Huurdersbelang | Wat is huurdersbelang? | Overstappen.nl

Huurdersbelang inboedelverzekering

Met de clausule huurdersbelang verzekeren huurders aanpassingen en verbeteringen in hun huurwoning. Deze veranderingen zijn niet meegenomen in de opstalverzekering van de verhuurder, maar verzekeren huurders via de inboedelverzekering.

Wat is huurdersbelang?

Het huurdersbelang zijn alle verbouwingen en verbeteringen die je als huurder hebt aangebracht. Denk hierbij aan het schilderen van je keuken of een nieuwe vloer. De verhuurder heeft hier geen belang bij en verzekert deze verbeteringen aan de opstal niet in de opstalverzekering. Deze verbeteringen kan je als huurder laten verzekeren door het huurdersbelang in je inboedelverzekering. Je kunt het dus zien als een klein stukje opstalverzekering binnen je eigen inboedelverzekering.

Heb je een woning gekocht en val je onder een VvE? Dan kun je verbeteringen die niet zijn opgenomen in de VvE opstalverzekering verzekeren via het eigenaarsbelang.

Wanneer huurdersbelang verzekering?

Je kan je huurhuis natuurlijk op verschillende manieren verbouwen. Deze aanpassingen kan je vervolgens verzekeren met een inboedelverzekering met dekking voor huurdersbelang. Hieronder vind je een overzicht met verbeteringen die te verzekeren zijn met het huurdersbelang.

  • Badkamer
  • Keuken
  • Behang
  • Een vaste parket of laminaatvloer
  • Schilderwerk
  • Zonnepanelen
  • Verbeteringen aan de garagebox aan huis

Heb je onlangs een van deze aanpassingen gedaan in jouw huurwoning? Bedenk dan of het lonend is huurdersbelang af te sluiten in jouw inboedelverzekering. Je betaalt daarvoor iets meer premie dan bij een standaardpakket.

Huurdersbelang na een verhuizing

Ga je weer verhuizen? Je moet een huurwoning vaak in zijn originele staat achterlaten. Dit betekent dus zonder huurdersbelang, ofwel de verbeteringen die je hebt aangebracht. Het herstellen van de originele staat kan je veel geld kosten, of je kan een boete krijgen wanneer je deze aanpassingen niet herstelt. De kosten van het herstellen van de woning worden niet gedekt door het huurdersbelang. Het is mogelijk dat de nieuwe huurder jouw huurdersbelang wil overnemen. Als een nieuwe huurder jouw aanpassingen wilt overnemen, kan je (vaak) kosteloos verhuizen.

Huurdersbelang inboedelverzekering

Als je een woning huurt, kan je een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering vergoedt alleen schades aan losse spullen in de woning die je weer meeneemt als je verhuist. De verhuurder sluit een opstalverzekering af, een verzekering voor schade aan de vaste onderdelen van je woning. Hierdoor zijn de verbouwingen in je huurwoning niet automatisch meeverzekerd, je hebt immers zelf geen opstalverzekering. Laat je bijvoorbeeld een nieuwe keuken installeren? De verhuurder is niet verplicht de opstalverzekering niet aan te passen. Deze nieuwe keuken kan je dan alleen verzekeren via het onderdeel huurdersbelang van je inboedelverzekering.

Vergelijk de inboedelverzekering

We raden je altijd aan een inboedelverzekering af te sluiten, zo zijn jouw losliggende spullen in huis verzekerd tegen schade. Vul je gegevens in onze vergelijker in, check de verschillende voorwaarden en maak een keuze voor de verzekering die het beste bij jou past. Ook als je onlangs nieuwe spullen hebt gekocht of verbeteringen in jouw huurhuis hebt doorgevoerd, is het slim om de inboedelverzekering nog eens onder de loep te nemen. Misschien past de dekking niet meer bij jou of ben je ergens anders voordeliger uit. Door over te stappen naar een andere woonverzekering kan je honderden euro’s per jaar besparen.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Met een huurdersbelang verzekering verzeker je schade aan aanpassingen die huurders hebben gedaan in het gebouw dat jij huurt. Dus ook aanpassingen die voor jouw huurtermijn werden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of toiletgroep die is geplaatst. Of aan een vloer die de vorige huurder heeft laten liggen.

Naast de inboedelverzekering en glasverzekering is het als huurder ook verstandig om zowel een aansprakelijkheidsverzekering als rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Het eigenaarsbelang is een aanvullende dekking die je alleen kan afsluiten als je een appartement hebt gekocht binnen een VvE. Deze aanvullende polis is een aanvullend alternatief voor de opstalverzekering van de VvE. De VvE kijkt alleen naar de herbouwwaarde van het complex en neemt eventuele verbeteringen niet mee. Als je toch een extra dekking nodig denkt te hebben, kan je kiezen voor het eigenaarsbelang.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!