Sterretje in voorruit

Jaarlijks krijgt maar liefst 25% van de autobezitters te maken met een sterretje in hun voorruit. Maar wat moet je doen als je een sterretje in je voorruit hebt? En is het altijd nodig om je voorruit te vervangen? Wij vertellen het je.

Sterretje in voorruit repareren: wat zijn de kosten?

Een sterretje in de voorruit kan een specialist vaak eenvoudig repareren. Maar wat kost de reparatie van een sterretje in de voorruit? Over het algemeen geldt dat je zonder verzekering rond de 60 euro voor een enkele sterbreuk en ongeveer 75 euro voor een dubbele sterbreuk kwijt bent. Voor een HPX4®-ruitreparatie betaal je gemiddeld iets meer dan 100 euro per sterretje. Heb je meerdere sterretjes in je ruit? Dan ben je al snel rond de € 200 kwijt. Tijdens de reparatie wordt er een speciale hars in het sterretje gespoten, dit vult de beschadiging op en zo kan het sterretje niet verder groeien. Hierna is de voorruit weer stevig en veilig.

Biedt jouw verzekering dekking voor een sterretje in je ruit?

Of je verzekerd bent voor een sterretje in je voorruit, hangt af van je autoverzekering. Bij een WA-verzekering ben je meestal niet verzekerd voor autoruitschade. Met een WA beperkt casco of all risk verzekering ben je vaak wél verzekerd voor ruitschade, zoals een sterretje in je voorruit. Controleer je polisvoorwaarden om zeker te weten of jouw verzekering ruitschade dekt.

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Hoe ontstaat een sterretje in de voorruit?

Een sterretje in de voorruit ontstaat vaak door steenslag. Wanneer een steentje met hoge snelheid tegen je voorruit aankomt, kan dit een kleine beschadiging veroorzaken. Bijvoorbeeld na een periode van flinke vorst, dan is het asfalt bros en liggen er veel losse steentjes op de weg, waardoor je meer kans hebt op zo’n vervelend sterretje in je voorruit.

In eerste instantie lijkt deze autoschade misschien niet zo erg, maar een sterretje kan al snel groter worden en uiteindelijk zelfs leiden tot een gebarsten voorruit. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Kan een sterretje in de ruit vanzelf groter worden?

Ja, een sterretje kan vanzelf groter worden. Nou ja, vanzelf… factoren die hierop van invloed zijn, zijn bijvoorbeeld: temperatuurverschillen en trillingen tijdens het rijden. Hierdoor kan het sterretje uitzetten en dit kan uiteindelijk leiden tot een grotere barst. Het is daarom belangrijk om een sterretje in je voorruit zo snel mogelijk te laten repareren.

Is een sterretje in de voorruit gevaarlijk?

Een sterretje in de voorruit kan gevaarlijk zijn, omdat het je zicht kan belemmeren. Zeker als het sterretje zich in jouw directe blikveld bevindt. Bovendien kan een sterretje, zoals eerder genoemd, uiteindelijk leiden tot een gebarsten voorruit. En een gebarsten voorruit kan de veiligheid van jou en je medepassagiers in gevaar brengen.

Wanneer moet je je voorruit vervangen?

Als het sterretje groter is dan een 2 euromunt of zich in het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, is het vaak nodig om de voorruit te vervangen. Een specialist kan je hierover adviseren.

Een sterretje in de voorruit bij een APK-keuring?

De APK-keuring, ook wel bekend als de Algemene Periodieke Keuring, is een belangrijke jaarlijkse controle, die ervoor zorgt dat voertuigen veilig en milieuvriendelijk op de weg blijven. Een van de onderdelen waar tijdens deze keuring extra aandacht aan wordt besteed, is het ‘sterretje’, oftewel de voorruit.

Tijdens de APK-keuring kijkt de controleur of bestaande sterretjes en barstjes niet buiten de wettelijke normen vallen, om zo de veiligheid van het voertuig en de weggebruikers te verzekeren. Het kan dus zo zijn dat je auto met een sterretje door de APK-keuring komt, maar dat is zeker niet altijd het geval! Daarom is is het belangrijk om als autobezitter je wagen regelmatig te controleren op sterretjes in de voorruit en deze tijdig te laten repareren.

Top 6 tips om een sterretje in voorruit te voorkomen

Om een sterretje in je voorruit te voorkomen, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Houd voldoende afstand van andere voertuigen om opspattend grind te vermijden.
 2. Vermijd plotselinge temperatuurwisselingen door geen heet water op een koude voorruit te gieten wanneer deze bevroren is.
 3. Repareer kleine beschadigingen snel en voorkom dat ze groter worden.
 4. Gebruik passend autowasmiddel en gebruik zachte doeken tijdens het poetsen van je auto.
 5. Rijd voorzichtig, zeker op hobbelige wegen.
 6. Laat regelmatig je voorruit controleren tijdens onderhoudsbeurten.

Autoverzekering vergelijken

Heb jij wel de juiste dekking voor ruitschade? Vergelijk jouw autoverzekering en check of je de beste dekking hebt voor jouw situatie en of je kunt besparen op je autoverzekering. We helpen je graag bij het vinden van de beste autoverzekering voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.