WA beperkt casco (WA+) | Beste dekking voor je auto?

WA beperkt casco

Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over een WA beperkt casco dekking. Ook geven we je tips en advies over welke dekking je het beste kunt kiezen voor jouw auto.

Wat is een WA beperkt casco autoverzekering?

Een WA beperkt casco verzekering (WA+) dekt naast schade aan anderen, zoals bij de WA-verzekering, ook schade aan je eigen voertuig die ontstaat buiten je schuld om. Denk bijvoorbeeld aan schade door een storm of hagel (natuurschade), brand- of ruitschade. Maar ook schade die ontstaat door een aanrijding met een dier, inbraakschade of zelfs autodiefstal. Wat gedekt is bij inbraak, is vooral schade aan je auto en niet de spullen die zich in de auto bevinden. Hiervoor ben je afhankelijk van een inboedelverzekering, accessoiredekking of bagageverzekering.

Een WA beperkt casco autoverzekering wordt ook wel een WA Plus of WA + autoverzekering genoemd.

Gedekte schades met WA beperkt casco

Bekijk hieronder een aantal situaties waarbij de schade gedekt is door de beperkt casco autoverzekering.

Schade door brand

Schade door brand verhalen op iemand anders kan lastig zijn. Als je een beperkt casco verzekering hebt, wordt brandschade sowieso gedekt. De verzekeraar regelt vervangend vervoer en zorgt voor afhandeling van de schade. Dit kan inhouden dat de schade gerepareerd wordt of dat de dagwaarde uitgekeerd wordt. Dit geldt ook in het buitenland.

Schade door diefstal

Is je auto gestolen? Doe meteen aangifte! Neem vervolgens contact op met je autoverzekeraar. Zij zorgen voor vervangend vervoer en, als je auto na 30 dagen nog niet terecht is, voor een vergoeding. Bij beperkt casco is de vergoeding meestal gelijk aan de dagwaarde van je auto.

Botsing met een dier

Als je onverhoopt een aanrijding met een dier hebt, bel je natuurlijk eerst even de dierenambulance. Eventuele schade aan je auto kan je met beperkt casco verhalen bij je autoverzekeraar. Betreft het een aanrijding met een huisdier? Dan is de eigenaar aansprakelijk. Mits je natuurlijk niet opzettelijk tegen het beestje bent opgereden.

Ruitschade

Als je reparateurs moet geloven komt ruitschade vaak voor en is onmiddellijke reparatie van groot belang. In de praktijk valt dit vaak wel mee. Toch is het handig dat je bij beperkt casco de schade kunt verhalen: of het nu een klein sterretje, een barst of een complete versplintering betreft.

Schade door storm en hagel

We weten allemaal dat het weer in Nederland onstuimig kan zijn. Of er nu putjes in je dak zitten na een fikse hagelbui of een boom je auto heeft verpulverd, met beperkt casco krijg je de stormschade vergoed.

Wat dekt WA plus autoverzekering niet?

In sommige gevallen dekt de verzekering de schade niet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je hebt gereden onder invloed van alcohol of drugs. Wat bij elke verzekeraar reden is tot uitsluiting, vind je in de polisvoorwaarden. In de volgende gevallen wordt de autoschade bij een WA beperkt casco verzekering sowieso niet vergoed:

 • schade door eigen toedoen;
 • schade door vandalisme;
 • schade door opzet of roekeloos gedrag;
 • schade door bijvoorbeeld roest of slijtage;
 • rijden onder invloed van drugs en/of alcohol;
 • bestuurder heeft geen geldig rijbewijs;
 • bij gebruik van de auto voor verhuur, wedstrijden of zakelijk personenvervoer.

Wanneer kiezen voor WA beperkt casco autoverzekering?

Wij raden een WA beperkt casco verzekering aan als je auto 6 tot 10 jaar oud is. Is de dagwaarde van je auto bijzonder hoog of betaal je nog een lening af? Dan is een all risk autoverzekering vaak een betere optie.

