Wat betekent kilometrage en wat voor invloed heeft het op mijn premie?

Wat betekent kilometrage?

Sluit je een autoverzekering af? Dan vraagt je verzekeraar naar je ‘kilometrage’ om op basis daarvan een risico-inschatting te kunnen maken. Hoe hoger je kilometrage, hoe meer kans je loopt op autoschade. Maar wat betekent kilometrage precies? Hoe bepaal je je kilometrage en wat gebeurt er als je per ongeluk een verkeerde waarde opgeeft?

Wat is kilometrage?

Kilometrage is het aantal kilometers dat je gemiddeld per jaar met je auto verwacht te rijden. De belangrijkste reden van het berekenen van dit aantal is het maken van een risico-inschatting door de autoverzekeraar. Rijd je namelijk dagelijks een flink stuk heen en weer naar werk, dan loop je een hoger risico op autoschade dan wanneer je de auto alleen voor ritjes in het weekend gebruikt. Dit is belangrijke informatie voor iedere autoverzekeraar.

Hoe beïnvloedt kilometrage je autoverzekeringspremie?

Een hoger kilometrage brengt dus — volgens autoverzekeraars — een hoger risico op schade met zich mee. Dit verhoogde risico dekken ze af door de premie wat te verhogen als je verwacht meer te rijden in een jaar. Hoe hoger dan ook je kilometrage, hoe hoger je verzekeringspremie. Het is daarom belangrijk om de inschatting zo goed mogelijk te maken, zodat je niet te veel of te weinig betaalt.

Tips voor het bepalen van je kilometrage

Wil je je kilometrage per jaar bepalen? Splits het jaar dan op in 52 weken. Een jaar kan namelijk onoverzichtelijk zijn, maar een gemiddelde week is voor de meeste mensen goed te overzien.

Bedenk hoeveel kilometer je in een week rijdt naar bijvoorbeeld:

  • werk of studie
  • hobby’s
  • vrienden of familie
  • de winkel
  • uitstapjes

Vermenigvuldig het totaal aantal kilometers per week met 52 en bedenk of je lange ritten op de planning hebt staan. Ga je bijvoorbeeld met de auto op vakantie? Voeg dan een schatting van het aantal kilometers tijdens deze vakantie aan je totaal toe.

Bedenk als laatste hoeveel dagen je niet naar je werk of studie rijdt. Werk je bijvoorbeeld weleens thuis? Trek de kilometers die je tijdens deze dagen én je vakantiedagen bespaart van het totaal aantal kilometers af.

Plan jaarlijks een moment in om na te gaan of je kilometrage nog klopt. Zo voorkom je dat je onverwachts met hogere kosten of problemen bij een claim te maken krijgt. Door proactief je kilometrage aan te passen, blijft je verzekering afgestemd op je daadwerkelijke rijgedrag en vermijd je mogelijke conflicten met je verzekeraar.

Wat gebeurt er als je je kilometrage verkeerd hebt ingeschat?

Niemand kan in de toekomst kijken en het exact inschatten van je kilometrage is bijna onmogelijk. Zit je er daarom per ongeluk iets naast, dan is dit meestal geen probleem. Kom je echter op bijvoorbeeld 20.000 kilometer uit in plaats van de ingeschatte 10.000? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen of minder krijgt uitgekeerd bij eventuele schade. Je hebt namelijk minder premie betaald dan nodig was, en daarmee niet aan je verplichtingen voldaan.

Kilometrage wijzigen

Blijkt dat je toch een te hoog of te laag kilometrage hebt opgegeven? Dan kun je dit op ieder moment wijzigen. Sterker nog, je verzekeraar verwacht dat je dit zo snel mogelijk doet.

Bij de meeste verzekeraars geef je wijzigingen gemakkelijk online door, via bijvoorbeeld ‘wijzigingen doorgeven’ of ‘verzekering wijzigen’. Lukt dit niet? Neem dan telefonisch contact op met je verzekeraar. Zij zullen je verzekering voor je aanpassen.