Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering is een soort woonverzekering die je afsluit voor schade aan je huis. Op deze pagina vertellen we wat een opstalverzekering is en wat er allemaal onder valt.
Wat is een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering verzeker je onderdelen uit je woning die aard- en nagelvast aan de woning zitten. In tegenstelling tot de inboedel kun je de opstal niet uit je huis verwijderen zonder schade aan te richten. Met de basisdekking van de opstalverzekering verzeker je de onderdelen van je huis, zoals je muren, keuken, schuur, garagebox aan huis en een vastgelijmde vloer, tegen schade ontstaan door storm, water, brand en inbraak. Ander soort schade kan je verzekeren in een meer uitgebreide dekking of met een aanvullende dekking. Op deze pagina vertellen we je in het kort wat een opstalverzekering is.
Wat betekent opstal?
Opstal betekent letterlijk een bouwwerk dat door mensen op grond is geplaatst, zoals een huis, garage, schutting en schuur. Onder de opstal vallen dus alle onroerende zaken in het huis die je niet kunt verplaatsen zonder schade aan te brengen aan de woning. Denk aan zonnepanelen, het bad, de ingebouwde vaatwasser of de trap. Ook de garage en de schuur vallen onder de opstal van jouw woning. Een vastgeklikte laminaatvloer die je zo kunt verwijderen bijvoorbeeld onder de inboedel, maar een vastgelijmde vloer valt onder de opstal. Lees meer op de pagina: wat is opstal?
Wat dekt een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door o.a. water, storm of brand aan je huis. Hieronder vallen ook de vaste onderdelen van je woning, zoals het toilet en badkamer en de bijgebouwen zoals de schuur of garage.
Een opstalverzekering biedt twee dekkingen: een basisdekking en de all risk dekking.
Onder deze basisdekking van de opstalverzekering valt schade die is ontstaan door diefstal, brand, stormschade (windkracht 7 of meer), blikseminslag en vandalisme, brand- en blusschade, rook- en roetschade, waterschade en schade ontstaan door van buiten komend onheil (bliksem, omvallende bomen, ontploffingen).
In de all risk dekking verzeker je ook schade ontstaan door je eigen schuld. Denk aan een pot lijm die over jouw nagelvaste vloer valt of vliegende dakpannen die schade veroorzaken. Schade door slecht onderhoud of slijtage is nooit gedekt door de verzekering.
Schade aan losse spullen in jouw huis verzeker je met een inboedelverzekering. Veel mensen kiezen ervoor om zowel een inboedel- als opstalverzekering af te sluiten. Deze gecombineerde verzekering noemen we de woonverzekering.
Extra dekkingen opstalverzekering
Veel mensen sluiten een extra aanvullende dekking af als zij een opstalverzekering afsluiten. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje:
Glasverzekering
Als aanvullende dekking van de opstalverzekering kun je ook het glaswerk in je woning verzekeren tegen schade en ongelukken. Onder glas verstaan verzekeraars alle ramen die bedoeld zijn om daglicht binnen te laten. Denk hierbij aan ramen, het glas in deuren, dakramen en lichtkoepels. Lees meer op de pagina over de glasverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering
Soms gaat er niks kapot in je eigen woning, maar in die van een ander door jouw schuld. Dit kan bijvoorbeeld gaan over schade aan iemands woning, auto, spullen of aan een persoon zelf. De persoon in kwestie kan je verantwoordelijk houden voor de kosten van de schade en dat kan vaak duur uitvallen. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dit soort schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Lees meer op de pagina over de aansprakelijkheidsverzekering.
Opstalverzekering vergelijken
Heb je al een opstalverzekering, is jouw woning flink veranderd of heb je onlangs een koopwoning gekocht? Het is in elk geval verstandig de opstalverzekering onder de loep te nemen. Zo voorkom je onder- of oververzekering of een dekking die niet bij jouw woning past. Wellicht ben je ergens anders nog goedkoper uit. Onze vergelijker helpt jou bij het maken van een gepaste keuze. Vul je gegevens in en we laten je de opstalverzekeringen zien die het beste passen bij jouw voorkeur. Door over te stappen kan je vaak honderden euro’s per jaar besparen.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!