Wat valt onder de opstalverzekering?

Een opstalverzekering is er in drie varianten: de uitgebreide opstalverzekering, een extra uitgebreide opstalverzekering en de All Risk opstalverzekering. Maar wat valt er precies onder de opstalverzekering? Wij leggen het je uit.

Wat is een opstalverzekering?

Letterlijk gezien is een opstalverzekering een verzekering die je opstal verzekert. Maar wat valt er onder opstal? Opstal betekent een bouwwerk dat door mensen op grond is geplaatst, zoals een huis, garage, schutting en schuur. Daarnaast vallen zonnepanelen, een vastgelijmde vloer en ingebouwde vaatwasser onder opstal. Een opstalverzekering dekt dus niet alleen schade aan je huis, maar bijvoorbeeld ook aan je garage of schuur. In combinatie met een inboedelverzekering wordt dit ook wel een woonverzekering genoemd. De opstalverzekering dekt schade als je huis door een oorzaak waar je zelf niets aan kon doen, zoals storm of brand.

Wat zijn de dekkingen bij een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je woning door storm, brand en inbraak. Een opstalverzekering biedt verschillende dekkingen:

Kosten Opstal uitgebreid

Uitgebreide dekking

Onder deze dekking van de opstalverzekering valt schade die is ontstaan door diefstal, brand, storm (windkracht 7 of meer), blikseminslag en vandalisme.

Kosten Opstal Extra uitgebreid

Extra uitgebreide dekking

Onder de opstalverzekering met extra uitgebreide dekking valt naast alles wat onder de uitgebreide dekking valt, ook brand- en blusschade, rook- en roetschade door water dat via de begane grond is binnengestroomd en schade die ontstaat om een defecte waterleiding op te sporen.

Kosten Opstal All Risk

All Risk dekking

Met de All Risk dekking in je opstalverzekering ben, je bovenop alles van de uitgebreide en extra uitgebreide dekking, verzekerd tegen alle van buiten komend onheil dat schade veroorzaakt. Denk aan ontploffing, blikseminslag en omvallende bomen.

Wat is het verschil tussen een opstal- en een inboedelverzekering?

Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering ben je gedekt tegen schade, verlies en diefstal aan je inboedel. Denk hierbij aan meubels, gordijnen en kostbare bezittingen zoals sieraden. Vaak gaat het om schade door water, storm, brand of inbraak.

Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en de bijgebouwen, zoals je schuur of garage. Schade aan onder andere je keuken, het toilet, de badkamer en de centrale verwarming worden ook vergoed.

Wat dekt de opstalverzekering niet?

Het volgende wordt niet gedekt door de opstalverzekering. Schade die ontstaat door:

 • Achterstallig onderhoud, slijtage en ouderdom
 • Opzet
 • Overstroming
 • Je eigen huisdieren
 • Schimmels, ongedierte of planten
 • Openstaande ramen en deuren (waterschade)

Wat valt onder de opstalverzekering?

Ga je een huis kopen, dan eist de hypotheekverstrekker vaak dat je een opstalverzekering afsluit. Je huis is immers het onderpand van de lening. Onder een opstalverzekering valt dus het huis en alle gebouwen die hier aan vastzitten. Maar ook inbouwapparatuur valt onder de opstalverzekering. De volgende voorbeelden geven antwoord op de vraag, wat valt onder de opstalverzekering?

 • Inbouwapparatuur zoals een airconditioning en een afzuigkap.
 • Inbouwkeuken.
 • Vastzittende vloer zoals: parket, linoleum (gelijmd), plavuizenvloer, vinyl (gelijmd), parket/laminaat (onderling verlijmd).
 • Sanitair zoals: het toilet (inclusief stortbak), een bidet en een douche.
 • Onderdelen om warmte en water mee te regelen zoals: een boiler, CV-installatie, geiser, kraan en een thermostaat.

Hierbij ligt het er wel aan welke dekking je hebt bij je opstalverzekering. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden op je polisblad.

Opstalverzekeringen vergelijken

Je hebt nu antwoord op de vraag, wat valt onder de opstalverzekering? Wil je een opstalverzekering afsluiten, maak dan gebruik van onze woonvergelijker. Vul je gegevens in en alle opstalverzekeringen worden onder elkaar getoond zodat je deze met elkaar kan vergelijken. Heb je een opstalverzekering gevonden die voldoet aan jouw wensen, sluit deze dan eenvoudig online af via de woonvergelijker van Overstappen.nl.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.