Kosten zonnepanelen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Bij het aanschaffen van zonnepanelen heb je te maken met verschillende kosten. Je schaft zelden losse zonnepanelen aan, vaak koop je in één keer een pakket met zonnepanelen, een omvormer en installatie. Om jou een beeld te geven van de verschillende kosten, hebben we deze hier op een rijtje gezet.

Snel navigeren naar

De prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen wordt door meerdere factoren bepaald. De eerste factor die van invloed op de prijs is, is de Wattpiek (WP), hoe hoger de WP hoe hoger de prijs van je zonnepaneel. Als tweede heeft de omvormer invloed op de prijs van je zonnepaneel. De omvormer moet aansluiten op het vermogen van je zonnepanelen installatie voor het hoogste rendement. Het vermogen van je zonnepaneel wordt weer bepaald door de WP. Als laatste de installatie en service, wat is je dakconstructie, moet de meterkast vervangen worden? De omvormer en de installatie van de zonnepanelen hebben de meeste invloed op de prijs van zonnepanelen.

Zonnepanelen kosten

Wat kosten zonnepanelen inclusief installatie?

Het is niet rendabel om één zonnepaneel inclusief installatie, service en omvormer te kopen. Daarom zie je in de onderstaande tabel de kosten van de gehele installatie van zonnepanelen. In onze berekeningen gaan we uit van een gemiddeld paneel met een WP van 410, waarbij de prijs per zonnepaneel € 700 euro inclusief omvormer en installatie is. Vanaf 2023 betaal je geen btw meer bij de aanschaf van zonnepanelen dus deze zit er ook niet bij in de onderstaande tabel.

Gemiddelde kosten zonnepanelen inclusief installatie

Aantal zonnepanelen Gemiddelde kosten
6 € 4.200
8 € 5.600
10 € 7.000
12 € 8.400
16 € 11.200
20 € 14.000

Dit is een indicatief bedrag, aan de bovenstaande bedragen kunnen geen rechten worden ontleent.

Waarom zonnepanelen vergelijken?

 • voordeel

  Binnen 5 minuten meerdere deals

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Nu extra voordelig door 0% btw

Vergelijk nu

Wat kosten zonnepanelen inclusief omvormer?

De kosten van een omvormer hebben ook invloed op de prijs van de zonnepanelen installatie. De prijs van de omvormers variëren tussen de € 500 en € 4.000. Hoe hoog de prijs van een omvormer is, hangt af van het vermogen dat de omvormer moet hebben en het soort omvormer dat je kiest.
Een string omvormer is het goedkoopste in de markt en de hybride omvormer is het duurste. De hybride omvormer kan de opgewekte stroom in een thuisaccu opslaan. Daardoor kan je de stroom die je overdag opwekt in de avond gebruiken, dit maakt deze omvormer daarom zo veel duurder dan de andere varianten.
Hieronder hebben we in de tabel weergegeven wat de verschillende sets gemiddeld zouden kosten met een string omvormer, power optimizers, micro-omvormers of hybride omvormer.

Gemiddelde kosten zonnepanelen met omvormer

Aantal zonnepanelen Inclusief stringomvormer Inclusief power optimizers Inclusief micro optimizers Inclusief hybride omvormer
6 € 1.400 € 1.850 € 1.980 € 4.900
8 € 1.700 € 2.300 € 2.640 € 5.200
10 € 2.000 € 2.750 € 3.300 € 5.500
12 € 2.300 € 3.200 € 3.960 € 5.800
16 € 2.900 € 4.100 € 5.280 € 6.400
20 € 3.500 € 5.000 € 6.600 € 7.000

De bovenstaande bedragen zijn exclusief installatie en service kosten. Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de bovenstaande bedragen.


“Veel mensen schaffen zonnepanelen aan om financieel voordeel te behalen, maar hebben geen idee waar ze op moeten letten bij het vergelijken. Het beste is om zonnepanelen te vergelijken op basis van jouw wensen en de kosten. Er zitten vaak grote verschillen tussen de prijzen die leveranciers vragen voor installatie en service.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende zonnepanelen vergelijken! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen voor zonnepanelen van betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hoeft nu niet zelf bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan. Vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

Vergelijk Zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen los?

