Rijontzegging
Met een rijontzegging ben je voor langere tijd je rijbewijs kwijt. Wil je hier meer over weten, zoals wat het verschil is tussen een rijontzegging en een rijverbod? Lees dan verder op deze pagina.
Wat houdt een rijontzegging in?
Als er door jouw rijgedrag een onveilige situatie op de weg ontstaat, kan de politie je rijbewijs invorderen. Bijvoorbeeld wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je teveel alcohol hebt gedronken. Met een rijontzegging op zak is het verboden om aan het verkeer deel te nemen, en dit geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen. Naast auto’s geldt dit dus ook voor motoren-, scooters– en snorfietsen.
Redenen kwijtraken rijbewijs
Wanneer kun je je rijbewijs kwijtraken? Dit zijn 5 veelvoorkomende redenen volgens Rijksoverheid:
- Je hebt meer dan 1,3 promille, of als beginnende bestuurder 0,8 promille, alcoholgehalte in je bloed.
- Je weigert een alcoholonderzoek (een blaastest of bloedonderzoek).
- Je snelheid is 50 kilometer per uur of meer boven de toegestane snelheid.
- Je snelheid op de bromfiets is 30 kilometer per uur of meer boven de toegestane snelheid.
- Jouw rijgedrag is gevaarlijk.
Wat is het verschil tussen een rijontzegging en een rijverbod
Met een rijontzegging mag je geen motorvoertuigen besturen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de oorzaak van de ontzegging en varieert van een aantal dagen tot een of meer jaren. Een rijverbod kan maximaal 24 uur duren, en houdt in dat je geen enkel voertuig mag besturen. Fietsen mag dus ook niet met een rijverbod.
Het proces: voorwaardelijke rijontzegging – proeftijd – recidive
Met een voorwaardelijke rijontzegging mag je wel rijden, maar mag je geen verkeersovertredingen maken binnen de proeftijd. Doe je dat wel en val je in herhaling, dan heet deze overtreding een recidive. De rechter kan dan alsnog zes maanden rijontzegging opleggen plus eventueel een straf voor de nieuwe overtreding.
Hoelang geldt een rijontzegging?
Hoelang je een rijontzegging hebt is afhankelijk van de overtreding en van het vonnis van de rechter. Hierbij kijkt de rechter naar de uitslag van een ademanalyse en/of de gereden snelheid.
Kan ik van verzekeraar wisselen met een rijontzegging?
Veel verzekeraars accepteren geen bestuurders die een rijontzegging hebben. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kun je zelfs nooit meer terecht, of pas na vijf tot acht jaar. Het is daarom lastig om over te stappen naar een andere autoverzekeraar. Als je een rijontzegging hebt kun je dus het beste bij dezelfde verzekeraar blijven.
In enkele gevallen kun je wel nog een autoverzekeringen afsluiten. Dit gebeurt in onderling overleg, waarbij de verzekeraar kijkt naar:
- een snelheidsovertreding
- rijden onder invloed (van alcohol of drugs)
- onverzekerd rijden
- ernstig letsel veroorzaken
- rood licht negeren
- een vluchtmisdrijf
Als geen enkele autoverzekeraar jou nog accepteert, dan kun je terecht bij de Vereende, een verzekeringsbedrijf dat is gespecialiseerd in bijzondere of verzekeringsaanvragen. De Vereende zoekt altijd een oplossing en je zult dan ook niet onverzekerd de deur uitlopen – daar staat wel een hogere premie tegenover.
Een vluchtmisdrijf
Rij je door terwijl je betrokken bent bij een auto-ongeluk? Dan spreken we van een vluchtmisdrijf en kan de politierechtbank je vervolgen. De politierechter geeft je vaak een langere rijontzegging af bij vluchtmisdrijven, en dit heeft veel gevolgen voor je autoverzekering. Verzekeraars tellen een langere rijontzegging namelijk zwaarder mee. Ze maken hierbij onderscheid tussen rijontzeggingen van een paar dagen tot zelfs langer dan een jaar.
Rijontzegging in het buitenland
Ook in het buitenland kan de rechter ter plaatse jou een rijontzegging opleggen als jij een overtreding hebt gemaakt. Zonder rijbewijs mag je in Nederland niet rijden, ook al geldt de buitenlandse rijontzegging niet voor Nederland. Je mag pas weer autorijden als je een nieuw rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente.
Vergelijk en bespaar direct
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!