Rieten dak en de dekking van opstalverzekering

Een rieten dak verzeker je via de opstalverzekering. Vaak gelden er wel andere eisen dan bij een dak van dakpannen. Op deze pagina leggen we je alles uit over het rieten dak en de vergoeding vanuit de opstalverzekering in het geval van schade.

Risco rieten dak

Een rieten dak isoleert goed en heeft een mooie uitstraling. Helaas brengt een rieten dak een groot brandrisico met zich mee, veel groter dan een dak met dakpannen of een bitumen dak. Woonverzekeraars rekenen daarom een hogere premie en zijn terughoudend in het verzekeren van rieten daken in de opstalverzekering, een verzekering die je afsluit voor schade aan alles dat nagelvast aan jouw woning zit.

Kan ik mijn rieten dak verzekeren in de opstalverzekering?

Een dak zit vast aan jouw woning en valt daarom onder de opstalverzekering. Bij een rieten dak ligt dat iets moeilijker. Een rieten dak brengt namelijk veel brandrisico met zich mee. Als eerst brandt riet snel en als het brandt, kan de brand zich sneller verspreiden dan met een ander soort dak. Een kleine vonk is al genoeg voor een brand van groot formaat. Of een opstalverzekeraar jouw rieten dak wil verzekeren, hangt af van het soort rieten dak dat je hebt en of jouw woning voldoet aan een aantal eisen om het brandgevaar te verkleinen. Een paar verzekeraars sluiten woningen met rieten daken uit voor verzekering. Deze verzekeraars vinden rieten daken een te groot risico. In onze vergelijker vind je verzekeraars die jouw woning met rieten dak wel willen verzekeren.

Soorten rieten daken verzekeren

Op basis van jouw soort rieten dak bepalen verzekeraars of ze jouw dak willen verzekeren en wat een passende premie is. Verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende soorten rieten daken.Verzekeraars beschouwen traditionele rieten daken vaak als riskanter en kunnen daarom hogere premies hanteren.

Traditioneel rieten dak

Bij een traditioneel rieten dak is het riet vastgebonden aan een constructie van balken en latten. Het riet is vanuit binnen te zien en daarom is het brandgevaar groot. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de verzekering begrijpt en overweeg brandpreventiemaatregelen om de veiligheid van je huis te verbeteren.

Gesloten rieten dak op platen

In tegenstelling tot bij een traditioneel rieten dak is het riet bij een rieten dak op platen niet vanuit binnen te zien. Het riet is op platen geschroefd, waardoor het brandrisico lager is. Het risico op brand is alsnog groter dan bij een dak met dakpannen en dat zul je terugzien in de premie.

Iedere verzekeraar stelt andere eisen voor het verzekeren van een rieten dak. Wil je zeker weten dat je goed zit? Kijk dan altijd in de polis of neem contact op met de verzekeraar.

Voorwaarden verzekeren rieten dak

Wil je jouw rieten dak verzekeren in de opstalverzekering? Houd er rekening mee dat verzekeraars vaak extra eisen stellen. Denk aan extra onderhoud van de schoorsteen of de plaatsing van een vonkenvanger naast de haard. Ook zien verzekeraars graag dat er extra brandblussers aanwezig zijn en dat de binnenkant van het dak bestaat uit brandvrije platen. Wat verzekeraars eisen, vermelden zij bij de polisvoorwaarden. Check deze dus altijd goed en houd je aan de eisen. Zo ben je verzekerd in het geval van schade.

Is het verzekeren van een huis met rieten dak duurder?

Ja, het verzekeren van een huis met een traditioneel rieten dak is vaak duurder dan een huis met een standaard dak. Dit komt door het verhoogde risico op brand en de hogere kosten bij schade. Soms kunnen preventieve maatregelen, zoals het behandelen van het riet met brandvertragende middelen, helpen om de verzekeringskosten te verlagen.

Zijn zonnepanelen op een rieten dak verzekerd met een opstalverzekering?

Ook op een rieten dak is het mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen op een rieten dak kunnen extra uitdagingen met zich meebrengen. Controleer of je opstalverzekering zowel het rieten dak als de zonnepanelen dekt. Informeer bij je verzekeraar naar de specifieke voorwaarden en dekkingen. Het kan nodig zijn om een aparte verzekering af te sluiten of je bestaande polis aan te passen om zowel het rieten dak als de zonnepanelen voldoende te verzekeren.

Vergelijk de opstalverzekering

Heb je een rieten dak en wil je dat verzekeren in de opstalverzekering? Het is belangrijk om goed te kijken wat verzekeraars vergoeden en wat voor voorwaarden zij stellen. In onze vergelijker kun je verschillende verzekeringen naast elkaar zetten, zo vind je de dekking die het beste past bij jouw situatie. Vul in dat je een rieten dak hebt en we laten je alle verzekeraars zien bij wie je terecht kunt. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar is het wel verstandig om er één te hebben. In sommige gevallen verplicht een hypotheekverstrekker je een opstalverzekering af te sluiten.

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Lees meer op wat is een woonverzekering.

Ja, je kunt je rieten dak verzekeren via de opstalverzekering. Verzekeraars rekenen vaak een hogere premie en stellen bepaalde eisen voordat ze jouw rieten dak kunnen verzekeren. Een rieten dak brengt namelijk brandrisico met zich mee.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!