Aanvullende autoverzekeringen

Maak een vergelijking en vind gemakkelijk een aanvullende autoverzekering voor jouw auto.
Vul in en bereken je premie

Snel navigeren naar

Wat is een aanvullende autoverzekering?

Een aanvullende autoverzekering is een extra dekking die je naast de basisverzekering (WA, WA + beperkt casco en All risk) voor je auto kunt afsluiten. Je kunt je hiermee extra beschermen tegen verschillende soorten risico’s en onvoorziene gebeurtenissen. Er zijn 4 verschillende soorten aanvullende verzekeringen die je naast de basisdekking van je autoverzekering kunt afsluiten:

 1. Inzittendenverzekering
  • Schadeverzekering inzittenden en
  • Ongevallenverzekering
 2. Pechhulpverzekering
 3. No-claimbeschermer
 4. Rechtsbijstand

Hieronder leggen we uit wat elke aanvullende verzekering precies inhoudt en waarom het handig kan zijn om je aanvullend te verzekeren.

Aanvullende autoverzekering

Wat houdt dit in?

Inzittendenverzekering

We hopen het natuurlijk niet, maar het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Wanneer jij en/of je medepassagiers als gevolg hiervan gewond raken of andere schade hebben dan is het wel zo fijn als je hiervoor verzekerd bent.

Met een inzittendenverzekering ben je gedekt voor schade die jij en je medepassagiers hebben opgelopen. Het maakt hierbij niet uit wie het ongeluk veroorzaakt heeft. Ook als het jouw schuld is, ben je met een inzittendenverzekering verzekerd voor schade door een ongeval.

Voor welke schade je precies verzekerd bent, hangt af van de soort inzittendenverzekering. Er zijn namelijk twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen waaruit je kunt kiezen:

 • Ongevallen inzittendenverzekering (OV)
 • Schadeverzekering inzittenden (SVI)
tip

Goed om te weten

Sommige verzekeraars bieden alleen een schadeverzekering inzittenden aan, maar ze hanteren hier de “inzittendenverzekering” term voor. Je kunt dan aan de uitgebreide dekking zien dat het eigenlijk gaat om een schadeverzekering inzittenden. Hieronder lichten we beide verzekeringen voor je toe.


Verschil schadeverzekering inzittenden en ongevallen inzittendenverzekering

In het onderstaande overzicht hebben we de verschillen tussen de twee dekkingen beknopt uitgelegd. Lees gerust verder voor een uitgebreidere uitleg.

Ongevallen inzittenden verzekeringSchadeverzekering inzittenden
– Hiermee ben je verzekerd voor een vast bedrag.– Hiermee ben je verzekerd voor de werkelijk geleden schade.
– Keert alleen uit bij blijvende invaliditeit of overlijden.– Keert uit bij materiële- en letselschade. Dus schade aan personen en spullen.

Wat houdt dit in?

Ongevallen inzittendenverzekering

Met een ongevallen inzittendenverzekering zijn jij en je medepassagiers verzekerd voor blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval met auto. Deze aanvullende verzekering keert in zo’n situatie een vast bedrag uit aan de gedupeerde of nabestaanden. Bij deze verzekering bepaalt de ernst van het letsel hoeveel procent je van dat bedrag krijgt. Deze uitkering staat los van de werkelijk geleden schade

Het verschilt per verzekeraar hoe hoog dit bedrag is, maar het ligt meestal tussen de € 20.000 en € 45.000 per inzittende voor blijvende invaliditeit. Bij overlijden is het bedrag per inzittende rond de € 10.000 of €15.000.

Dit lijken misschien een hoge bedragen, maar vergeet niet dat je in geval van blijvende invaliditeit ook een groot deel van je inkomsten zult missen. Bijvoorbeeld omdat je minder of helemaal niet meer kunt werken. In dat geval kom je niet uit met een eenmalige uitkering. Je kunt dan beter voor een schadeverzekering inzittende dekking kiezen, waarmee je wel voor de werkelijk geleden schade verzekerd bent.

tip

Goed om te weten

Het vaste bedrag wat door een ongevallen inzittendenverzekering wordt uitgekeerd, staat los van de werkelijk geleden schade. Er is een maximumbedrag dat jij of medepassagiers kunnen ontvangen. Dit bedrag is onder andere afhankelijk van hoeveel mensen er in de auto zaten, de leeftijd van de verzekerde en hoe ernstig het letsel is.

