€20,- cadeau bij het overstappen van zorgverzekeraar

Vergoeding Orthodontie vanaf 18 jaar verzekering

Een stralende lach zonder je te hoeven schamen? Ook volwassenen kunnen een beugel nemen voor het creëren van rechte tanden. Omdat orthodontie vergoeding niet onder de basisverzekering valt, kunnen de kosten voor een beugel aardig oplopen. Hoge kosten kunnen voorkomen worden door een aanvullende verzekering af te sluiten om orthodontie vergoeding te ontvangen.

Pakketten voor orthodontie

Hieronder vind je enkele aanvullende pakketten met dekking van orthodontie.De prijzen verschillen behoorlijk. Hieronder vind je aanvullende pakketten waarmee je 100% vergoeding krijgt tot en met €350.

Vergelijk zorgverzekeringen

Orthodontie vergoedingen vergelijken

Wil je een hogere vergoeding of juist een lagere? Onze vergelijker laat je precies zien welke verzekeraar het beste aansluit bij jouw wensen. Dan ben je volgend jaar zo goedkoop en uitgebreid mogelijk verzekerd.

Orthodontie voor volwassenen

Met een goed verzorgd gebit straal je gezondheid uit. Wanneer je als volwassene ziet hoe de tanden van je kinderen mooi recht worden gezet kan je zelf ook naar rechte tanden gaan verlangen. Er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van orthodontie voor volwassenen, zo bestaan er verschillende typen beugels die de eventuele barrières van het nemen van een beugel weg kunnen nemen. Door een goed dekkende aanvullende verzekering af te sluiten zijn de kosten voor de beugel het resultaat meer dan waard.

Kosten beugel

De kosten van een beugel zijn moeilijk in te schatten zonder het type beugel bepaald te hebben en de duur van de behandeling. De kosten voor een plaatjesbeugel, bitje, slotjesbeugel of onzichtbare beugel variëren sterk. Daarnaast hangen de orthodontie kosten af van het type behandeling dat bij de beugel hoort en de duur van de orthodontie behandeling. Voor een hoge orthodontie vergoeding sluit je een aanvullende verzekering af. De prijzen voor beugels en orthodontie behandelingen zijn bij iedere orthodontist hetzelfde. De kosten voor orthodontie zijn namelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit om grote prijsverschillen tussen orthodontisten te voorkomen. De vergoeding van de verschillende verzekeringen verschillen onderling echter wel sterk. Vergelijk dan ook de verschillende aanvullende zorgverzekeringen voordat je een keuze maakt. Precies de prijzen weten van elke behandeling? Bekijk hier de kosten van de verschillende orthodontie behandelingen.

Orthodontie vergoeding
& zorgverzekering

Wanneer je besloten hebt een aanpassing te laten doen aan je gebit in de vorm van orthodontie, zal je een aanvullende zorgverzekering af moeten sluiten. Let er bij het zoeken naar de juiste aanvullende zorgverzekering op dat je de volgende vergelijkingen maakt:

 • Vergelijk de premies.
 • De meeste kosten worden gemaakt in het eerste jaar
  (het plaatsen van de beugel, de meeste aanpassingen van de beugel)
  houd dus rekening met een aanvullende verzekering
  die het eerste jaar de meeste dekking biedt.
 • Vergelijk de maximale vergoeding met de kosten
  van het type beugel die je orthodontist je aanraadt.

Het vergelijken van aanvullende verzekeringen voor orthodontie doe je hier.

Beugel vergoeding

Wanneer er sprake is van een medische noodzaak voor het nemen van een beugel, kan de orthodontie vergoeding van de beugel en de behandeling onder de basisverzekering vallen. Er moet in zo’n geval sprake zijn van lichamelijke klachten zoals pijn in de kaken, hoofdpijn of nekpijn. Neem eerst contact op met je zorgverzekeraar om zeker te weten of je orthodontie vergoeding ontvangt voor de behandeling en geen gebruik hoeft te maken van een aanvullende zorgverzekering.

Op zoek naar een goede orthodontist

Hoe kom je erachter of een orthodontist goed is? Wanneer je orthodontist geregistreerd staat bij de Vereniging van Orthodontisten weet je dat hij of zij als specialist staat geregistreerd. Dit wil zeggen dat de orthodontist na de reguliere tandartsstudie een studie orthodontie van 4 jaar heeft afgerond. Daarnaast zijn orthodontisten aangesloten bij de Vereniging van Orthodontisten verplicht nascholing te volgen en worden zij regelmatig bezocht door collega’s ter controle. Ook is het altijd aan te raden advies te vragen bij vrienden of kennissen die goede ervaringen hebben gehad bij hun orthodontie behandeling.

Tandarts of orthodontist?

