaan uit de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist, het rouwvervoer en de crematie zelf De basiskosten voor een crematie bedragen gemiddeld € 3.500,- tot € 4.000,-.

Basiskosten crematie per onderdeel

Onderdeel crematie Gemiddelde kosten 2023
Diensten uitvaartverzorger € 2.000,-
Verzorging van de overledene € 215,-
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum € 875,-*
Opbaren van de overledene (thuis) € 650,-
Standaard kist € 500,-
Laatste vervoer overledene € 300,-
Crematorium kosten € 1.250,-
Urn € 300,-

*gemiddelde prijs voor 6 dagen.

Extra kosten crematie 2023

De extra kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan alleen koffie, thee en cake geserveerd wilt hebben bij het condoleance moment dan kun je kiezen voor een luxe catering. De kosten van een crematie zullen ook hoger uitvallen als de crematie in het weekend of in de avond plaatsvindt. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een crematieverzekering.

Extra kosten crematie per onderdeel

Extra onderdeel crematie Gemiddelde kosten 2023
Massief houten kist € 975,-
Luxe kist € 1.750,-
Luxe urn € 500,-
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad € 800,-
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad € 1.500,-
Standaard catering € 650,-
Luxe catering € 950,-
Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks) € 650,-
Dragers (4 personen) € 450,-
Rouwbloemstuk (standaard) € 150,-
Gebruik condoleanceregister € 30,-
Afscheidsdienst in een kerk € 450,-
Afscheidsdienst in een uitvaartcentrum € 300,-
Urn in urnenmuur (5 jaar) € 340,-
Uitstrooien as € 90,-

Aanvullende kosten crematie

Onder de aanvullende kosten van een crematie vallen de kosten voor de bestemming van de as. De as blijft na de crematie minimaal één maand bewaard in het crematorium, daarna hebben nabestaanden 6 maanden de tijd om te bepalen wat er met de as gebeurt. De as kan bijvoorbeeld op zee of in een strooiveld uitgegooid worden, maar je kan deze ook bewaren in een urn of kiezen voor een urnengraf bij een begraafplaats. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de urn te begraven in een graf. Hier zullen dan grafkosten voor in rekening worden gebracht.

Wat kost een technische crematie?

De kosten van een technische crematie lopen uiteen, maar liggen meestal tussen de € 500,- en € 1.000,-. Een technische crematie is een normale crematie, waarbij er geen afscheidsceremonie wordt gehouden in de aula van het crematorium. De overledene wordt dan zonder crematorium dienst of koffietafel gecremeerd; meestal gebeurt dit vroeg in de ochtend, vóór de uitgebreidere crematies. Crematoria hebben een technische crematie vaak niet op hun website staan, maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een crematorium.

kosten technische crematie

Zijn de crematiekosten aftrekbaar?

Tot 2009 was het mogelijk om de crematiekosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk, maar de kosten van een crematie zijn wel aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. Dit betekent dat je de kosten van de crematie mag aftrekken van de erfenis. Er zijn echter wel uitzonderingen op deze regel: de kosten die niet direct door overlijden ontstaan, zijn niet aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. Ook alle kosten die door de uitvaartverzekeraar worden vergoed, zijn niet aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting.

Kosten die wel aftrekbaar zijn:

 • Kleding voor de overledene
 • Verzorging van de overledene
 • Rouwadvertenties, bloemen, condoleanceregister en (verzendkosten voor) rouwkaarten en bedankkaarten
 • Urn of kist, graf of andere rustplaats, grafsteen en plaatsen grafsteen
 • Koffietafel
 • Huur van de aula
 • Kerkdienst (huur en kosten sprekers) tot 1 jaar na het overlijden

Kosten die niet aftrekbaar zijn:

 • Kosten die zijn gemaakt voor het afwikkelen van de erfenis
 • De versiering van het graf en het grafmonument
 • Onderhoud van het graf
 • Kosten die worden gemaakt voor het afwikkelen van de erfenis
 • Verklaring van erfrecht en notariskosten
 • Administratieve kosten voor het opruimen van de inboedel

Kosten van een crematie verzekeren

Je kunt de kosten van een crematie verzekeren met een crematieverzekering, ook een uitvaartverzekering genoemd. Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar je zorgt er op deze manier wel voor dat je nabestaanden niet onverwachts voor de kosten moeten opdraaien. Ook als je genoeg spaargeld hebt om de crematie te financieren, kan het toch handig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.