Autoverzekering met grijs kenteken

Ook al doet de naam anders vermoeden, een grijs kenteken is gewoon geel. Veel bestelauto’s in Nederland rijden met een grijs kenteken. Dit betekent dat je kunt profiteren van belastingvoordeel. Hiervoor worden wel een aantal voorwaarden gehanteerd. Wat is een grijs kenteken, wat zijn de voordelen en hoe sluit je een autoverzekering grijs kenteken af? Wij leggen het uit.

Grijs kenteken: Wat is het?

Een wagen die ingericht is voor het vervoer van goederen wordt een auto met grijs kenteken genoemd. Dit zijn bijna altijd bestelwagens en het kenteken begint meestal met een B of een V. Met een grijs kenteken heb je belastingvoordeel. Ook rijd je meestal op diesel, waardoor je nog minder kosten hebt.

Autoverzekering grijs kenteken

De voordelen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken is fiscaal zeer aantrekkelijk. Je kunt de BTW aftrekken, vrijstelling krijgen voor de BPM en je betaalt aanzienlijk minder wegenbelasting.

BTW is aftrekbaar

Koop je een nieuwe bestelwagen voor zakelijk gebruik? De kosten hiervan kun je dan voor de inkomstenbelasting optellen bij het vermogen van je bedrijf. Over deze aanschaf betaal je ook BTW. Als je werkzaamheden uitvoert die met BTW zijn belast, dan kun je de BTW van je aankoop aftrekken. Houd er wel rekening mee dat je de BTW voor eventueel privégebruik van je bestelwagen zelf moet betalen. Sluit je een bestelautoverzekering af, dan kun je hier aangeven dat je de BTW wilt verrekenen. Het BTW-bedrag wordt dan van de cataloguswaarde afgetrokken en je hebt een lagere premie voor je bestelautoverzekering.

Vrijstelling BPM

Als ondernemer met een bestelwagen krijg je vrijstelling van de omzetbelasting. Je hoeft bij de aankoop van je bestelauto dan ook geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) voor te schieten. Je moet wel meer dan 10% van het aantal kilometers zakelijk rijden. De vrijstelling krijg je niet als je:

 • De bestelauto ombouwt tot personenauto;
 • Je bestelwagen aan een particulier verkoopt als je auto nog geen 5 jaar oud is;
 • Stopt met je onderneming;
 • Te betalen wegenbelasting wordt lager.

Als je je bestelwagen zakelijk gebruikt, hoef je minder wegenbelasting te betalen. Ben je als ondernemer geregistreerd voor de omzetbelasting, dan wordt dit lagere tarief automatisch toegepast. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een BTW nummer;
 • Meer dan 10% van het gereden aantal kilometers is zakelijk;
 • De bestelauto staat op jouw naam.

Voordelen van een autoverzekering grijs kenteken

Ook een autoverzekering grijs kenteken staat garant voor een aantal voordelen, zoals:

 • Je krijgt een snelle en vakkundige schadeafwikkeling;
 • Zowel voor privé als particulier gebruik;
 • Ook beschikbaar voor jonge bestuurders;
 • Transport- en eigenvervoerverzekering mogelijk;
 • No-claimkorting kan oplopen tot 80%;
 • Binnen enkele dagen groene kaart en je polisvoorwaarden in huis.

Autoverzekering met grijs kenteken afsluiten

Als je een auto met grijs kenteken hebt, dan heb je minimaal de dekking WA nodig bij je zakelijke autoverzekering. Ook bij deze verzekering heb je daarnaast nog de keuze uit een Beperkt casco of All Risk autoverzekering. Sluit je een autoverzekering grijs kenteken af, geef dan duidelijk aan wat zakelijk gebruik is en wat privé.

Rijd je uitsluitend zakelijk met je bestelauto, vraag dan een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” aan bij de Belastingdienst. Als je deze verklaring hebt ingediend, dan hoef je je ritten niet meer te registreren. Ook hoef je geen rekening meer te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelauto voor je winstberekening. De meeste autoverzekeraars verzekeren alleen voor privégebruik, houd hier dus wel rekening mee. Ook bij Overstappen.nl is het niet mogelijk om een autoverzekering grijs kenteken af te sluiten.

Goedkope verzekering met grijs kenteken

Met alle genoemde voordelen is een goedkope autoverzekering met grijs kenteken dus snel afgesloten. Je hebt belastingvoordeel en als je een goede vergelijking maakt, dan heb je zo de beste deal gevonden.

Vergelijk autoverzekeringen met grijs kenteken

Als je in een bestelauto rijdt, dan heb je een grijs kenteken en profiteer je van vele voordelen. Je kunt dus het beste bestelautoverzekeringen vergelijken om zo de goedkoopste prijs te vinden. Echter is het nog niet mogelijk op Overstappen.nl.

Ben je op zoek naar een autoverzekering voor je auto die je privé gebruikt? Plaats dan je gegevens in onze vergelijker en je ziet in een oogopslag alle autoverzekeringen met bijbehorende premie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.