Schadevrije jaren overdragen
Een autoverzekering staat op naam van één persoon: de verzekerde. Hierdoor zijn schadevrije jaren in principe niet overdraagbaar. Toch is het soms wenselijk om schadevrije jaren te kunnen overdragen, bijvoorbeeld als je de auto hebt gedeeld.
Waarom schadevrije jaren overdragen?
Als je regelmatig in een auto rijdt die niet op je eigen naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto deelt met je partner, bouw je geen schadevrije jaren op. Dat kan betekenen dat je in sommige situaties, zoals bij een scheiding of het overlijden van je partner, terug zou vallen naar 0 schadevrije jaren. Het gevolg hiervan is een flink hogere premie als je zelf weer een eigen autoverzekering afsluit.
Voorwaarden voor het overdragen van schadevrije jaren
Aan het overdragen van schadevrije jaren zijn een tweetal voorwaarden verbonden:
Regelmatige bestuurder
Voor het kunnen overdragen van schadevrije jaren is het belangrijk dat je een regelmatige bestuurder bent. Om te kunnen worden aangemerkt als regelmatige bestuurder moet je in ieder geval op hetzelfde adres staan ingeschreven en in het bezit zijn van een (geldig) rijbewijs.
Afstandsverklaring
Om schadevrije jaren daadwerkelijk te kunnen overzetten, moet je vaak ook een afstandsverklaring tekenen. Met het ondertekenen van deze verklaring doe je officieel afstand van je schadevrije jaren en kan je hier niet meer vanaf zien.
Schadevrije jaren overdraagbaar per 01-01-2022
Vanaf aanvang 2022 is het mogelijk schadevrije jaren over te dragen aan je partner bij een echtscheiding of aan de overblijvende partner bij overlijden. Daarnaast is het nu ook altijd mogelijk om schadevrije jaren over te dragen van een leaseauto en een auto die gereden is in het buitenland. De veranderingen zijn het gevolg van inspanningen van de Consumentenbond.
Schadevrije jaren bij overlijden
Vanaf 2022 is het bij iedere verzekeraar mogelijk opgebouwde schadevrije jaren van een overledene over te dragen aan de achterblijvende partner. Je kunt hiervoor een verzoek bij de verzekeraar indienen. Hier hoef je geen afstandsverklaring voor te ondertekenen.
Schadevrije jaren overdragen aan je partner
Bij een echtscheiding kunnen schadevrije jaren nu (deels) worden overgedragen aan de partner. Degene die de auto op zijn of haar naam heeft, bepaalt de verdeling (de verdeelsleutel).
Schadevrije jaren overdragen met een leaseauto
Ook schadevrije jaren gereden met een leaseauto kunnen nu bij iedere autoverzekeraar worden overgezet. Je hebt hiervoor een leaseverklaring nodig. Hoe dat precies gaat, lees je op schadevrije jaren en een leaseauto.
Schadevrije jaren overdragen met een auto uit het buitenland
Tot slot is het ook voor een auto die je hebt gereden in het buitenland mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Op verzoek krijg je van de Europese verzekeraar een verklaring die je kunt indienen bij de nieuwe Nederlandse verzekeraar.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% procent van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte
Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.
Stijging autoschade door extreem weer
In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.
Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland
Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.