Zonnepanelen soorten | Overstappen.nl

Zonnepanelen soorten

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Als je op zoek bent naar een duurzame energieoplossing, kunnen zonnepanelen een goede optie zijn. Er zijn over de hele wereld 7 verschillende soorten zonnepanelen, maar in Nederland worden er in theorie vier verschillende soorten aangeboden. De soorten zonnepanelen die in Nederland worden aangeboden worden gemaakt van kristallijn silicium, amorfe silicium of glas-glas. Op deze pagina zullen we de verschillen benoemen en de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Snel navigeren naar

De verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn in Nederland in theorie 4 verschillende soorten zonnepanelen die je kan kopen als particulier: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Op deze pagina lichtten we toe wat de verschillen zijn tussen deze 4 soorten zonnepanelen.

1. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van kristallijn silicium waarbij het silicium na het stollingsproces nog bewerkt wordt, zodat er uiteindelijk één grote staaf ontstaat die uit één (mono) kristal bestaat. Vandaar de naam monokristallijn. Deze staaf wordt in dunne plakjes gezaagd en deze plakjes vormen de zonnecellen. De kosten voor het produceren van deze zonnepanelen zijn hoger door het speciale productieproces. Het rendement van monokristallijne zonnepanelen is relatief hoog per vierkante meter en de cellen hebben een zwarte uitstraling. Deze panelen worden geleverd met een witte of een zwarte backsheet. In de praktijk is het rendement van deze panelen met een witte backsheet hoger. De witte backsheet zorgt ervoor dat de lichtstralen weerkaatsen waardoor ze twee keer door de zonnecellen worden geleid. De panelen met een zwarte backsheet hebben de bijnaam Full blacks. De meeste Nederlanders vinden deze panelen veel mooier, omdat ze minder opvallen als ze op de daken liggen. De soort zonnepanelen met een zwarte backsheet wordt daardoor veel meer verkocht.

Mono kristallijne zonnepanelen

2. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen worden ook gemaakt van kristallijn silicium. Maar hierbij wordt het silicium na het stollingsproces niet meer bewerkt. Deze zonnepanelen hebben daardoor een structuur die uit meerdere (poly) kristallen bestaat. Dit zorgt ervoor dat deze zonnepanelen een blauwe uitstraling hebben en groter zijn dan de monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn mogelijk minder efficiënt ten opzichte van monokristallijne zonnepanelen, maar het productieproces neemt minder tijd in beslag waardoor ze goedkoper zijn.

Polykristallijne zonnepanelen

3. Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn de nieuwste soort zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden voornamelijk gemaakt van amorf silicium (ASi). Maar kunnen ook gemaakt worden met andere materialen zoals Cadmium-Telluride (CdTe) of Copper Indium Gallium Selenide (CIGS). Deze soort zonnepanelen wordt geproduceerd door het hoofdmateriaal tussen twee dunne platen met geleidend materiaal te plaatsen met daarop een laag glas ter bescherming, vandaar de naam dunne film zonnepanelen. Bij deze zonnepanelen zijn de materiaalkosten een stuk hoger dan bij de silicium kristallijne zonnepanelen, maar het produceren is een stuk eenvoudiger. Ze hebben een effen zwarte kleur en zijn een stuk lichter en veel kleiner dan de andere twee soorten zonnepanelen. Het rendement valt alleen tegen, hierdoor heb je meer zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst te krijgen als bij de kristallijne zonnepanelen.
Op dit moment worden dunne film zonnepanelen voornamelijk op kleine schaal toegepast, je ziet ze terug in rekenmachines en horloges.

Dunne film zonnepanelen

4. Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen bestaan uit uit twee lagen glas, waarin de zonnecellen zijn ingebed, één aan de bovenkant en één aan de onderkant. Doordat het glas als beschermende laag dient voor de zonnecellen zijn deze panelen duurzamer dan de bovenstaande panelen. Daarbij komt dat ze ook bestand zijn tegen brand, vocht, ammoniak en mechanische belasting. Deze panelen hebben vaak een lange levensduur en worden geleverd met garanties tot wel 30 jaar. Ze kunnen in diverse kleuren worden geproduceerd, waaronder mat zwart en glanzend. Glas-glas zonnepanelen wegen meer dan traditionele panelen vanwege het gebruik van dubbel glas, wat relevant kan zijn bij installatie. De afmetingen variëren afhankelijk van het specifieke paneelmodel. Over het algemeen kunnen ze hogere rendementen opleveren dan standaardpanelen.

Glas-Glas zonnepaneel

Verschillen tussen de soorten zonnepanelen

Soort zonnepaneelKostenRendementLevensduurKleur
Monokristallijn€€14 – 20 %25 jaarZwart
Polykristallijn12 – 16%25 jaarBlauw
Dunne film€€€6 – 10 %20 jaarZwart
Glas-glas€€€€5 – 25 %40 jaarZwart
 • voordeel

  Binnen 5 minuten aangevraagd

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Nu extra voordelig 0% btw

Vergelijk nu zonnepanelen

Welke soort zonnepaneel is het beste?

Van de vier verschillende soorten zonnepanelen is het monokristallijn zonnepaneel, met betrekking tot prijs kwaliteit het beste. Om precies te zijn: het N-type Monokristallijne zonnepaneel. De zonnecellen van dit type zonnepaneel zijn het best doorontwikkeld waardoor ze het meest efficiënt zijn met het omzetten van licht naar zonne-energie. In de ideale testruimte, waarbij een zonnepaneel een rendement van 100% haalt, heeft dit paneel een daling van 10% over 25 jaar. In vergelijking met alle andere zonnepanelen die in 25 jaar van 100% rendement naar 85% gaan. Deze zonnepanelen zijn op dit moment nog duur in de aanschaf waardoor ze minder worden gebruikt in de Nederlandse markt.

tip

Tip

Het meeste rendement uit dit zonnepaneel wordt behaald met een white backsheet.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende soorten zonnepanelen vergelijken! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen met verschillende soorten zonnepanelen van verschillende leveranciers. Je hoeft nu niet zelf bij meerdere leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan, vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

Veelgestelde vragen

  Waar kan ik op letten bij het vergelijken van de soorten zonnepanelen?

  Bij het vergelijken van de soorten zonnepanelen kan je letten op het rendement, de wattpiek, de kosten en de grootte van je zonnepaneel. Heb je een klein dakoppervlak dan is het misschien verstandiger om zonnepanelen met een kleiner oppervlakte te kopen.

  Wat is de opbrengst zonnepanelen?

  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

  Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

  De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

  Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

  Voorbeeld:
  Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
  Vervolgens doe je:
  3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

  De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

  Tip: Op deze pagina vind je meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

  Hoe kan ik de btw terugvragen

  Wek jij stroom op met je zonnepanelen en lever je deze terug aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Daarom kan je de btw over de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit moet je wel doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
  Goed om te weten:Het kabinet heeft per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Hierdoor hoeven particulieren de btw op zonnepanelen niet meer terug te vragen.

  Voorbeeld 1
  Je hebt in januari 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 om de btw terug te vragen.
  Voorbeeld 2
  Je hebt in september 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 op de btw terug te vragen.

  Hoe werkt salderen bij het overstappen van leverancier?

  Stap je over van leverancier? Dan wordt er altijd een eindafrekening gemaakt. Op deze eindafrekening wordt de opgewekte stroom verrekend met de verbruikte stroom. Als je dan meer hebt opgewekt dan verbruikt, krijg je voor het “teveel” aan opgewekte stroom een terugleververgoeding.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten