Wat kost een opstalverzekering?

Als je schade aan je huis hebt, dan kunnen de kosten hiervoor flink oplopen. Daarom is het goed om eens opstalverzekeringen te vergelijken. Ben je je aan het oriënteren op een opstalverzekering dan is de eerste vraag die rijst: wat kost een opstalverzekering? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, om deze kosten te bepalen spelen meerdere factoren een rol, waardoor de kosten opstalverzekering voor iedereen anders zijn. Wij leggen het je allemaal uit.

Even kort: wat is een opstalverzekering ook alweer?
Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat er vast zit aan je huis, zoals de keuken en de badkamer. Maar ook eventuele bijgebouwen zoals een schuur of garage.

Kosten opstalverzekering – Bepalende factoren

De kosten voor een opstalverzekering bedragen gemiddeld tussen de € 11 en € 22 per maand. Dit bedrag baseren de verzekeraars op verschillende factoren. Ze houden rekening met:

Type woning

Heb je een vrijstaande woning of een rijtjeswoning? Een rijtjeshuis is goedkoper om te bouwen dan een vrijstaande woning. Alle woningen staan in een rij tegen elkaar, waardoor je minder buitenmuren hebt dan bij een vrijstaande woning of hoekwoning.

Bouwaard van de woning

Bestaat je woning uit steen, hout of zelfs riet? Het brandgevaar voor een houten of rieten huis is groter dan een woning die gebouwd is uit baksteen. Daarom zijn de kosten opstalverzekering voor een bakstenen huis een stuk lager.

Herbouwwaarde

De kosten die de verzekeraar maakt om een huis weer volledig op te bouwen vormen de herbouwwaarde. Een hogere herbouwwaarde betekent hogere kosten opstalverzekering. Vaak maken verzekeraars gebruik van een herbouwwaardemeter. Hierin worden verschillende vragen over je woning gesteld zoals:

 • Het dak:
  • Normaal (schuin dak met dakpannen)
  • Bijzonder (in plaats van dakpannen is er riet of leisteen gebruikt)
  • Plat (denk aan o.a. appartementen)
 • De gevel:
  • Normaal (normale materialen en geen verspringingen)
  • Hoogwaardig (veel glas of speciale materialen)
  • Bijzonder (erker, serre of verspringingen in de gevel)
 • Afbouw van het huis:
  • Normaal (standaard afbouwpakket dat vaak wordt gebruikt in koopwoning)
  • Hoogwaardig (iets luxere optie dan standaard)
  • Luxe (luxere materialen en hogere kwaliteit)

Gekozen dekking

Net zoals de inboedelverzekering heb je bij de opstalverzekering keuze uit verschillende dekkingen. Vaak is de basisvariant een stuk goedkoper dan de All Risk variant. Maar dit is niet altijd het geval. Soms is een dekking veel duurder en wordt er weinig gedekt of is een dekking goedkoop en beter dan de dure dekking. Dit verschilt per verzekeraar. Vergelijk daarom altijd diverse opstalverzekeringen voor de voorwaarden en kosten.

Eigen risico

Bij een schade-uitkering wordt het eigen risico ingehouden en het restant krijg je vergoed. Je betaalt dus eerst tot het bedrag van het eigen risico zelf. Meestal hanteert de verzekeraar voor een opstalverzekering een standaard eigen risico, maar soms heb je de keuze uit een vrijwillig eigen risico. Als je een hoger eigen risico kiest, dan wordt de premie van je opstalverzekering lager.

Woonregio

Woon jij in een regio waar veel lokale problemen – zoals lekkage die na oplevering optreedt of geen doordacht gevelmetselwerk – zijn of waren tijdens het bouwen? Dan kost het voor een verzekeraar veel geld om het huis te laten herbouwen, wat ook invloed heeft op jouw kosten opstalverzekering. Een vrijstaand huis in Lutjebroek is eenvoudiger op te bouwen dan een rijtjeshuis in Utrecht.

Rekenvoorbeeld kosten opstalverzekering

Hoe lager de herbouwwaarde van je huis, hoe lager de premie van je opstalverzekering wordt.

Volgens Vereniging Eigen Huis kost een opstalverzekering jaarlijks gemiddeld € 1,30 per € 1.000,- aan verzekerd bedrag. Deel de herbouwwaarde door € 1.000 en vermenigvuldig de uitkomst met € 1,30. Je woont bijvoorbeeld in een huis met een herbouwwaarde van € 150.000 euro. De kosten voor de opstalverzekering worden dan: € 150.000 / € 1.000 * € 1,30 = € 195 per jaar, wat uitkomt op € 16,25 per maand.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet verplicht, maar toch word je door de hypotheekverstrekker meestal wel verplicht een opstalverzekering af te sluiten als je een hypotheek wilt. Logisch, want een hypotheekverstrekker leent jou veel geld, ze willen dat jouw onderpand – dus je huis – goed is verzekerd.

Opstalverzekeringen vergelijken

De vraag “Wat kost een opstalverzekering?” hangt dus af van meerdere factoren. Nu je dit weet, kun je opstalverzekeringen gaan vergelijken. Maak hiervoor gebruik van onze Overstappen.nl woonvergelijker.

 

tip

Nog een tip:

Staar je niet alleen blind op de premie van een opstalverzekering, maar lees je ook goed in op de bijbehorende voorwaarden. Zo weet je altijd welke soorten schade wel of niet vergoed worden en tegen welk bedrag.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.