Wat kost een opstalverzekering? | Overstappen.nl

Wat kost een opstalverzekering?

Wat kost een opstalverzekering? Om de kosten te bepalen, spelen meerdere factoren een rol. De kosten voor de opstalverzekering zijn voor iedereen anders. Wij leggen het je allemaal uit.

Opstalverzekering kosten

Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat er vast zit aan je huis, zoals de keuken en de badkamer. Maar ook eventuele bijgebouwen zoals een schuur of garage. Met een opstalverzekering verzeker je dus de vaste onderdelen van jouw woning tegen schade. Maar wat kost een opstalverzekering? Op deze vraag is niet een enkel antwoord te geven. Hoeveel een opstalverzekering kost, ligt aan een aantal factoren. Denk aan het type woning, de herbouwwaarde van de woning en de gekozen dekking.

Wil je meer weten over de opstalverzekering, de opstal en de dekking? Lees dan de pagina’s: wat is een opstalverzekering en wat is opstal.

Premie opstalverzekering

Wat is de premie van mijn opstalverzekering? De premie van een opstalverzekering is meestal een paar tientjes per maand. Hoeveel de premie per maand is, ligt aan de factoren: type woning, bouwaard van de woning, herbouwwaarde, de gekozen dekking, eigen risico en de plek waar je woont. We geven je een voorbeeld:

Rekenvoorbeeld kosten premie opstalverzekering

Volgens Vereniging Eigen Huis kost een opstalverzekering jaarlijks gemiddeld € 1,30 per € 1.000,- aan verzekerd bedrag. Deel de herbouwwaarde door € 1.000,- en vermenigvuldig de uitkomst met € 1,30. Je woont bijvoorbeeld in een huis met een herbouwwaarde van € 150.000,- euro. De kosten voor de opstalverzekering worden dan: € 150.000,- / € 1.000,- * € 1,30 = € 195,-. De opstalverzekering kost in het geval van dit rekenvoorbeeld € 195,- en € 16,25 per maand.

Kosten opstalverzekering: welke factoren spelen een rol?

De kosten voor een opstalverzekering bedragen gemiddeld een paar tientjes per maand. Dit bedrag baseren de verzekeraars op verschillende factoren. Ze houden rekening met:

Type woning

Heb je een vrijstaande woning of een rijtjeswoning? Een rijtjeshuis is goedkoper om te bouwen dan een vrijstaande woning. Alle woningen staan in een rij tegen elkaar, waardoor je minder buitenmuren hebt dan bij een vrijstaande woning of hoekwoning.

Bouwwaarde van de woning

Bestaat je woning uit steen, hout of heb je een woning met een rieten dak? Het brandgevaar voor een houten of rieten huis is groter dan een woning die gebouwd is uit baksteen. Daarom zijn de kosten voor een opstalverzekering voor een bakstenen huis een stuk lager.

Herbouwwaarde

De kosten die de verzekeraar maakt om een huis weer volledig op te bouwen vormen de herbouwwaarde. Een hogere herbouwwaarde betekent hogere kosten voor de opstalverzekering. Vaak maken verzekeraars gebruik van een herbouwwaardemeter. Hierin worden verschillende vragen over onderdelen van je woning gesteld zoals:

 • Het dak:
  • Normaal (schuin dak met dakpannen)
  • Bijzonder (in plaats van dakpannen is er riet of leisteen gebruikt)
  • Plat (denk aan o.a. appartementen)
 •  

 • De gevel:
  • Normaal (normale materialen en geen verspringingen)
  • Hoogwaardig (veel glas of speciale materialen)
  • Bijzonder (erker, serre of verspringingen in de gevel)
 •  

 • Afbouw van het huis:
  • Normaal (standaard afbouwpakket dat vaak wordt gebruikt in koopwoning)
  • Hoogwaardig (iets luxere optie dan standaard)
  • Luxe (luxere materialen en hogere kwaliteit)

Hoe meer het kost om je huis te herbouwen, hoe hoger de premie van jouw opstalverzekering.

Gekozen dekking

Net zoals de inboedelverzekering heb je bij de opstalverzekering keuze uit verschillende dekkingen. Zo kun je kiezen voor een all risk dekking, een extra glasverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Hoe meer dekkingen je neemt, hoe duurder je opstalverzekering waarschijnlijk zal zijn. Bij de basisdekking geldt dat niet: een duurdere opstalverzekering heeft niet altijd een betere dekking. Het is daarom verstandig de dekkingen naast elkaar te zetten en je niet alleen blind te staren op de premie.

Eigen risico

Bij een schade-uitkering wordt het eigen risico ingehouden en het restant krijg je vergoed. Je betaalt dus eerst het bedrag van het eigen risico zelf. Meestal hanteert de verzekeraar voor een opstalverzekering een standaard eigen risico, maar soms heb je de keuze uit een vrijwillig eigen risico. Als je een hoger eigen risico kiest, dan wordt de premie van je opstalverzekering lager.

Woonregio

Woon jij in een regio waar veel lokale problemen zijn of waren tijdens het bouwen? Dan kost het voor een verzekeraar veel geld om het huis te laten herbouwen, wat ook invloed heeft op jouw kosten opstalverzekering. Een vrijstaand huis in Lutjebroek is eenvoudiger op te bouwen dan een rijtjeshuis in Utrecht. Daarnaast zien verzekeraars grote steden als een risico voor inbraak en zal de opstalverzekering duurder zijn dan in een klein dorp met veel sociale controle.

Staar je niet alleen blind op de premie van een opstalverzekering, maar lees je ook goed in op de bijbehorende voorwaarden. Zo weet je altijd welke soorten schade wel of niet vergoed worden en tegen welk bedrag.

Kosten opstalverzekering vergelijken

Een opstalverzekering is niet verplicht, maar zeker aan te raden. Ook verplicht een hypotheekverstrekker je vaak er een af te sluiten. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Op zoek naar een goedkope opstalverzekering met een dekking die past bij jouw woning? In onze vergelijker zetten we alle opstalverzekeringen die bij je passen op een rijtje. Zo kun je deze makkelijk vergelijken op dekking én premie. Onze vergelijker helpt jou bij het maken van een gepaste keuze. Wil je ook de losse spullen in jouw woning verzekeren? Ga dan voor een woonverzekering, een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 02-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!