Heb je door het auto-ongeluk andere (letsel)schade opgelopen, zoals botbreuken, brandwonden of schade aan je bagage? Dan krijg je deze schade niet via een ongevallen inzittendenverzekering vergoed. Als je voor dit soort schade wel verzekerd wilt zijn, dan kun je beter een schadeverzekering inzittenden afsluiten.


Wat houdt dit in?

Schadeverzekering inzittenden

Met een schadeverzekering inzittenden kun je jezelf verzekeren voor schade die jij of je medepassagiers oplopen als gevolg van een ongeval. Het gaat dan om zowel letselschade (schade die je door lichamelijke verwondingen of psychische problemen hebt opgelopen) als materiële schade aan bijvoorbeeld bagage of kleding. Het maakt voor deze verzekering niet uit wie verantwoordelijk was voor het ongeval. Met een schadeverzekering inzittenden krijg je de werkelijk geleden schade vergoed.

Het voordeel van een inzittendenverzekering is dat je als bestuurder ook verzekerd bent, zelfs als het ongeval jouw schuld is. Bovendien ben je bij een schadeverzekering inzittenden ook verzekerd als er geen schuldige partij is of als de tegenpartij onbekend is. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het rijden onwel wordt en tegen de vangrails rijdt of wanneer een tegenpartij je aangereden heeft en na het ongeval is doorgereden. Zou je deze dekking niet afgesloten hebben wanneer de tegenpartij die schade heeft veroorzaakt onbekend is, dan zou je schade niet vergoed worden.

tip

Goed om te weten

Er zijn verschillende soorten schades die met een schadeverzekering inzittenden dekking vergoed kunnen worden. Wij lichten de belangrijkste voorbeelden voor je uit:

 • medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt;
 • vergoeding bij kosten voor huishoudelijke hulp omdat je bijvoorbeeld zelf rust moet houden om te herstellen;
 • vergoeding bij arbeidsongeschiktheid;
 • vergoeding bij schade aan kleding en bagage;
 • uitkering bij blijvende invaliditeit;
 • kosten die je maakt om schade vast te stellen;
 • smartengeld.

Pechhulp

Stel je voor dat je auto plotseling niet meer start, je een lekke band krijgt of je auto andere technische problemen heeft terwijl je aan het rijden bent. Dat is waar de pechhulpverzekering van pas komt. Met deze dekking ben je verzekerd voor pech. Deze verzekering biedt hulp en assistentie om je weer op weg te helpen, meestal door een professionele hulpdienst. Ook kan een pechhulpdekking extra’s bevatten, zoals het leveren van een vervangende auto, zodat je niet helemaal vast komt te zitten. Dit is vooral handig als je ver van huis bent of dringend ergens moet zijn.

Pechhulp

Wat valt er allemaal onder pechhulp?

Het verschil per pechhulpverzekering hoe uitgebreid de dekking is, maar we hebben de belangrijkste punten voor je uitgelicht:

