Schadevrije jaren overdragen


Een autoverzekering staat op naam van één persoon: de verzekerde. Hierdoor zijn schadevrije jaren in principe niet overdraagbaar. Toch is het soms wenselijk om schadevrije jaren te kunnen overdragen, bijvoorbeeld als je de auto hebt gedeeld met je partner en gaat scheiden. Vanaf 2022 is het mogelijk om in dit soort situaties schadevrije jaren over te dragen.

 
 

Waarom schadevrije jaren overdragen?

Als je regelmatig in een auto rijdt die niet op je eigen naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto deelt met je partner, bouw je geen schadevrije jaren op. Dat kan betekenen dat je in sommige situaties, zoals bij een scheiding of het overlijden van je partner, terug zou vallen naar 0 schadevrije jaren. Het gevolg hiervan is een flink hogere premie als je zelf weer een eigen autoverzekering afsluit.

Voorwaarden voor het overdragen van schadevrije jaren

Aan het overdragen van schadevrije jaren zijn een tweetal voorwaarden verbonden:

Regelmatige bestuurder

Voor het kunnen overdragen van schadevrije jaren is het belangrijk dat je een regelmatige bestuurder bent. Om te kunnen worden aangemerkt als regelmatige bestuurder moet je in ieder geval op hetzelfde adres staan ingeschreven en in het bezit zijn van een (geldig) rijbewijs.

Afstandsverklaring

Om schadevrije jaren daadwerkelijk te kunnen overzetten, moet je vaak ook een afstandsverklaring tekenen. Met het ondertekenen van deze verklaring doe je officieel afstand van je schadevrije jaren en kan je hier niet meer vanaf zien.

Schadevrije jaren overdraagbaar per 01-01-2022

Vanaf aanvang 2022 is het mogelijk schadevrije jaren over te dragen aan je partner bij een echtscheiding of aan de overblijvende partner bij overlijden. Daarnaast is het nu ook altijd mogelijk om schadevrije jaren over te dragen van een leaseauto en een auto die gereden is in het buitenland. De veranderingen zijn het gevolg van inspanningen van de Consumentenbond.

Schadevrije jaren bij overlijden

Vanaf 2022 is het bij iedere verzekeraar mogelijk opgebouwde schadevrije jaren van een overledene over te dragen aan de achterblijvende partner. Je kunt hiervoor een verzoek bij de verzekeraar indienen. Hier hoef je geen afstandsverklaring voor te ondertekenen.

Schadevrije jaren overdragen aan je partner

Bij een echtscheiding kunnen schadevrije jaren nu (deels) worden overgedragen aan de partner. Degene die de auto op zijn of haar naam heeft, bepaalt de verdeling (de verdeelsleutel).

Schadevrije jaren overdragen met een leaseauto

Ook schadevrije jaren gereden met een leaseauto kunnen nu bij iedere autoverzekeraar worden overgezet. Je hebt hiervoor een leaseverklaring nodig. Hoe dat precies gaat, lees je op schadevrije jaren en een leaseauto.

Schadevrije jaren overdragen met een auto uit het buitenland

Tot slot is het ook voor een auto die je hebt gereden in het buitenland mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Op verzoek krijg je van de Europese verzekeraar een verklaring die je kunt indienen bij de nieuwe Nederlandse verzekeraar.

Vragen over je autoverzekering?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.