Kentekencard kwijt
Je bent in Nederland verplicht om altijd een kentekenbewijs bij je te hebben in de auto. Wanneer je dus je kentekencard kwijt bent, zul je snel een nieuwe moeten aanvragen. Hoe werkt dit? Op deze pagina nemen we je mee door het aanvraagproces.
Wat is een kentekencard?
Een kentekencard is een pasje dat bewijst dat een voertuig op jouw naam staat. Dit kan een auto zijn, maar ook een motor of scooter. Het bevat belangrijke informatie zoals je persoonsgegevens, voertuiggegevens en een unieke streepjescode.
Sinds 1 januari 2014 heeft de kentekencard het papieren kentekenbewijs vervangen. Eigenaren van oudere auto’s hebben dus vaak nog een papieren versie.
Kentekencard kwijt, wat nu?
Kentekencard kwijt? Dan moet je eerst een nieuwe kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode aanvragen voordat je weer je auto in mag stappen. Stopt de politie je namelijk onderweg en heb je geen kentekenbewijs (kentekencard of papieren versie) bij je? Dan kun je een flinke boete verwachten. Vraag daarom zo snel mogelijk een nieuwe kentekencard aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Nieuwe kentekencard aanvragen
Het aanvragen van een nieuwe kentekencard bij de RDW werkt als volgt:
Aanvraagprocedure
- Kentekenbewijs aanvragen: ga naar de website van de RDW. Houd je meldcode bij de hand en klik op ‘kentekenbewijs aanvragen’.
- Kies het juiste kentekenbewijs: selecteer ‘kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’ en betaal via iDEAL.
- Ontvang je nieuwe documenten: je krijgt een nieuw kentekenbewijs (kentekencard) en een nieuwe tenaamstellingscode thuisgestuurd op het adres waarop je bij de gemeente staat ingeschreven.
Lukt het je niet om de aanvraag online te doen? Geen zorgen. Je kunt ook bij één van de balies van de RDW terecht. Klik hier voor een lijst met locaties bij jou in de buurt.
Is je kentekencard kwijt en vraag je een nieuwe aan? Dan krijg je automatisch ook een nieuwe tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en heb je nodig als je je auto wilt verkopen, schorsen, slopen of exporteren.
Dit heb je nodig
Voor een online aanvraag heb je het volgende nodig:
- Meldcode om de aanvraag te starten
- iDEAL voor de betaling
Zorg dat je adresregistratie bij de gemeente up-to-date is. Je nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode worden naar het adres gestuurd dat bij de gemeente geregistreerd staat.
Ga je langs bij een RDW-balie? Neem dan ook een geldig legitimatiebewijs mee en eventuele aanvullende documentatie (zoals een deel van je oude kentekenbewijs), als je die je nog wel hebt.
Wat kost een nieuwe kentekencard?
Een nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode kosten in 2024 €37,90. Betalen kan via iDEAL of aan de RDW-balie.
Hoelang duurt de aanvraag van een kentekencard?
Bij een aanvraag van maandag tot en met vrijdag voor 20.00 uur, ontvang je het kentekenbewijs binnen 2 werkdagen en de tenaamstellingscode binnen 3 werkdagen. Aanvragen na 20.00 uur of in het weekend duren iets langer.
Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering
Net als je niet zonder kentekenbewijs de weg op mag, ben je ook verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Op zoek naar de beste verzekering voor jouw auto? Wij helpen je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld €265 p.j.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
75 procent van de automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur
Het gebruik van smartphones achter het stuur neemt toe, met verstrekkende gevolgen voor de verkeersveiligheid.
Prijs elektrische auto kan stijgen na mogelijk nieuwe EU-importheffingen
Lees hier waarom de prijs van elektrische auto’s mogelijk omhoog gaat en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de hoogte van autoverzekeringspremies.
Netbeheerder doet oproep om elektrische auto niet tijdens piekuren op te laden
Lees hier waarom netbeheerder Stedin oproept om elektrische auto’s niet op te laden tussen 16.00 en 21.00 uur en hoe de toekomst van elektrisch laden eruit kan zien.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.