Zonnepanelen met een WP van 410 kosten gemiddeld € 150 exclusief btw, omvormer en installatie. Aangezien je nooit één zonnepaneel los koopt maar vaak een set van meerdere zonnepanelen hebben we hieronder de kosten per set zonnepanelen in een tabel gezet. We beginnen bij een set van 6 panelen, omdat een set met minder panelen over het algemeen niet rendabel is.

Kosten zonnepanelen los

Aantal zonnepanelen Gemiddelde kosten
6 € 900
8 € 1.200
10 € 1.500
12 € 1.800
16 € 2.400
20 € 3.000

Aan de bovenstaande bedragen kunnen geen rechten worden ontleent.

Wat kosten zonnepanelen om te huren?

In de huidige markt waarin de energietarieven veel schommelen, kan het interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Je mag dan de opgewekte stroom wegstrepen tegen je eigen verbruik, dit heet salderen. Hierdoor wordt je energierekening lager. Als je op dit moment niet het budget hebt om zonnepanelen met eigen geld aan te schaffen, kan het interessant zijn om ze de huren. Je betaalt een vaste huurprijs per maand en kan door het huren van zonnepanelen vanaf de eerste dag direct besparen op je energierekening.
Maar de kosten voor het huren van zonnepanelen verschillen per bedrijf waar je de zonnepanelen van huurt. En op de lange termijn is het altijd goedkoper om zelf zonnepanelen aan te schaffen in plaats van ze te huren.

Tip: Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, maak dan regelmatig een vergelijking om te zien of je niet ergens anders goedkoper uit bent. Bovendien zijn er ook verschillende fondsen waar je eventueel gebruik van kan maken om zelf zonnepanelen aan te kunnen schaffen.

Prijs Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

  Wat is de opbrengst zonnepanelen?

  De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. Om toch een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst kan je de volgende formule aanhouden:

  Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek x factor 0,85= de verwachte jaaropbrengst in kWh.

  De factor 0,85 staat voor het vermogen wat je zonnepanelen gemiddeld kunnen opwekken in het Nederlandse klimaat.

  Weet jij het vermogen in Wattpiek van jouw zonnepanelen niet? Dan kan je een gemiddelde aanhouden van een Wattpiek van 365 per zonnepaneel per jaar.

  Voorbeeld:
  Je hebt 10 zonnepanelen met een Wattpiek van 365. Het totale vermogen van al jouw zonnepanelen in Wattpiek is: 365 x 10 = 3650
  Vervolgens doe je:
  3650 x 0,85 = 3103 kWh per jaar.

  De verwachte opbrengst van de zonnepanelen over één jaar is dus : 3103 kWh

  Tip: Op deze pagina vind je meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen.

  Wat is een omvormer?

  Een omvormer zorgt ervoor dat de stroom die je met de zonnepanelen opwekt, genaamd DC stroom, wordt omgezet in de stroom die je kan gebruiken voor je elektrische apparaten in huis, genaamd AC stroom.

  Tip: Op deze pagina vind je meer informatie over welke omvormers er zijn en lees je de verschillen tussen de omvormers.

  Kan ik subsidie aanvragen voor zonnepanelen?

  Nee, je kan geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Er zijn wel andere intitatieven waar je gebruik van kan maken als je graag zonnepanelen wilt aanschaffen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

  Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

  Welke zonnepanelen voor jou het beste zijn hangt af van verschillende factoren. Onder andere de ligging van je huis, soort dak, aantal zonuren, smaak en budget bepalen welke zonnepanelen jij het beste kan kiezen.

  Tip: Op deze pagina lees je meer informatie over waar je op kan letten met het vergelijken van zonnepanelen.

  Wat kosten 12 zonnepanelen inclusief montage?

  Hoeveel 12 zonnepanelen kosten, hangt af van verschillende factoren. Als je uitgaat van zonnepanelen van 410 WP hebt met een string-omvormer dan kosten 12 zonnepanelen inclusief montage gemiddeld € 8.400.

  Wat kosten 12 zonnepanelen?

  Hoeveel 12 zonnepanelen kosten, hangt af van verschillende factoren. Als je een omvormer en de montage niet meetelt en uitgaat van zonnepanelen van 410 WP hebt dan kosten 12 zonnepanelen gemiddeld € 1.800.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.