 • Assistentie ter plaatse: Als je auto pech heeft, kun je met een pechhulpverzekering bellen naar een hulpdienst die ter plaatse komt om de problemen te diagnosticeren en indien mogelijk ter plekke op te lossen. Dit kan variëren van het starten van een lege accu tot het repareren van een klein defect.
 • Slepen naar een garage: Als je auto niet ter plekke kan worden gerepareerd, zal de pechhulpverzekering vaak regelen dat je auto naar de dichtstbijzijnde garage wordt gesleept voor verdere reparaties.
 • Vervangend vervoer: Sommige pechhulpverzekeringen bieden ook dekking voor vervangend vervoer, wat betekent dat je tijdelijk een vervangende auto krijgt terwijl je eigen auto wordt gerepareerd.
 • 24/7 beschikbaarheid: Pech kan op elk moment gebeuren, dus veel pechhulpverzekeringen bieden 24/7 hulp, ongeacht of het dag of nacht is.
 • Nationaal en internationaal: Afhankelijk van de verzekering kun je mogelijk niet alleen binnen je eigen land, maar ook in het buitenland gebruik maken van de pechhulpverzekering.
 • Dekking op persoon, gezin of kenteken: Het is mogelijk om pechhulp op persoon, gezin of kenteken af te sluiten. Een dekking op persoon is vooral handig als je meerdere voertuigen in je bezit hebt waar je allemaal in rijdt. Je hoeft dan niet voor elk voertuig een aparte dekking af te sluiten.Bij een dekking op gezin is het hele gezin gedekt, ongeacht het voertuig waarin gereden wordt. In de meeste gevallen wordt een pechhulp op het kenteken afgesloten. Het maakt dan niet uit wie er in de auto rijdt, want iedereen die erin rijdt, is verzekerd voor pechhulp.

Soorten pechhulpverzekeringen

Er zijn verschillende manieren waarop je pechhulp kunt afsluiten of regelen: je kunt dat doen als aanvullende dekking op je autoverzekering of reisverzekering, via een pechhulpdienst, via pechhulp on demand of via je autodealer. In onze vergelijker kun je pechhulp als aanvullende dekking op je autoverzekering afsluiten. Maak hiervoor eerst een vergelijking, kies de verzekeraar van jouw voorkeur en bekijk het overzicht van aanvullende autoverzekeringen die je kunt afsluiten.


Rechtsbijstand

Deze dekking helpt je met juridische kosten als je betrokken raakt bij een geschil dat verband houdt met je auto, zoals juridische bijstand bij ongevallen, aansprakelijkheid of andere verkeersgerelateerde kwesties. Je kunt rechtsbijstand afsluiten als een aparte verzekering of als aanvullende verzekering bij je autoverzekering of reisverzekering.

Rechtsbijstand

Wat houdt dit in?

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer kun je schade claimen zonder dat dit direct invloed heeft op de no-claimkorting die je ontvangt. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en stijgt je premie. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

tip

Goed om te weten

Een no-claim beschermer beschermt niet het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Wanneer je een no-claimbeschermer hebt en schade claimt, gaan je schadevrije jaren dus wel omlaag. Deze daling heeft bij een no-claimbeschermer alleen geen gevolgen voor je premie. Doordat je wel schadevrije jaren verliest, wordt het minder aantrekkelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je krijgt namelijk minder no-claimkorting bij een andere verzekeraar door het lagere aantal schadevrije jaren.


Speciale regelingen

Sommige verzekeraars bieden naast de standaard aanvullende verzekeringen ook speciale regelingen aan voor hun autoverzekeringen. Deze regelingen kunnen van pas komen, afhankelijk van jouw situatie.

Een veelvoorkomende regeling is de nieuwwaarderegeling. Als je net een nieuwe auto hebt gekocht, kan deze optie interessant zijn. Met een nieuwwaarderegeling zal je verzekeraar de nieuwwaarde van je auto vergoeden als deze bijvoorbeeld total loss raakt of gestolen wordt. Hierdoor kun je een hogere uitkering ontvangen dan wanneer je alleen de dagwaarde van de auto zou krijgen.

Als je net een tweedehands auto hebt gekocht, kan de aanschafwaarderegeling nuttig zijn. Deze regeling zorgt ervoor dat je het volledige aankoopbedrag van je auto terugkrijgt van de verzekeraar als deze total loss raakt.

Daarnaast kun je kostbare accessoires, zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak, aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.


Aanvullende autoverzekeringen vergelijken

Het is belangrijk om te overwegen welke aanvullende verzekeringen passen bij jouw auto en jouw situatie voordat je een keuze maakt voor je autoverzekering. Deze regelingen kunnen variëren tussen verschillende verzekeraars, dus het is verstandig om goed te vergelijken en de juiste keuze te maken op basis van jouw behoeften.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten
Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
8 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.