Wat is opstal?

Onder de opstal vallen alle vaste onderdelen aan jouw woning die je niet kunt verplaatsen zonder het maken van schade. Op deze pagina letten je uit wat de opstal inhoudt en hoe je de opstal verzekert tegen schade.

Wat is de opstal van een woning?

Opstal betekent letterlijk bouwwerk. Met opstal bedoelen we dus alle onderdelen van het huis die aard- en nagelvast zitten. Je kunt deze spullen niet verhuizen en verplaatsen zonder dat je schade aanricht. Denk aan de muren, de trap, een vastgelijmde vloer, de badkamer, het schuurtje in de tuin en vastgenagelde zonnepanelen. Al deze spullen liggen niet los in de woning, zoals bij de inboedel het geval is.

Wat valt onder opstal?

Alle onderdelen uit de woning die je niet kunt meenemen zonder schade te veroorzaken, vallen onder de opstal. Het verschil tussen de inboedel en de opstal is voor velen moeilijk. Om een beter beeld te krijgen van de opstal zetten we een aantal voorbeelden van opstal voor je op een rijtje:

  • Inbouwapparatuur zoals een airconditioning en een afzuigkap.
  • Onderdelen uit de tuin, zoals een tuinhuis of een garage.
  • Het huis.
  • Inbouwkeuken.
  • Vastzittende vloer zoals: parket, linoleum (gelijmd), plavuizen vloer, vinyl (gelijmd), parket/laminaat (onderling verlijmd).
  • Sanitair zoals: het toilet (inclusief stortbak), een bad, een bidet en een douche.
  • Onderdelen om warmte en water mee te regelen, zoals: een boiler, CV-installatie, geiser, kraan en een thermostaat.

Op onze pagina ‘wat is inboedel’ leggen we je alles uit over de inboedel.

Schade aan je opstal verzekeren

Opstal is erg kostbaar en het is belangrijk je woning goed te verzekeren tegen onvoorziene schade. De opstal verzeker je met een opstalverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar is vaak wel een eis van een hypotheekverstrekker om een hypotheek te krijgen. Met de opstalverzekering verzeker je de opstal bijvoorbeeld tegen stormschade, brandschade, waterschade, blikseminslag en diefstal. In de all risk dekking verzeker je ook schade ontstaan door je eigen schuld. Je kunt de opstalverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen, zoals:

Opstalverzekering vergelijken

Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht en wil je de opstal goed verzekeren? Of heb je je woning laatst flink verbouwd en is de waarde veranderd? Het is altijd slim om de opstalverzekering te vergelijken. Door te vergelijken vind je makkelijk een voordelige opstalverzekering met een dekking die past bij jouw woning en wensen. Vul je gegevens in en wij laten jou de goedkoopste opstalverzekeringen zien voor jouw situatie. Wil je meteen je inboedel verzekeren? Kies dan voor een woonverzekering, een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
2 minuten 25-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!