Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid in de kosten van de zorgverzekering. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen (of van je eventuele partner) wordt door de Belastingdienst vastgesteld of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Ruim 5 miljoen Nederlanders maken gebruik van de zorgtoeslag.

Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag?

Telefoon abonnement vergelijkenWij verwijzen je naar de toeslagmeter op toeslagen.nl om de hoogte van je zorgtoeslag exact uit te rekenen. Je moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • Je bent verzekerd voor je ziektekosten.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je verdient jaarlijks niet meer dan het vastgestelde toetsingsinkomen.
  • Je beschikt over een vermogen lager dan een bepaald bedrag.

De inkomens van aanvrager en eventuele toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. Heb je kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen? Dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Kinderen jonger dan 18 komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Zorgverzekering vergelijken

Voorschotbeschikking controleren

Als je op dit moment zorgtoeslag ontvangt dan krijg je in november of december bericht over de hoogte van je zorgtoeslag voor het komende jaar. Dit wordt de voorschotbeschikking genoemd. Het is belangrijk de gegevens op deze voorschotbeschikking, met name je inkomensgegevens, goed te controleren.

Als je gegevens niet kloppen, geef je dit dan zo snel mogelijk door met het aanvraag- en wijzigingsprogramma van die toeslag. Zo voorkom je dat je later geld moet terugbetalen of toeslag misloopt.

Zorgtoeslag aanvragen

Via toeslagen.nl kun je zorgtoeslag aanvragen wanneer je denkt hierop recht te hebben. Een papieren formulier vraag je aan via de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Zorgverzekering vergelijken

Wil je geld besparen op de premie van je zorgverzekering? Vergelijk via Overstappen.nl de zorgverzekeringen van de Nederlandse zorgverzekeraars. Een overstap regelen wij vervolgens snel en gratis.

Zorgverzekering vergelijken

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • Je betaalt in 2019 meer voor het eigen risico
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

  • Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
  • Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)