-
-
zonnepanelen
-
faq
Top 5 veelgestelde vragen over zonnepanelen
- Vul je gegevens in
Vul je adres, jaarverbruik, daktype, ligging en de soort meterkast in onze vergelijker in. We vragen alle informatie uit om jou op de beste manier advies te kunnen geven over deze duurzame investering. - Advies over het aantal panelen
Je ontvangt een advies van het aantal panelen. Met onze handige tool kun je gemakkelijk en snel controleren of dit aantal ook daadwerkelijk op je dak past. - Vergelijk het aanbod
Wanneer je het juiste aantal panelen hebt gekozen, zie je gelijk een duidelijk overzicht met alle deals. Vergelijk gemakkelijk op prijs of hoogste opbrengst. Daarnaast kan je per product de plus- en minpunten, prijsopbouw en productinformatie bekijken. - Kies de beste deal
Zijn er nog bijzonderheden die je wilt aangeven, dan kan je die hier toevoegen. Mocht je toch nog eerst een offerte willen ontvangen dan kan je dat bij deze stap nog. Heb je nog vragen over het product neem dat contact op met onze experts. - Maak de aanvraag in orde
Na voltooiing van de aankoop zal de leverancier contact met je opnemen en een datum inplannen voor een eventuele technische schouw. Daarna worden de zonnepanelen geinstalleren. Vanaf dat moment kan jij genieten van de duurzame manier van energie opwekken.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor mijn energierekening?
Zonnepanelen kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit die je direct kunt gebruiken, waardoor je minder stroom van je energieleverancier hoeft af te nemen. Daarnaast kun je overtollige energie terugleveren aan het net, waarvoor je soms een vergoeding krijgt.
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
De geschiktheid van je dak hangt af van een paar factoren: de oriëntatie (liefst naar het zuiden), de hellingshoek en of er schaduw valt op je dak. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 30-40 graden is ideaal. Echter, ook oost- en westdaken kunnen prima rendement opleveren. Een installateur kan een schouw doen om precies te bepalen hoe geschikt jouw dak is.
Hoe verloopt het installatieproces van zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het bepalen van het aantal zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen en de ligging, hellingshoek en het oppervlakte van je dak. Op onze Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? pagina lees je hier meer over
Hoe zit het met de verzekering van zonnepanelen op mijn dak?
Zonnepanelen zijn een waardevolle investering en het is belangrijk om ze goed te verzekeren. De meeste opstalverzekeringen dekken schade aan zonnepanelen door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Het is verstandig om bij je verzekeraar na te gaan of jouw huidige verzekering voldoende dekking biedt voor zonnepanelen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Op onze Zonnepanelen opstalverzekering pagina lees je hier meer over.
Algemeen
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom die via het lichtnet die via stopcontacten de apparaten je huis van stroom voorziet.
waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop?
Let op de capaciteit van je zonnepanelen, de kleur, de soort omvormer en de prijs. Hier vind je een handig stappenplan.
Wat is een omvormer?
Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen publiceren om naar wisselstroom die je in huis kunt gebruiken.
wat is het verschil tussen micro omvormer en stringomvormers?
Een stringomvormer werkt voor alle panelen tegelijk. Werkt er een paneel niet is de opbrengst minder omdat het paneel in de schaduw licht? Dan werken alle panelen minder. Micro omvormers worden per paneel geïnstalleerd. Ze hebben geen last van de mindere werking van andere panelen. Daarom is de opbrengst beter.
wat is een poweroptimiser?
Een poweroptimiser versterkt de opbrengst van de individuele zonnepanelen bij schaduwval. Een poweroptimiser is niet nodig als je micro omvormer hebt.
Is een thuisbatterij verstandig?
Een thuisbatterij slaat de zonnestroom die je overdag opwekt op zodat je deze savonds kunt gebruiken. Zo gebruik je meer van je eigen stroom. Over je eigen stroom betaal je geen belasting en geen terugleverkosten. Daarom kan een thuisbatterij heel voordelig uitpakken.
Financieel
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
Het snelle antwoord is meestal tussen de 4 en 5 jaar. De formule is als volgt (kosten panelen) / (verwachte opbrengst *0,24ct) . Deze formule geldt alleen als je niet meer opwekt dan je gebruikt. Er is nog geen rekening gehouden met terugleverkosten omdat die per energiemaatschappij verschillen.
Wat leveren zonnepanelen op?
Nieuwe zonnepanelen leveren ca 340 kWh per jaar op. Ter vergelijking: Een gemiddeld gezin van vier personen dat gas gebruikt voor de verwarming gebruikt ca 3760 kWh per jaar.
Krijg ik subsidie?
Nee, voor zonnepanelen krijg je geen subsidie.
Hoe krijg ik de BTW terug?
Tot 2023 moest je de BTW op zonnepanelen terugvragen. Nu vallen zonnepanelen automatisch onder het 0% tarief. Let op! Niet alle werkzaamheden die nodig zijn voor zonnepanelen vallen onder het 0 tarief.
Wat kosten zonnepanelen?
De prijs van zonnepanelen is erg in beweging. Check onze vergelijker voor de actuele prijzen.
Salderen
Wat is salderen?
Alle energie die je met behulp van je zonnepanelen teruglevert aan het net, moet je energieleverancier verrekenen met je verbruik van dat gehele jaar. Dit heet salderen. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw.
Wanneer stopt salderen?
Volgens de laatste informatie stopt de salderingsregeling op 1 januari 2027.
Terugleveren
Wat is terugleveren?
Op een zonnige dag wek je met je zonnepanelen energie op. Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt die dag, dan dat je nodig hebt. Het overschot aan energie dat op deze dag wordt opgewekt lever je automatisch terug aan het net. Dit noem je terugleveren. Je ontvangt alleen een terugleververgoeding over de energie die je hebt teruggeleverd.
Wat is een terugleververgoeding?
Een vergoeding voor de stroom die je opwekt. Je krijgt alleen een terugleververgoeding als je meer stroom opwekt in een jaar dan je gebruikt.
Wat zijn terugleverkosten?
Een vergoeding voor de kosten die de energieleverancier maakt als je stroom terug levert.