Tweede auto verzekeren in 2024? | Bespaar op allebei je auto's

Tweede auto verzekeren

Wanneer je besluit om een tweede auto aan te schaffen, heb je natuurlijk ook een tweede autoverzekering nodig. Indien je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar gaat verzekeren, kun je in aanmerking komen voor een tweede (gezins-)autoregeling.

Wat is een tweede autoregeling?

Een tweede auto op het oog of al in het bezit van meerdere auto’s? Hoeveel auto’s je ook in bezit hebt, je moet deze verzekeren. Dit kan een behoorlijke aanslag zijn op je portemonnee. Gelukkig kun je profiteren van de tweede autoregeling (aanbieders noemen dit ook een tweede gezinsautoregeling). Met deze regeling kun je de tweede auto (of die van je partner) verzekeren met korting. Bij de meeste autoverzekeraars kun je met de tweede autoregeling de no-claimkorting van je eerste auto ook toepassen op de premie van je tweede autoverzekering. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je voor de tweede auto opnieuw schadevrije jaren moet opbouwen.

Als je een schadeclaim indient, heeft dit geen invloed op de korting of de opgebouwde schadevrije jaren van de andere auto(s). Om in aanmerking te komen voor de tweede autoregeling, dien je al je auto’s bij dezelfde verzekeraar te verzekeren.

Type tweede autoregeling

De manier waarop verzekeraars de korting toepassen bij een tweede autoregeling kan per verzekeraar verschillen. Er zijn drie verschillende soorten autoregelingen, die hieronder worden toegelicht.

Volledig tweede autoregeling

Dit is de meest voorkomende tweede autoregeling. Bij deze autoregeling krijg je voor beide (of meerdere) auto’s dezelfde no-claimkorting als de eerste auto. Wanneer je op de eerste autoverzekering 80% no-claimkorting krijgt, ontvang je ook 80% no-claimkorting op de premie van je tweede autoverzekering.

Gedeeltelijke tweede autoregeling

Niet alle verzekeraars bieden een volledige tweede autoregeling aan. Bij een gedeeltelijke regeling ontvang je extra korting op de premie van de tweede auto en dus niet de volledige no-claimkorting van je eerste auto.

Percentage van de dekking

Enkele verzekeraars hanteren een kortingspercentage op basis van dekkingen. Per dekking ontvang je dan een bepaald kortingspercentage op de premie van je tweede auto. Bijvoorbeeld: 5% korting op het WA-deel van je premie, 5% op de WA beperkt casco-premie en 10% op de WA volledige casco-premie.

Welke verzekeraars hebben een tweede autoregeling?

Met het grote aantal aanbieders van autoverzekeringen kan het soms lastig zijn om te bepalen welke verzekeraars een tweede autoregeling aanbieden en of deze voldoen aan jouw wensen en behoeften. Om de zoektocht makkelijker te maken, hebben wij een overzichtelijke tabel gemaakt waarin per verzekeraar staat aangegeven of zij een tweede autoregeling aanbieden.

Per verzekeraar kan de korting die je ontvangt verschillen. De korting die je ontvangt bij de tweede autoregeling hangt meestal af van de no-claimkorting die je hebt opgebouwd met je eerste auto. Sommige verzekeraars gebruiken echter andere methodes om de korting te bepalen, zoals hun eigen kortingspakket. In de tabel kun je zien hoeveel auto’s je kunt verzekeren met deze regeling, wat voor korting je ontvangt en hoeveel korting je maximaal kunt krijgen op je premie. Je kunt de volgorde van de tabel naar wens aanpassen om snel en gemakkelijk de informatie te vinden die voor jou het belangrijkst is.

Tweede autoregeling afsluiten

Via Overstappen.nl vergelijk je gemakkelijk verschillende autoverzekeraars in één overzicht. Ga na of de meest voordelige autoverzekering uit de vergelijker voordeliger is dan de verzekering met de tweede autoregeling.

Premiekorting

De korting die je ontvangt, is meestal gelijk aan de korting die je op de verzekering van de andere auto ontvangt vanwege je opgebouwde schadevrije jaren. Het is echter niet mogelijk om het aantal schadevrije jaren over te dragen naar de tweede auto. De tweede auto zal zelf schadevrije jaren moeten opbouwen, maar kan wel profiteren van de korting van de eerste auto. Als je op de eerste auto geen schadevrije jaren hebt opgebouwd of negatieve schadevrije jaren hebt, dan kom je ook niet in aanmerking voor de korting op de tweede auto. Weet je niet hoeveel schadevrije jaren je hebt? Lees hier hoe je schadevrije jaren kunt opvragen.

Wat gebeurt er als ik schade rijd?

Als je schade hebt opgelopen, heeft dit alleen gevolgen voor de schadevrije jaren van de auto waarmee de schade is gereden. Dit heeft geen invloed op de opgebouwde schadevrije jaren en no-claimkorting van de andere auto(s).

Voorwaarden tweede autoregeling

Voordat je kunt profiteren van de tweede autoregeling moet je voldoen aan een aantal voorwaarden die per verzekeraar verschillen. Om erachter te komen of je voor de tweede autoregeling in aanmerking komt, is het belangrijk om de voorwaarden van je verzekeraar te bekijken. Bij het verzekeren van een tweede auto hanteren de meeste verzekeraars de volgende voorwaarden:

  • Je mag de afgelopen 1 of 2 jaar geen schade hebben gereden;
  • Je auto mag geen hoge waarde hebben;
  • Bestuurders moeten ouder dan 24 jaar zijn;
  • Je moet de auto op je eigen naam of op naam van je partner verzekeren;
  • Je mag de auto niet op naam van je kind verzekeren.

Sistercar- clausule

Wanneer je twee of meer dan twee auto’s in bezit hebt kan het voorkomen dat er schade wordt veroorzaakt door je eigen auto. Denk zo aan een parkeerbotsing op je eigen erf. In deze situatie is het complex om een schadeclaim in te dienen bij je verzekeraar. Bij een sistercar- clausule behandelt de verzekeraar de schade als aangericht bij een auto die niet in jouw bezit is.

Tip: maak een vergelijking

Hoewel je korting krijgt bij een tweede autoregeling, is het niet gegarandeerd dat de verzekeraar van de eerste auto de voordeligste verzekering is voor de tweede auto. Ook kan een andere verzekeraar de voorwaarden hanteren die bij jouw wensen en behoeftes passen. Maak daarom voordat je een nieuwe verzekering afsluit altijd eerst een vergelijking. Zo weet je gelijk of het verzekeren van een tweede auto goedkoper is bij een andere verzekeraar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 30-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, de autoverzekering moet op naam van de bestuurder staan. Hoewel je kind nog thuis woont kan hij of zij niet profiteren van de korting.

Je partner krijgt dezelfde korting indien jullie ingeschreven staan op hetzelfde adres.

Meestal is het voordeliger als je de tweede auto verzekerd bij dezelfde verzekeraar. Wanneer je dit bij een andere verzekeraar doet, ontvang je geen korting.

In principe mag je zoveel auto’s op je naam verzekeren als je zelf wilt. Wel hanteren de meeste verzekeraars een maximaal aantal auto’s die je met korting kan verzekeren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!