“Het is in sommige gevallen verstandiger om te kiezen voor een ruimere dekking, bijvoorbeeld wanneer je auto nog veel waard is, je niet genoeg geld hebt om een nieuwe auto te kopen wanneer deze total loss raakt of wanneer je erg afhankelijk bent van je auto.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

In onze vergelijker geven we gratis advies over welke dekking het beste past bij jouw auto. Maak direct een vergelijking en bekijk ons uitgebreide aanbod aan autoverzekeringen.

Overzicht basisdekkingen autoverzekering

WA-verzekering

Wel gedekt 

 • Schade aan anderen

Niet gedekt 

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All Risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Aanvullende dekkingen bij een WA beperkt casco

Naast de basisdekking van een autoverzekering kun je ook nog een aanvullende autoverzekering afsluiten. Een aanvullende dekking is niet verplicht, maar het kan wel handig zijn. Met alleen een basisdekking (WA-verzekering, WA beperkt casco of all risk verzekering) zijn blijvende invaliditeit, verlies van inkomen en schade aan je bagage bijvoorbeeld niet gedekt wanneer je als bestuurder een ongeluk veroorzaakt. Met een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden kun je jezelf hiervoor verzekeren. Dit is slechts een voorbeeld, maar er zijn veel meer soorten aanvullende verzekeringen, zoals:

De kosten voor een aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar, maar liggen meestal tussen de drie en vijf euro per aanvullende dekking.

De goedkoopste WA+ verzekering

Hieronder vind je een overzicht van het premieverloop van een WA beperkt casco verzekering.

*Deze maandpremies zijn gebaseerd op een autoverzekering voor een Kia Rio 1.2 (bouwjaar 2014, nieuwprijs €16.440) voor een 50-jarige bestuurder uit Amersfoort. De bestuurder rijdt 10.000 kilometer per jaar en heeft 5 schadevrije jaren. De hoogte van de premies in de grafiek zijn berekend door het gemiddelde te nemen van de top drie goedkoopste WA beperkt casco autoverzekeringen voor de bestuurder van de Kia Rio 1.2.

Is een WA beperkt casco de beste keuze?

Wil je weten of een WA beperkt casco dekking de goedkoopste en beste optie is voor jouw auto? Door je gegevens in onze vergelijker in te vullen, vind je direct een verzekering die bij je past. Binnen vijf minuten kan je gemiddeld € 265,- per jaar besparen.

Schade claimen met WA beperkt casco

Als je in Nederland met de auto de weg op wilt, dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. Dit is de goedkoopste dekking, maar ook de minst uitgebreide.

Schadevrije jaren

Met een WA beperkt casco verzekering ben je, in tegenstelling tot een WA-verzekering, verzekerd voor autodiefstal, aanrijding met een dier, brand-, storm-, hagel- en ruitschade. Met je WA plus verzekering kun je voor dit soort schades een claim indienen bij je verzekeraar zonder dat dit invloed heeft op je schadevrije jaren, je positie op de bonus-malus ladder en de hoogte van je premie.

Afhankelijk van je verzekering zul je soms wel een eigen risico moeten betalen wanneer je schade claimt bij je verzekeraar.

Auto total loss

Wanneer je auto total loss is en je een WA beperkt casco dekking hebt, dan keert deze dekking alleen uit wanneer de schade aan je auto is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, hagel of een overstroming. Is je auto total loss geraakt door jouw eigen toedoen? Dan ben je hier met een WA beperkt casco dekking niet voor verzekerd en zul je zelf de kosten moeten betalen.

Vervangend vervoer

Is je auto gestolen, heb je een aanrijding met een dier gehad of heeft je auto brand-, storm-, hagel- of ruitschade? Dan ben je met een beperkt casco dekking verzekerd voor vervangend vervoer. Verzekeraars stellen vaak als eis dat je jouw auto bij een aangesloten schadeherstelbedrijf laat repareren. Wanneer je dit niet doet zul je vaak zelf voor de kosten voor vervangend vervoer moeten opdraaien.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
8 minuten 04-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!