Ongeveer een derde van de tandartsen verricht ook orthodontie behandelingen. Het gaat dan met name om simpele correcties. De Nederlandse Wet keurt goed dat tandartsen ook beugels plaatsen. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de tandartsen orthodontie handelingen verrichten. Tandartsen die orthodontie behandelingen uitvoeren hebben enkele weken orthodontie cursussen gedaan tijdens hun opleiding, maar hebben niet de vierjarige orthodontie opleiding afgerond zoals orthodontisten.

Vergoeding orthodontie verzekering

Soorten beugels

Er bestaan veel verschillende soorten beugels voor volwassenen. Omdat het beste en snelste resultaat vaak wordt behaald door middel van een vaste beugel, krijgen de meeste volwassenen een vaste beugel. De slotjesbeugel wordt het meest bij volwassenen gezet. Het type beugel dat nodig is voor de behandeling is afhankelijk van de reden van de behandeling, de duur van de behandeling en van het beoogde resultaat.

Onzichtbare beugel

Voor veel volwassenen zal representativiteit meetellen bij het nemen van een beugel. Omdat je graag representatief op werk wilt verschijnen is het nemen van een slotjesbeugel voor sommige mensen een reden om niets aan het gebit te laten doen. Om deze belemmering bij mensen weg te nemen zijn er verschillende beugels en behandelingen ontwikkeld die voor andere mensen vrijwel niet te zien zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een onzichtbare beugel. Een onzichtbare beugel kan een slotjes beugel zijn die aan de binnenkant van de tanden geplaatst wordt, zodat anderen de slotjes niet zien zitten (linguale beugel). Een ander voorbeeld van een onzichtbare beugel is een doorzichtig plaatje op de tanden. De duur van de behandeling verschilt per type beugel. Door de verschillen in behandeling verschillen de kosten ook en daarmee ook de orthodontie vergoeding.

Linguale beugel

De beugel die het meest geplaatst wordt is de slotjesbeugel. Een variant op de slotjesbeugel is de linguale beugel. Deze beugel  wordt aan de binnenkant van de tanden geplaatst. Hierdoor vormt het een onzichtbare beugel voor andere mensen en zal niemand merken dat je een beugel draagt.

Beugel pijn

Wanneer je de beugel net hebt laten zetten kan het zijn dat je wat last krijgt van pijn in de mond. Deze pijn heeft meestal te maken met het wennen aan de beugel. Je tandvlees en je mond moeten wennen aan de beugel en het materiaal van de beugel dat je mond niet gewend is. Het kan zijn dat de beugel tegen je wang, kaak of tong drukt. De meeste mensen zijn één à twee weken na het plaatsen van de beugel aan de beugel gewend.

Beugel eruit

De duur van de behandeling kan erg verschillen. De duur van de orthodontie behandeling is geheel afhankelijk van het succes van de behandeling: hoe snel je tanden zich aan de nieuwe stand van je beugel aanpassen en of je de beugel genoeg draagt mocht deze uit zijn te halen. De behandeltijd van een volwassene is ongeveer twee keer langer dan de behandeltijd van een kind. Het kan gemiddeld tussen 9 en 18 maanden duren voordat het gewenste resultaat is bereikt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de gebitsproblemen van volwassenen vaak ingewikkelder zijn dan dat van kinderen. Daarnaast stellen volwassenen vaak hogere eisen aan het perfectioneren van hun gebit.

Facings in plaats van een beugel

Heb je last van een slecht gebit en vind je dat een beugel behandeling te lang duurt of kunnen de problemen niet worden opgelost met een beugel? Facings zijn in deze gevallen te overwegen. Facings zijn een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Het vulmateriaal wordt op de tand geplakt. Hiermee kan de vorm of de kleur van de tand worden aangepast. Facings zijn een simpele manier om scheve tanden of andere problemen met het gebit snel op te lossen. Facings kunnen worden vergoed door een aanvullende orthodontie verzekering. Bekijk de voorwaarden van je orthodontie zorgverzekering om te zien hoeveel van de behandeling precies vergoed wordt.

Orthodontie voor jongeren

De aanvullende orthodontie verzekeringen verschillen voor jongeren en volwassenen. Ben je onder de 18 en wil je een aanvullende verzekering afsluiten voor het nemen van een beugel? Of heb je een kind dat een aanvullende verzekering nodig heeft voor een beugel? Lees dan de informatie op deze pagina en weet op welke orthodontie vergoeding je kunt rekenen.

Zorgverzekering orthodontie afsluiten

Vind de voordeligste aanvullende zorgverzekering via onze onafhankelijke zorgvergelijker. Bekijk de verschillende dekkingen en premies van de aanvullende verzekeringen en sluit binnen enkele minuten een aanvullende zorgverzekering af voor orthodontie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.