Wattpiek zonnepanelen | Overstappen.nl

Wattpiek zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

3268 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  9 uur geleden
  Prima goede vergelijking

  Prima goede vergelijking

  Ina
  Star on Star on Star on Star on Star on
  24 uur geleden
  Goede website

  Goede website. Stappen zijn gemakkelijk te doorlopen.

  Wilbert
  Star on Star on Star on Star on Star off
  1 dag geleden
  Het was duidelijk

  Het was duidelijk

  HENNIE Weitering-vanWerven
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  3268 reviews

  Snel navigeren naar

  Zonnepanelen worden al lange tijd steeds populairder als een duurzame en kostenefficiënte manier om energie op te wekken. Een belangrijke term die je tegenkomt bij zonnepanelen is wattpiek (Wp). Dit artikel legt uit wat wattpiek precies inhoudt en hoe je het kan gebruiken om de beste zonnepanelen voor jouw situatie te kiezen.


  Wattpiek is een meeteenheid om het vermogen van een zonnepaneel aan te geven

  Wat is een wattpiek?

  Wattpiek, vaak afgekort als Wp, is een meeteenheid om het vermogen van een zonnepaneel aan te geven. Het geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan opwekken onder standaard testomstandigheden (STC) van 1.000 watt per vierkante meter zonlicht en een temperatuur van 25°C. Met andere woorden, wattpiek vertelt je hoe krachtig een zonnepaneel is. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 430 Wp kan onder deze ideale omstandigheden dus een vermogen van 430 watt leveren. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat het werkelijke vermogen in de praktijk kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de straling van de zon en de temperatuur.

  Romy, Duurzaamheidexpert

  Wat betekent het aantal wattpiek?

  Hoe hoger het aantal wattpiek, hoe meer vermogen een paneel kan leveren en hoe meer elektriciteit je ermee kunt opwekken. Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen voor woningen een vermogen tussen de 400 en 450 Wp. Panelen met een hogere wattpiek zijn groter of gebruiken efficiëntere celtechnologie. Zonnepanelen met een hogere wattpiek zijn vaak duurder dan zonnepanelen met een lagere wattpiek.

  Hieronder een voorbeeld van wat zonnepanelen van verschillende wattpiek-klasses kunnen opwekken onder ideale omstandigheden:

  • 300 Wp – ongeveer 1200 kWh/jaar
  • 400 Wp – ongeveer 1600 kWh/jaar
  • 500 Wp – ongeveer 2000 kWh/jaar
  zonnepaneel

  Hoe de wattpiek wordt bepaald

  Producenten bepalen de wattpiek door het paneel te testen onder de standaard testomstandigheden (STC) zoals hierboven beschreven. Dit gebeurt in een laboratorium zodat de metingen betrouwbaar en vergelijkbaar zijn. Alle producenten gebruiken dezelfde testmethode.

  Soorten zonnepanelen per wattpiek

  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, en ze hebben allemaal verschillende wattpiek waarden. Het type zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op het vermogen en de efficiëntie ervan. Enkele veelvoorkomende soorten zonnepanelen zijn:

  • Monokristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben over het algemeen een hoog wattpiekvermogen en zijn zeer efficiënt. 350-450 Wp
  • Polykristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben een gemiddeld wattpiekvermogen en zijn kosteneffectief. 280-360 Wp
  • Dunne film zonnepanelen: hoewel ze een lager wattpiekvermogen hebben, zijn ze flexibeler en kunnen ze beter presteren bij weinig licht. 200-300 Wp

  Mono panelen zijn dus doorgaans krachtiger dan poly of dunne film.

  • voordeel

   Bespaar direct op je energierekening

  • voordeel

   Verduurzaam je woning gemakkelijk

  • voordeel

   Nu extra voordelig door 0% btw

  Zonnepanelen vergelijken

  Hoeveel wattpiek heb je nodig?

  De benodigde hoeveelheid wattpiek voor jouw zonnepanelen systeem hangt af van je specifieke energiebehoeften. De wattpiek van zonnepanelen berekenen doe je door eerst je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) te bepalen. Vervolgens kun je de volgende formule gebruiken:

  Benodigde Wattpiek = Opbrengstfactor gedeeld door Jaarlijks energieverbruik (kWh)​.

