Eigen risico autoverzekering

Het eigen risico van een autoverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. De hoogte van het eigen risico verschilt per autoverzekeraar, maar ligt vaak tussen de € 100 en € 150. Ook zijn er autoverzekeringen zonder eigen risico.

 
 

Wanneer betaal je eigen risico bij een autoverzekering?

Je betaalt het eigen risico bij schade aan je eigen auto. Bijvoorbeeld door inbraak of natuurschade. Je moet dan wel minimaal WA+ verzekerd zijn. Je betaalt geen eigen risico voor schade aan anderen, zoals bij de WA-verzekering het geval is.

Eigen risico voor ieder type dekking

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. Hieronder zie je of je eigen risico moet betalen en waarvoor.

WA dekking

  • Schade aan anderen is verzekerd
  • Schade aan je eigen auto is niet verzekerd

Je betaalt geen eigen risico omdat je alleen verzekerd bent voor schade aan anderen.

WA+ beperkt casco

  • Schade aan anderen is verzekerd
  • Schade die wordt veroorzaakt door inbraak, diefstal, brand, natuur- en ruitschade is verzekerd.

Je betaalt eigen risico bij schade aan je eigen auto buiten je eigen schuld om.

All risk volledig casco

  • Schade aan anderen is verzekerd
  • Schade veroorzaakt door inbraak, diefstal, brand, natuur-en ruitschade is verzekerd
  • Schade veroorzaakt door vandalisme of je eigen schuld is verzekerd

Je betaalt eigen risico bij schade aan je eigen auto ook als dit je eigen schuld is.

Eigen risico bij ruitschade

Heb je ruitschade, dan hoef je niet altijd het (volledige) eigen risico te betalen. Dat gebeurt als je naar een door de verzekeraar geselecteerd schadebedrijf gaat. Wil je de schade liever door een zelf gekozen bedrijf laten repareren, dan betaal je wel het eigen risico.

Autoverzekering zonder eigen risico

Wil je geen eigen risico? Je kunt het eigen risico afkopen bij sommige verzekeraars. Je hebt dan een autoverzekering zonder eigen risico. Als je het eigen risico afkoopt dan krijg je bij schade alles uitgekeerd. Dit kan wel alleen bij WA-volledig casco (allrisk) schades. Stormschade, ruitschade en diefstal vallen hier dus niet onder. Afkopen kan niet bij iedere verzekeraar.

Vrijwillig eigen risico

Geldt er een eigen risico dan is dat in de meeste gevallen verplicht. Soms kan je ook kiezen voor een hoger, vrijwillig eigen risico. Wanneer je kiest voor een hoger eigen risico krijg je korting op de premie. Hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar. Door je autoverzekering te vergelijken, zie je voor iedere verzekering wat het eigen risico is.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.