Eigenaarsbelang | Eigenaarsbelang verzekering | Overstappen.nl

Eigenaarsbelang inboedelverzekering

Woningeigenaren binnen een VvE kunnen de opstal van hun woning extra verzekeren via de inboedelverzekering als de opstalverzekering van de VvE niet dekkend is. We leggen je op deze pagina alles uit over het zogenaamde ‘Eigenaarsbelang’.

Wat is eigenaarsbelang?

Het eigenaarsbelang is een aanvullende dekking die je alleen kan afsluiten als je een appartement hebt gekocht binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze aanvullende polis is een aanvullend alternatief voor de opstalverzekering die de VvE heeft afgesloten voor het gehele complex. De VvE gaat er bij het afsluiten van deze polis uit van de standaard herbouwwaarde van alle appartementen. Sommige bewoners zijn onderverzekerd met de VvE opstalverzekering. Zij hebben onlangs het huis verbouwd en waarde toegevoegd aan de woning. Deze bewoners kunnen het ‘Eigenaarsbelang’ extra meeverzekeren via de inboedelverzekering.

Ook huurders kunnen verbouwingen en verbeteringen meeverzekeren in de inboedelverzekering. We noemen dit huurdersbelang.

Eigenaarsbelang verzekering

De VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor het gehele appartementencomplex. De VvE houdt bij de opstalverzekering rekening met de herbouwwaarde van appartementen en gaat vaak uit van een standaard appartement. Hierdoor zijn sommige bewoners mogelijk onderverzekerd. Wanneer is het slim om eigenaarsbelang mee te verzekeren? We geven je een aantal voorbeelden:

  • Je hebt een nieuwe badkamer en nieuwe keuken toegevoegd aan je woning.
  • Je hebt van twee verdiepingen (twee losse appartementen) één woning gemaakt.
  • Je hebt een dakterras aangelegd.
  • Je hebt een nieuwe dure vloer gelegd.
  • Je hebt iets anders met de woning gedaan waardoor deze meer waard is dan het origineel.

Deze bewoners doen er verstandig aan om deze ‘verbeteringen’ extra te verzekeren via een clausule eigenaarsbelang. Zo voorkomen zij onaangename verrassingen in geval van schade.

Eigenaarsbelang VvE

Is jouw woning onderdeel van een VvE en wil je weten of je eigenaarsbelang moet meeverzekeren? Raadpleeg dan de opstalverzekering van jouw VvE. In de polisvoorwaarden van de VvE opstalverzekering vind je terug of jouw woning goed verzekerd is. Wanneer je de keuken hebt uitgebreid, een parketvloer hebt laten leggen of de badkamer hebt verbouwd is het slim om een inboedelverzekering met eigenaarsbelang af te sluiten. Zo weet je zeker dat je goed zit in het geval van schade aan de woning.

Eigenaarsbelang inboedelverzekering

Het is niet bij alle inboedelverzekeraars mogelijk om het eigenaarsbelang mee te verzekeren. Daarnaast verschilt het per verzekeraar in hoeverre het eigenaarsbelang is meeverzekerd, en voor welk bedrag. De vergoeding kan variëren van maximaal € 5000,- tot aan een onbeperkte dekking. Ook verschillen de premies en voorwaarden van het meeverzekeren het eigenaarsbelang. Let dus goed op wat voor invloed het eigenaarsbelang op je premie heeft. En welke schade wordt gedekt volgens de polisvoorwaarden.

Vergelijk de woonverzekering

Wil je je jouw woning extra verzekeren voor een waarde die past bij de woning? Kijk dan in onze woonvergelijker en vul je gegevens in. Wij laten je woonverzekeringen zien die bij je passen. Vergelijk op dekking en premie. Zo ga je er vandoor met de beste deal.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht. Denk hierbij aan het schilderen van je keuken. De verhuurder heeft hier geen belang bij en verzekert deze verbeteringen niet. Deze verbeteringen kan je als huurder laten verzekeren door het huurdersbelang in je inboedelverzekering.

In de meeste gevallen sluit het bestuur van de VvE een opstalverzekering af voor het gehele gebouw. Jij hoeft zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Wel kun je checken of dekking goed genoeg is. Zit jij een slapende VvE? Sluit dan zelf een opstalverzekering af.

Je kunt onderverzekering voorkomen door een extra dekking af te sluiten en de extra waarde te verzekeren via eigenaarsbelang of huurdersbelang.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!