Huurdersbelang woonverzekering

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over het huurdersbelang in combinatie met je aanvullende dekking. Zoals informatie over de belangrijkste rol van het huurdersbelang en de dekking per inboedelverzekering.

Wat is huurdersbelang?

Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht. Denk hierbij aan het schilderen van je keuken. De verhuurder heeft hier geen belang bij en verzekert deze verbeteringen niet. Deze verbeteringen kan je als huurder laten verzekeren door het huurdersbelang in je inboedelverzekering. Het huurdersbelang is namelijk onderdeel van van je inboedelverzekering waarmee je al deze aanpassingen kan verbeteren.


Dekking voor huurdersbelang

Je kan je huurhuis natuurlijk op verschillende manieren verbouwen. Deze aanpassingen kan je vervolgens verzekeren met een inboedelverzekering met dekking voor huurdersbelang. Hieronder vind je een overzicht met verbeteringen die te verzekeren zijn met het huurdersbelang. 

 • Badkamer
 • Keuken
 • Behang
 • Een vaste parket of laminaatvloer 
 • Schilderwerk 
 • Zonnepanelen

Inboedelverzekering en huurdersbelang

Als je een woning huurt, kan je een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering vergoedt alleen schades aan losse spullen in de woning die je weer meeneemt als je verhuist. Stel je laat een nieuwe keuken installeren in je huurwoning, dan hoeft de verhuurder hiervoor de opstalverzekering niet aan te passen. Deze nieuwe keuken kan je dan alleen verzekeren via het onderdeel huurdersbelang van je inboedelverzekering. Jij verzekert deze verbeteringen zelf via het onderdeel huurdersbelang bij je inboedelverzekering.

Voor spullen die vastzitten aan je huis is de opstalverzekering bedoeld. Hierdoor zijn de verbouwingen in je huurwoning niet automatisch meeverzekerd, je hebt immers zelf geen opstalverzekering. De opstalverzekering wordt namelijk afgesloten door de eigenaar van de woning.


Huurdersbelang na een verhuizing

Een huurwoning moet wanneer je gaat verhuizen in zijn originele staat achter worden gelaten. Dit betekent dus zonder huurdersbelang. Het herstellen van de originele staat kan je veel geld kosten, of je kan een boete krijgen wanneer je deze aanpassingen niet hersteld.

tip

Goed om te weten

De kosten van het herstellen van de woning wordt niet gedekt door het huurdersbelang. Het is mogelijk dat de nieuwe huurder jouw huurdersbelang wil overnemen. Als een nieuwe huurder jouw aanpassingen wilt  overnemen, kan je kosteloos verhuizen.

Hoe verzeker je huurdersbelang bij een inboedelverzekering?

Je kunt je nieuwe verbeteringen aan je huurhuis dus verzekeren bij je inboedelverzekering. Bij de meeste inboedelverzekeringen valt het huurdersbelang onder de standaarddekking, en is dit tot een maximaal bedrag meeverzekerd. Dit kan bijvoorbeeld 10% van je inboedel bedragen. Controleer altijd wel even of dit bedrag voor jouw inboedel voldoende is. Mocht het huurdersbelang toch niet vallen onder deze dekking, dan is het altijd mogelijk een aanvullende dekking af te sluiten.


Veelgestelde vragen

  Welke verzekering kan je als huurder nemen?

  Naast de inboedelverzekering en glasverzekering is het als huurder ook verstandig om zowel een aansprakelijkheidsverzekering als rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

  Wat is eigenaars huurdersbelang?

  Huurt je een woning of ben je eigenaar van een appartement in een gebouw? Dan zijn met de extra dekking eigenaarsbelang (dat is ook huurdersbelang) ook de verbeteringen en uitbreidingen tot € 25.000 verzekerd die jij – of de vorige huurder of eigenaar – heeft aangebracht aan de woning.

  Wat is huurdersbelang bij verzekering?

  Met een huurdersbelang verzekering verzeker je schade aan aanpassingen die huurders hebben gedaan in het gebouw dat jij huurt. Dus ook aanpassingen die voor jouw huurtermijn werden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of toiletgroep die is geplaatst. Of aan een vloer die de vorige huurder heeft laten leggen.

  Wat valt er onder eigenaarsbelang?

  Het eigenaarsbelang is een aanvullende dekking die je alleen kan afsluiten als je een appartement huurt of hebt gekocht. Deze aanvullende polis is een alternatief voor de opstalverzekering. De VvE (Vereniging van Eigenaars) is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor het gehele appartementencomplex. Hierdoor kan je in deze situatie geen opstalverzekering afsluiten. Als je toch denkt een extra dekking nodig denkt te hebben kan je kiezen voor het eigenaarsbelang.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.