Vergoeding Orthodontie tot 18 jaar verzekering | Overstappen.nl

Vergoeding Orthodontie tot 18 jaar verzekering

Orthodontie vergoeding valt in principe niet onder de basisverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen vergoedt je basisverzekering de kosten van een beugel. Omdat het los betalen van een beugel en de behandeling vrij prijzig zijn, is het aan te raden een aanvullende verzekering af te sluiten voor vergoeding van orthodontie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Aanvullende vergoeding orthodontie tot 18 jaar

Een aanvullend pakket voor orthodontie tot 18 jaar sluit je waarschijnlijk af voor een van je kinderen. Zij zijn automatisch meeverzekerd op basis van jouw polis. Jouw aanvullende verzekering heeft dus invloed op hun dekking. Onderstaande aanvullende pakketten vergoeden orthodontie volledig tot €1500.Vergoeding orthodontie tot 18 jaar vergelijken

Om er zeker van te zijn dat jij en je gehele gezin optimaal verzekerd zijn voor de allerbeste prijs, kun je altijd het beste een vergelijking maken. Dan kun je precies aangeven wat je wel en wat je niet nodig hebt.

Waarom een beugel?

Het tijdelijk dragen van een beugel kan de stand van je gebit verbeteren en eventuele klachten met bijten en kauwen verhelpen. Daarnaast kan het zijn dat je gewoon graag een beugel wilt omdat je de stand van je tanden gewoon niet mooi vindt. Wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit, blijven de kosten van de orthodontie behandelingen goed betaalbaar.

Behandeling orthodontie

Tijdens de eerste afspraak met een orthodontist zal deze inschatten of je wel echt een beugel nodig hebt. Waarschijnlijk heeft je tandarts je geadviseerd een orthodontist te bezoeken om te kijken naar de mogelijkheden voor het rechtzetten van je gebit.

Vergoeding orthodontie verzekering

Orthodontievergoeding

Bij het vergelijken van aanvullende verzekeringen is het van belang dat je let op de premie, maximale orthodontie vergoeding, het vergoedingspercentage, wat er precies wordt vergoed en of er aanvullende voorwaarden gelden zoals een medische acceptatieprocedure of wachttijden.

Zorgverzekering orthodontie 2022

Iedere verzekeraar biedt aanvullende verzekeringen aan die orthodontie behandelingen dekken. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de hoogte van de premies en de dekking van deze premies. Aanvullende orthodontie verzekeringen verschillen bijvoorbeeld voor jongeren tot 18/22 jaar en volwassenen vanaf 18/22 jaar.

Een aantal zorgverzekeraars trekt de grens op 18 jaar en een aantal op 22 jaar. Wanneer je zelf uitgebreid verzekerd bent, kan het zijn dat de behandeling en de beugel van je kind wordt vergoed door je eigen uitgebreide verzekering of gezinspakket. Het is daarom handig eerst navraag te doen bij je eigen verzekeraar, voordat je een aanvullende verzekering afsluit voor je kind. Het zal echter vaak voorkomen dat je toch een aanvullende verzekering voor vergoeding van orthodontie aan moet vragen speciaal voor jongeren.

Acceptatievoorwaarden orthodontie verzekering

Zorgverzekeraars hebben het recht om voor aanvullende verzekeringen acceptatievoorwaarden te stellen. Ook voor een aanvullende verzekering voor orthodontie kunnen acceptatievoorwaarden gelden. Er wordt dan met name gekeken naar de hoogte van de zorgkosten die de zorgverzekeraar denkt dat de aanvullende verzekering zal moeten vergoeden.

Wachttijd beugel

Het is de bedoeling dat je een aanvullende verzekering ruim voor de eerste afspraak bij de orthodontist afsluit. Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd voordat er een afspraak gemaakt kan worden met een orthodontist voor een behandeling. Let dus van te voren op dat je hier rekening mee houdt.

Kosten orthodontie kind

Er kan moeilijk vooraf iets gezegd worden over de kosten van orthodontie. De kosten van een beugel kunnen namelijk sterk verschillen per type beugel. Daarnaast speelt de duur van de behandeling mee en het aantal afspraken dat nodig is voor een orthodontie behandeling. Naar schatting ligt een gehele orthodontie behandeling voor kinderen tot 18 jaar tussen de 1800 en 2500 euro.

Orthodontie vergoeding voor deze bedragen worden vaak in een percentage of bedrag weergegeven bij aanvullende verzekeringen. Een behandeling duurt bij kinderen gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar. De meeste kosten worden aan het begin van de behandeling gemaakt, namelijk in het eerste jaar.

Prijzen orthodontie

De prijzen voor orthodontie worden ieder jaar opnieuw vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn dus bij elke orthodontist gelijk. De orthodontie vergoeding verschilt echter wel per aanvullende zorgverzekering. Verzekeraars bieden bijna allemaal een andere dekking en vragen hier een andere premie voor.

Betalen orthodontist

Per losse behandeling ontvang je een rekening. Er zijn een aantal gevallen waarbij de rekening direct wordt doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Je kunt het beste hiernaar informeren bij de orthodontist van jouw keuze.

Vergoeding orthodontie verzekering

Vergoeding orthodontie door de basisverzekering

Alleen in enkele uitzonderlijke gevallen is het mogelijk orthodontie vergoeding te krijgen via de basisverzekering. Het kan in deze uitzonderlijke gevallen gaan om een aangeboren afwijking aan het gezicht of ernstige gebitsproblemen van de tanden of kaken. Om in deze gevallen orthodontie vergoeding te krijgen via de basisverzekering dien je een goedkeuring te hebben van je zorgverzekeraar.

Geen doorverwijzing nodig van een arts

Wanneer je je tanden recht wilt laten zetten door middel van een beugel heb je voor de orthodontie behandeling geen doorverwijzing nodig van een arts. Het is mogelijk direct een afspraak te maken met een orthodontist om te kijken of een behandeling nodig is. Wel is het belangrijk om vooraf een aanvullende zorgverzekering af te hebben gesloten in verband met de orthodontie vergoeding.

Waar vind ik een orthodontist?

Een orthodontist vind je gemakkelijk door via Google te zoeken naar ‘orthodontist’ met daarachter je eigen plaatsnaam.

Orthodontie volwassenen

Ben je boven de 18 of 22 jaar en ontevreden over je gebit? Het aanpassen van je gebit kan met de juiste beugel al in enkele maanden gebeurd zijn. Bekijk hier hoe je als volwassene zoveel mogelijk kunt besparen op de kosten voor orthodontie. Vind de voordeligste aanvullende zorgverzekering via onze onafhankelijke zorgvergelijker.

Vergoedingen voor orthodontie tot 18 jaar per verzekeraar

Wil je weten wat de vergoeding voor een orthodontie is in 2022 per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker.

Kijk voor de specifieke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.

De kleine letters

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.