Huurdersbelang inboedelverzekering
Met de clausule huurdersbelang verzekeren huurders aanpassingen en verbeteringen in hun huurwoning. Deze veranderingen zijn niet meegenomen in de opstalverzekering van de verhuurder, maar verzekeren huurders via de inboedelverzekering.
Wat is huurdersbelang?
Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht. Denk hierbij aan het schilderen van je keuken of een nieuwe vloer. De verhuurder heeft hier geen belang bij en verzekert deze verbeteringen aan de opstal niet in de opstalverzekering. Deze verbeteringen kan je als huurder laten verzekeren door het huurdersbelang in je inboedelverzekering. Je kunt het dus zien als een klein stukje opstalverzekering binnen je eigen inboedelverzekering.
Heb je een woning gekocht en val je onder een VvE? Dan kun je verbeteringen die niet zijn opgenomen in de VvE opstalverzekering verzekeren via het eigenaarsbelang.
Wanneer huurdersbelang verzekering?
Je kan je huurhuis natuurlijk op verschillende manieren verbouwen. Deze aanpassingen kan je vervolgens verzekeren met een inboedelverzekering met dekking voor huurdersbelang. Hieronder vind je een overzicht met verbeteringen die te verzekeren zijn met het huurdersbelang.
- Badkamer
- Keuken
- Behang
- Een vaste parket of laminaatvloer
- Schilderwerk
- Zonnepanelen
- Verbeteringen aan de garagebox aan huis
Heb je onlangs een van deze aanpassingen gedaan in jouw huurwoning? Bedenk dan of het lonend is huurdersbelang af te sluiten in jouw inboedelverzekering. Je betaalt daarvoor iets meer premie dan bij een standaardpakket.
Huurdersbelang na een verhuizing
Ga je weer verhuizen? Je moet een huurwoning vaak in zijn originele staat achterlaten. Dit betekent dus zonder huurdersbelang, ofwel de verbeteringen die je hebt aangebracht. Het herstellen van de originele staat kan je veel geld kosten, of je kan een boete krijgen wanneer je deze aanpassingen niet herstelt. De kosten van het herstellen van de woning worden niet gedekt door het huurdersbelang. Het is mogelijk dat de nieuwe huurder jouw huurdersbelang wil overnemen. Als een nieuwe huurder jouw aanpassingen wilt overnemen, kan je (vaak) kosteloos verhuizen.
Huurdersbelang inboedelverzekering
Als je een woning huurt, kan je een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering vergoedt alleen schades aan losse spullen in de woning die je weer meeneemt als je verhuist. De verhuurder sluit een opstalverzekering af, een verzekering voor schade aan de vaste onderdelen van je woning. Hierdoor zijn de verbouwingen in je huurwoning niet automatisch meeverzekerd, je hebt immers zelf geen opstalverzekering. Laat je bijvoorbeeld een nieuwe keuken installeren? De verhuurder is niet verplicht de opstalverzekering niet aan te passen. Deze nieuwe keuken kan je dan alleen verzekeren via het onderdeel huurdersbelang van je inboedelverzekering.
Vergelijk de inboedelverzekering
We raden je altijd aan een inboedelverzekering af te sluiten, zo zijn jouw losliggende spullen in huis verzekerd tegen schade. Vul je gegevens in onze vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past. Ook als je onlangs nieuwe spullen hebt gekocht of verbeteringen in jouw huurhuis hebt doorgevoerd, is het slim om de inboedelverzekering nog eens onder de loep te nemen. Misschien past de dekking niet meer bij jou of ben je ergens anders voordeliger uit. Door over te stappen naar een andere woonverzekering kan je honderden euro’s per jaar besparen.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Is een opstalverzekering verplicht of niet?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk moet je deze vaak wel afsluiten.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Minder schademeldingen door woningbranden, verzekeraars melden afname
Er is een afname in het aantal schademeldingen door woningbranden. Hier lees je welke steden het meeste schademelden en wanneer de meeste meldingen binnenkomen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.