Wat betekent kilometrage?

Het kilometrage is het aantal kilometers dat je gemiddeld per jaar met je auto verwacht te rijden. Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je aangeven hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de kans op schade. Daarom betaal je een hogere premie met een hoog kilometrage. 

Beïnvloedt de kilometrage de maandelijkse premie?

Autoverzekeraars gaan er vanuit dat de kans op schade toeneemt als je meer in de auto zit en meer kilometers rijdt. Dit dekken ze af door de premie wat te verhogen als je verwacht meer te rijden in een jaar. Daarom is het belangrijk om de inschatting bij het vergelijken zo goed mogelijk te doen. Houdt hierbij rekening met de kilometers die je rijdt voor bijvoorbeeld: boodschappen, werk, bezoek aan vrienden en familie en natuurlijk vakantie.

Wat als ik mijn kilometrage niet goed ingeschat heb?

Natuurlijk weet je van tevoren niet precies hoeveel kilometer je gaat rijden in een jaar. Autoverzekeraars vinden het normaal gesproken ook geen probleem als je iets meer gereden hebt dan wat je ingeschat hebt. Het wordt vanzelfsprekend een ander verhaal als je opeens 20.000 kilometer rijdt terwijl je 10.000 kilometer hebt ingeschat. Als je merkt dat je gedurende het jaar meer kilometers rijdt dan dat je ingeschat hebt is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan je verzekeraar. Als je dit niet doet bestaat de kans dat schade niet uitgekeerd wordt omdat je gelogen hebt over je kilometrage. Wijkt de kilometerstand zelfs heel ver af? Dan kan de verzekeraar de verzekering stopzetten.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.