Geldigheid schadevrije jaren: hoe zit dat? | Overstappen.nl

Geldigheid schadevrije jaren: hoe zit dat?

Stel, je hebt 5 schadevrije jaren opgebouwd maar besluit je auto te verkopen omdat je een jaartje naar het buitenland gaat. Na dit jaar kom je weer terug naar Nederland en wil je opnieuw een auto kopen. Zijn je schadevrije jaren nu nog wel geldig?

Hoelang zijn je schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren duiden op het aantal jaar dat je auto verzekerd is geweest zonder dat je schade hebt hoeven claimen. Je hebt dus schadevrij gereden en de autoverzekeraar schat daarom het risico op schade in de toekomst ook laag in. Hier word je voor beloond met een korting op de premie van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je zogenaamde no-claimkorting.

Beëindig je je autoverzekering? Dan registreert je verzekeraar jouw schadevrije jaren in Roy-data. In deze database kan een eventuele nieuwe verzekeraar je gegevens opzoeken en je schadevrije jaren opnieuw toepassen op een nieuwe verzekering. Je neemt je schadevrije jaren dus mee.

Ook wanneer je een aantal jaar geen auto hebt en dus niet verzekerd bent, blijven je schadevrije jaren geldig. Wel zit hier een limiet aan dat enigszins verschilt per verzekeraar. Vaak verlopen je schadevrije jaren vanzelf wanneer je 3 jaar lang niet verzekerd bent geweest, maar dit kan ook langer of juist korter zijn.

Geldigheid schadevrije jaren per verzekeraar

Terwijl de gemiddelde geldigheid op 3 jaar ligt, zijn er ook verzekeraars waarbij de schadevrije jaren juist langer of korter geldig zijn. In het onderstaande overzicht vind je de geldigheid van schadevrije jaren per verzekeraar.

Staat jouw verzekeraar hier niet tussen? Lees dan je polisvoorwaarden door of neem contact op met de klantenservice van je verzekeraar.

 

beweeg de tabel van links naar rechts
Naam autoverzekeraarGeldigheid schadevrije jaren na opzegging verzekering
ABN AMRO3 jaar
AEGON5 jaar
Allianz Direct4 jaar
a.s.r.3 jaar
Centraal Beheer3 jaar
FBTO3 jaar
InShared5 jaar
Nationale Nederlanden4 jaar
OHRA3 jaar
Univé3 jaar

 

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel jaar jouw schadevrije jaren geldig zijn? De belangrijkste reden is het feit dat je hier rekening mee kunt houden in een eventuele planning.

Stel, je hebt je auto verkocht en had 4 schadevrije jaren opgebouwd. Dit betekende een korting van 50% op je premie. Na ongeveer 3 jaar begin je het rijden toch te missen en besluit je opnieuw een auto te kopen. Weet je nu dat je schadevrije jaren 3 jaar geldig zijn, dan kun je zorgen dat je net op tijd een nieuwe auto koopt en de bijbehorende autoverzekering afsluit. Zo gaat je opgebouwde korting niet verloren.

Waarom verschillen de termijnen per verzekeraar?

Iedere verzekeraar voert een eigen beleid. De ene verzekeraar is van mening dat je na een paar jaar niet of weinig autorijden nog steeds veilig rijdt, terwijl de ander vindt dat informatie over veilig rijgedrag meer tijdgebonden is. Hoe voorzichtiger het beleid van de verzekeraar, hoe korter je schadevrije jaren geldig zijn.

“Heb je per ongeluk te veel of te weinig schadevrije jaren ingevuld bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering? Dit is geen probleem. Je verzekeraar verifieert het aantal altijd in een landelijke database en past je premie aan wanneer dit nodig is.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Waarom verlopen schadevrije jaren?

Er zijn maar weinig verzekeraars waarbij schadevrije jaren meer dan 5 jaar geldig zijn. Dit komt doordat er in een aantal jaar veel kan gebeuren. Dat je dit jaar veilig rijdt, betekent niet dat dit over 5 jaar nogsteeds het geval is. Misschien ben je na een paar jaar niet rijden wat onwennig geworden, leiden kleine kinderen je inmiddels vaker af of ben je verhuisd naar een buurt waar meer autodiefstal en meer schade voorkomt.

Verzekeraars weten dit ook, en laten je schadevrije jaren verlopen omdat het na een aantal jaar tijd is voor een nieuwe risico-inschatting.

Heb je autoschade opgelopen maar gaat het om een simpele en goedkope reparatie? Overweeg dan om deze zelf uit te laten voeren en geen schade te claimen. Zo behoud je je schadevrije jaren en ben je uiteindelijk vaak voordeliger uit.

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je schadevrije jaren worden door je vorige verzekeraar geregistreerd in Roy-data, een centrale database voor verzekeraars. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, kan deze je schadevrije jaren daar opvragen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Wil je toch zelf je schadevrije jaren aantonen? Vraag dan je verzekeraar om een verklaring of vraag je schadevrije jaren op via de website van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS).

No-claimkorting is de korting die je krijgt op je autoverzekeringspremie voor schadevrij rijden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger je korting. Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, stijgt de korting. Deze kan oplopen tot wel 80%.

Als je overstapt naar een andere verzekeraar, blijven je schadevrije jaren geldig. De nieuwe verzekeraar haalt de informatie over jouw schadevrije jaren uit Roy-data, een grote database voor verzekeraars.

De bonus-malusladder is een systeem dat verzekeraars gebruiken om te bepalen hoeveel no-claimkorting je krijgt. Elke trede op de ladder geeft een bepaald kortingspercentage weer. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je krijgt. Bij het claimen van schade val je terug op de ladder en verlies je korting.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!