Opbrengst van zonnepanelen + zelf berekenen

De opbrengst van zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Snel naar

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  12 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  18 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  23 uur geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews

  Zonnepanelen opbrengst

  Op basis van de verwachte opbrengst van zonnepanelen kun je bepalen of zonnepanelen de juiste investering zijn. Op deze pagina leggen we uit welke factoren een rol spelen en laten we zien hoe je de verwachte opbrengst kunt berekenen. Daarmee kun jij bepalen of zonnepanelen kopen interessant voor je is.

  Waar moet je op letten?

  Voor het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen moet je rekening houden met de volgende factoren:

  1. De ligging van je dak en de bijbehorende ‘instralingsfactor’.
  2. De hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen leveren
  3. De locatie van je woning

   

  1. De ligging van je dak en de instralingsfactor

  We weten allemaal dat een tuin op het zuiden de meeste zon krijgt, zo werkt het ook met zonnepanelen. Maar ook op daken met een andere ligging dan zuid kunnen zonnepanelen genoeg opwekken om rendabel zijn. Je dient ook rekening te houden met de hellingshoek van het dak. De hellingshoek van je dak en de ligging bepalen samen de “instralingsfactor” van de zon. De meeste daken in Nederland zijn puntdaken, waarbij je dus te maken hebt met een hellingshoek. De hellingshoek wordt bepaald door de schuinheid van je dak. Bij een ongunstige hellingshoek kan dat ervoor zorgen dat zonnepanelen minder opwekken. In de tabel hieronder zie je de zogeheten ‘instralingsfactor’ die van invloed is op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe lager de instralingsfactor, hoe minder je zonnepanelen opwekken.

   

   

  2. De hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen leveren

  De maximale opbrengst van een zonnepaneel wordt in Wattpiek (Wp) aangegeven. Dat is de totale hoeveelheid stroom die een paneel op jaarbasis kan opwekken, onder ideale weersomstandigheden, zonder schaduwvorming. Jammer genoeg hebben we in Nederland vaker wel bewolking, dan helemaal geen bewolking.

  3. De locatie van je woning

  Tot slot speelt ook de locatie van je woning in Nederland een rol bij de opbrengst van zonnepanelen. Hoe westelijker je woont, hoe meer zonuren je hebt. Nu is het verschil met het oosten niet immens groot. Maar wel groot genoeg om verschil te merken in de opbrengst van je zonnepanelen. In de afbeelding hiernaast zie je het aantal zonuren in Nederland.

  tip

  Goed om te weten

  Wanneer jouw woning een puntdak heeft heb je altijd twee verschillende dakliggingen. Zo kan de ene kant in het oosten liggen met een lage opbrengst maar wanneer de andere kant in het westen ligt kunnen zonnepanelen voor jou nog steeds rendabel zijn.

   


  “Voordat je zonnepanelen aanschaft moet je naast het kijken naar de kosten, omvormer en soort panelen ook kijken naar de opbrengst van de zonnepanelen. De ligging en locatie is namelijk erg belangrijk. Echter is het niet zo dat zonnepanelen alleen stroom opwekken op zonnige dagen. Op bewolkte dagen kan dit ook alleen vaak wel op een lager niveau. Het uitgangspunt bij het aanschaffen van zonnepanelen is bij de meeste huishoudens om jaarlijks net zoveel op te wekken als te verbruiken. ”

  Romy Nijssen,
  Duurzaamheidsexpert

  Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

  Waarom zonnepanelen vergelijken

  rekenmachine

  Binnen 5 minuten overzicht

  Binnen 5 minuten een duidelijk overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd.

  Huis

  Verduurzaam je woning gemakkelijk

  Met zonnepanelen kan je op een simpele manier je woning verduurzamen en je eigen energie opwekken.

  Eerlijk en persoonlijk advies

  Je krijgt een eerlijk en persoonlijk advies op basis van de ingevulde gegevens.

  De opbrengst van zonnepanelen berekenen

  Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij opbrengst van zonnepanelen is het tijd om de berekening te maken. Je kunt dit doen aan de hand van de volgende formule:

  Opbrengst totale zonnepanelen installatie = aantal zonnepanelen x totale vermogen (Wp) x instralingsfactor

   

  Voorbeeld berekening

  Stel je voor dat je 8 zonnepanelen van 350 Wp wilt aanschaffen en je dak op het zuidoosten ligt. Het gaat om een schuin dak met een hellingshoek van 60 graden. In de tabel zien je dat er dan sprake is van een instralingsfactor van 0,87.

  De berekening is dan als volgt: 8 x 350 x 0,87 = 2436 kWh opbrengst per jaar.

  calculator and pen

  Waarom zonnepanelen vergelijken?

  • voordeel

   Scherpe tarieven

  • voordeel

   Overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd

  • voordeel

   Eerlijk en persoonlijk advies

  Maak nu een vergelijking

  Zonnepanelen vergelijken

  Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende zonnepanelen vergelijken! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen voor zonnepanelen van betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hoeft nu niet zelf bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan. Vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

  Vergelijk Zonnepanelen

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het aanvragen of afsluiten van een lening. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

  Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

  De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

  Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

  Voorbeeld:
  Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
  Vervolgens doe je:
  3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

  De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

  Tip: Bekijk meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

  Wek jij stroom op met je zonnepanelen en lever je deze terug aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Daarom kan je de btw over de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Dit moet je wel doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
  Goed om te weten: Het kabinet heeft per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Als je nu zonnepanelen gaat kopen hoef je als particulier dus geen btw meer terug te vragen.

  Voorbeeld 1
  Je hebt in januari 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 om de btw terug te vragen.
  Voorbeeld 2
  Je hebt in september 2022 zonnepanelen gekocht, dan heb je tot juli 2023 op de btw terug te vragen.

  Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren. Je ontvangt alleen een terugleververgoeding over de energie die je hebt teruggeleverd.

  Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Romy Nijssen - Duurzaamheidsexpert
  Romy Nijssen
  Duurzaamheidsexpert
  8 minuten 09-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2018 is Romy Nijssen onderdeel van de Kizi familie. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.