  Dit geeft je een schatting van het totale wattpiekvermogen dat je zonnepanelen moeten hebben om aan je energiebehoeften te voldoen. Het is goed om te weten dat in je onze vergelijker zonnepanelen kan vergelijken met een wattpiek tussen de 410 en 450.

  Bereken eerst je jaarlijkse stroomverbruik in kWh. Deel dit door de opbrengstfactor om het benodigde wattpiek vermogen te berekenen. Bijvoorbeeld, voor een verbruik van 3500 kWh per jaar:
  3500 kWh / 0,90 = 3889 Wp benodigde capaciteit
  Met panelen van 400 Wp heb je dan 3889/400 = 10 panelen nodig.


  Wattpiek omrekenen naar kWh

  Om het aantal kilowattuur (kWh) dat een zonnepaneel per jaar kan produceren te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

  Jaarlijkse opbrengst (kWh) = Wattpiek (Wp) × Opbrengstfactor

  De opbrengst factor is een getal dat de gemiddelde jaarlijkse energieproductie per geïnstalleerde wattpiek vertegenwoordigt. Het kan variëren, afhankelijk van de locatie en andere omgevingsfactoren. In Nederland ligt de opbrengstfactor meestal tussen 0,85 en 1,0.

  Stel, de opbrengstfactor is 0.90, dan produceert een paneel van 400 Wp jaarlijks ongeveer: 400 Wp × 0,90 = 360 kWh

  Thuisaccu milieu

  Gemiddelde zonnepanelen prijs per wattpiek

  De zonnepanelen wattpiek prijs kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel, de installatiekosten en de kwaliteit van de componenten. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs per wattpiek van € 1,20 tot € 2,00 voor zonnepanelen in Nederland. Het is belangrijk om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om de beste prijs te vinden.

  geld besparen thuisbatterij

  Wattpiek zonnepanelen vergelijken

  Bij het vergelijken van zonnepanelen is het essentieel om niet alleen naar de prijs per wattpiek te kijken, maar ook naar de kwaliteit en garanties.

  Het is verstandig om alleen met een gecertificeerde zonnepanelen installateur in zee te gaan. De keuze in zonnepanelen is enorm. Alle aanbieders van zonnepanelen in onze vergelijker zijn gecertificeerd.

  Enkele belangrijke overwegingen bij het vergelijken van zonnepanelen zijn:

  Garantie

  Controleer de garantieperiode van de zonnepanelen en dekking voor vermogensafname.

  Efficiëntie

  Bekijk het rendement van de zonnepanelen om te bepalen hoeveel energie ze kunnen produceren.

  Kwaliteit

  Onderzoek de reputatie van de fabrikant en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

  Veelgestelde vragen

   Wat is wattpiek bij zonnepanelen?

   Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die aangeeft hoeveel elektriciteit een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan produceren. Het is een maatstaf voor de kracht van het zonnepaneel.

   Wat betekent wattpiek?

   Wattpiek vertegenwoordigt het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder gestandaardiseerde testomstandigheden, zoals 1000 watt per vierkante meter zonlicht en 25 graden Celsius.

   Hoeveel wattpiek per zonnepaneel?

   Het aantal wattpiek per zonnepaneel kan variëren, maar gangbare waarden liggen tussen 400 Wp en 450 Wp.

   Wat is wattpiek vermogen?

   Het wattpiek vermogen geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel kan genereren onder ideale omstandigheden. Het is de maximale kracht van het zonnepaneel.

   Hoe bereken je wattpiek?

   Het wattpiekvermogen van zonnepanelen bereken je door het zonnepaneel bloot te stellen aan gestandaardiseerde testomstandigheden en te meten hoeveel energie het produceert.

   Voorbeeld berekening:

   Bereken eerst je jaarlijkse stroomverbruik in kWh. Deel dit door de opbrengstfactor om het benodigde wattpiek vermogen te berekenen. Bijvoorbeeld, voor een verbruik van 3500 kWh per jaar:
   3500 kWh / 0,90 = 3889 Wp benodigde capaciteit
   Met panelen van 400 Wp heb je dan 3889/400 = 10 panelen nodig.

   Wat is de hoogste wattpiek zonnepanelen?

   De meest verkochte zonnepanelen boden tot nu toe tussen de 340 en 400 Wp. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er bestaan inmiddels al zonnepanelen van 500 Wp tot zelfs 600 Wp.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste zonnepanelennieuws