Is een WA-verzekering verplicht?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar gelukkig bestaan er verzekeringen om je uit de brand te helpen. Is een WA-verzekering verplicht? En hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering? Lees het op deze pagina!

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) dekt schade die je met je voertuig toebrengt aan anderen of andermans eigendommen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding waarbij een andere auto beschadigd raakt of een situatie waarbij een voetganger letsel oploopt. Ben jij aansprakelijk? Dan handelt jouw WA-verzekering de financiële gevolgen voor de gedupeerden af.

Let op! De WA-verzekering dekt geen schade aan je eigen voertuig. Wil je dat deze ook gedekt wordt? Sluit dan een WA beperkt casco of all risk verzekering af, eventueel aangevuld met één of meerdere aanvullende verzekeringen.

Is een WA-verzekering verplicht?

De WA-verzekering is in Nederland voor alle eigenaren van een motorvoertuig een verplichte verzekering. Rijd je dus in bijvoorbeeld een auto, motor of scooter? Dan mag je zonder deze verzekering niet de openbare weg op.

Waarom is een WA-verzekering eigenlijk verplicht? Dat is simpel. Deze verzekering beschermt slachtoffers door te zorgen dat ze ongeacht de financiële situatie van de aansprakelijke altijd een vergoeding kunnen krijgen. Zo wordt financiële schade voor alle partijen beperkt en de rechtvaardigheid in het verkeer zo goed mogelijk gewaarborgd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een verzekering vergelijkbaar met de WA-verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering dekt schade die jij of een gezinslid per ongeluk toebrengt aan anderen of aan hun spullen. Het gaat hier dus niet om schade veroorzaakt met een voertuig, maar om allerlei andere vormen van schade. De omgestoten vaas in iemands huis bijvoorbeeld, of een ongeluk tijdens het sporten waarbij een medespeler gewond raakt.

Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af, dan zijn al je gezinsleden gedekt – zolang ze op de polis staan. Dit geldt voor partners, maar ook kinderen en huisdieren. Zelfs schade veroorzaakt door een woning valt onder deze verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een deuk in een auto door een dakpan die naar beneden valt.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In tegenstelling tot de WA-verzekering, is de aansprakelijkheidsverzekering in Nederland niet wettelijk verplicht. Echter, veel huishoudens kiezen er toch voor om deze verzekering af te sluiten. Zonder aansprakelijkheidsverzekering zou je bij ongelukken namelijk zelf voor de kosten moeten opdraaien, en die kunnen flink oplopen.

WA-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Op zoek naar een voordelige WA- of aansprakelijkheidsverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Jij vult je gegevens in, en wij vergelijken de dekking en premie van de beste verzekeringen voor je. Zo hoef jij deze vergelijking niet te maken, en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Begin nu met besparen en vergelijk WA-verzekeringen of voeg via onze woonvergelijker een aansprakelijkheidsverzekering als aanvullende dekking op je inboedel– of opstalverzekering toe.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 03-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is in Nederland verplicht voor iedere eigenaar van een motorvoertuig, zoals een auto, motor, brommer, scooter, of quad. Deze verzekering moet afgesloten zijn zodra het voertuig op jouw naam staat, zelfs als je er niet mee rijdt of als het langs de weg staat geparkeerd. Dit is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM).

Ga je toch onverzekerd de weg op? Dan riskeer je een boete en ben je persoonlijk verantwoordelijk voor het vergoeden van eventuele schade bij een ongeluk. Niet alleen aan je eigen auto, maar ook aan de auto van de gedupeerde(n). Ook eventuele kosten door letsel van de gedupeerde(n) is volledig voor jouw rekening.

Je voertuig hoeft niet WA-verzekerd te zijn wanneer het als geschorst geregistreerd staat bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Tijdens de schorsingsperiode mag het voertuig niet op de openbare weg komen, maar ben je wel vrijgesteld van de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK-plicht. Dit is een ideale oplossing voor periodes waarin je je voertuig niet gebruikt.

De kosten van een WA-verzekering verschillen aanzienlijk en zijn afhankelijk van factoren zoals het type auto, je schadevrije jaren en je woonplaats. Een gemiddelde? Voor veel auto’s kom je uit op een bedrag tussen de €30,- en €80,- per maand.

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en samenstelling van je gezin. Hoe meer gezinsleden, hoe hoger de premie. Vooral in een gezin met veel kinderen en huisdieren is de kans op een ongelukje groter – en daar betaal je helaas extra voor.

Een gemiddelde? Veel Nederlanders betalen voor hun aansprakelijkheidsverzekering een bedrag tussen de €4,- en €8,- per maand.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!