Wat is de verzekeringspolis

Als je een verzekering afsluit, ontvang je een belangrijk document van je verzekeraar: de verzekeringspolis. In dit document lees je wat er allemaal wel en niet onder je verzekering valt. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is een verzekeringspolis?

Een verzekeringspolis is een overeenkomst tussen jou en de verzekeraar. In deze overeenkomst vind je alle belangrijke details over je verzekering en de rechten en plichten waar beide partijen zich aan moeten houden. Denk aan betalingen van de premie, uitkeringen bij schade en eventuele opzegtermijnen. Ook lees je in de verzekeringspolis wat er gebeurt wanneer één van jullie zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Heb je een verzekering afgesloten? Dan krijg je je polis meestal per e-mail toegestuurd. Vaak bestaat deze uit een polisblad en polisvoorwaarden.

Het polisblad

Het polisblad functioneert als een soort samenvatting van de verzekeringsovereenkomst. In één of enkele A4’tjes vind je hier alle belangrijke informatie — zonder dat je hiervoor de kleine lettertjes in hoeft te duiken. Ieder polisblad is net even anders, maar meestal zijn hierop de volgende gegevens te vinden:

 • Naam van de verzekeraar en van de verzekering.
 • Korte omschrijving van de dekking(en). Wanneer keert de verzekeraar een bedrag uit?
 • Gegevens van de verzekeringnemer, zoals naam, adres en geboortedatum.
 • Gegevens van het verzekerde product, zoals een auto of woning.
 • Het eigen risico, wanneer van toepassing.
 • Termijnen van de verzekering, zoals een ingangsdatum en geldigheidsduur.
  De premie, uitgedrukt in een maandelijks of jaarlijks bedrag.

De polisvoorwaarden

Terwijl het polisblad een samenvatting geeft, gaan de polisvoorwaarden de diepte in. Dit document is meestal een stuk langer, en bevat alle regels en bepalingen met betrekking tot je verzekering. Denk aan gedetailleerde informatie over dekkingen, uitzonderingen, procedures voor het indienen van claims, alle maximumbedragen voor bepaalde dekkingen en eventuele sancties bij het niet nakomen van afspraken.

Lees je verzekeringspolis goed door

Vergeleken met het polisblad, zijn de polisvoorwaarden een stuk langer. Verwacht hoofdstukken, begripsomschrijvingen en hier en daar een juridische term. Dit maakt het document misschien wat intimiderend, terwijl het juist belangrijk is dat je ieder onderdeel goed begrijpt. Doe je dit namelijk niet, dan kan dit voor vervelende tegenvallers zorgen bij bijvoorbeeld een schadeclaim.

Neem daarom de tijd om de voorwaarden zorgvuldig door te lezen en aarzel niet om vragen te stellen aan je verzekeraar als iets niet duidelijk is.

Waar vind ik de verzekeringspolis?

Meestal ontvang je bij het afsluiten van je verzekering een digitale kopie van je verzekeringspolis. Ben je deze kwijt? Dan kun je je polisblad en polisvoorwaarden hoogstwaarschijnlijk op de volgende plekken vinden:

 • Online account: log in op de website van je verzekeraar en zoek naar bijvoorbeeld ‘polis’, ‘voorwaarden’ of ‘documenten’. Meestal kun je ze vanaf je account als (bijvoorbeeld) pdf downloaden.
 • Website van je verzekeraar: vaak publiceren verzekeraars standaardvoorwaarden op hun website. Deze vind je via een zoekactie op de site.
 • Klantenservice: kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met de klantenservice van je verzekeraar. Deze is verplicht om je te voorzien van duidelijke voorwaarden.

Verzekeringen vergelijken

Op zoek naar een voordelige verzekering met dekkingen en voorwaarden die perfect bij jouw situatie passen? Bij Overstappen.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Selecteer op onze verzekeringspagina de verzekering die je zoekt en vul de vergelijker in. Zo vind je in no-time de verzekering met de beste dekking en voordeligste prijs.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!