De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen

 • Bespaar direct op je energierekening
 • Terugverdientijd van minder dan 5 jaar
 • Eerlijk en persoonlijk advies
Gratis offerte aanvragen
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Op basis van de verwachte opbrengst van zonnepanelen kun je bepalen of zonnepanelen de juiste investering zijn. Op deze pagina leggen we uit welke factoren een rol spelen en laten we zien hoe je de verwachte opbrengst kunt berekenen. Daarmee kun jij bepalen of zonnepanelen kopen interessant voor je is.


Snel naar

Waar moet je op letten?

Voor het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen moet je rekening houden met de volgende factoren:

 1. De ligging van je dak en de bijbehorende ‘instralingsfactor’.
 2. De hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen leveren
 3. De locatie van je woning

 

1. De ligging van je dak en de instralingsfactor

We weten allemaal dat een tuin op het zuiden de meeste zon krijgt, zo werkt het ook met zonnepanelen. Maar ook op daken met een andere ligging kunnen zonnepanelen genoeg opwekken om rendabel zijn. Je dient ook rekening te houden met de hellingshoek van het dak. De meeste daken in Nederland zijn puntdaken, waarbij je dus te maken hebt met een hellingshoek. Bij een ongunstige hellingshoek kan dat ervoor zorgen dat zonnepanelen minder opwekken. In de tabel hieronder zie je de zogeheten ‘instralingsfactor’ die van invloed is op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe lager de instralingsfactor, hoe minder je zonnepanelen opwekken.

 

 

2. De hoeveelheid wattpiek die de zonnepanelen leveren

De maximale opbrengst van een zonnepaneel wordt in Wattpiek (Wp) aangegeven. Dat is de totale hoeveelheid stroom die een paneel op jaarbasis kan opwekken, onder ideale weersomstandigheden. Jammer genoeg hebben we in Nederland vaker wel bewolking, dan helemaal geen bewolking. Dus je moet rekening houden met de instralingsfactor.

3. De locatie van je woning

Tot slot speelt ook de locatie van je woning in Nederland een rol bij de opbrengst van zonnepanelen. Hoe westelijker je woont, hoe meer zonuren je hebt. Nu is het verschil met het oosten niet immens groot. Maar wel groot genoeg om verschil te merken in de opbrengst van je zonnepanelen. In de afbeelding hiernaast zie je het aantal zonuren in Nederland.

tip

Goed om te weten

Wanneer jouw woning een puntdak heeft heb je altijd twee verschillende dakliggingen. Zo kan de ene kant in het oosten liggen met een lage opbrengst maar wanneer de andere kant in het westen ligt kunnen zonnepanelen voor jou nog steeds rendabel zijn.

 

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Financieringsoptie met maandelijkse afbetaling mogelijk

 • voordeel

  Snel terugverdiend

Vraag nu een offerte aan

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij opbrengst van zonnepanelen is het tijd om de berekening te maken. Je kunt dit doen aan de hand van de volgende formule:

Opbrengst totale zonnepanelen installatie = aantal zonnepanelen x totale vermogen (Wp) x instralingsfactor

 

Voorbeeld berekening

Stel je voor dat je 8 zonnepanelen van 350 Wp wilt aanschaffen en je dak op het zuidoosten ligt. Het gaat om een schuin dak met een hellingshoek van 60 graden. In de tabel zien je dat er dan sprake is van een instralingsfactor van 0,87.

De berekening is dan als volgt: 8 x 350 x 0,87 = 2436 kWh opbrengst per jaar.


Een dak op het noordoosten of het noorden, wat nu?

Uit ervaring weten wij dat zonnepanelen op een van deze liggingen vaak te weinig opwekken om rendabel te zijn. Daarom kun je geen offerte aanvragen via ons offerteformulier. Nu de energieprijzen hoog zijn kan het toch voorkomen dat ze genoeg opwekken om een goed rendement te krijgen. Wil je daarom toch een zonnepanelen offerte aanvragen? Neem dan contact op met onze klantenservice door te bellen naar 020-7604242 of mail naar service@overstappen.nl.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.