Sistercar

Als je meerdere auto’s in je bezit hebt, kan het voorkomen dat je met de ene auto schade aanricht aan de andere. Verzekeraars hebben hier iets op bedacht: de sistercar-clausule. Lees hier wat dit precies inhoudt en wanneer je het nodig hebt.

Wat is een sistercar-clausule?

Schade die jouw auto veroorzaakt aan een andere auto in jouw bezit, kun je moeilijk claimen bij de autoverzekeraar. Wettelijk gezien kun je namelijk jezelf niet aansprakelijk stellen voor schade die je aan eigendom van jezelf toebrengt. Maar er is een uitzondering, want met een speciale clausule kun je de polis van je verzekering uitbreiden – in dit geval met de sistercar-clausule. Als je gebruikmaakt van deze clausule, behandelt jouw verzekeraar de schadeclaim alsof een derde partij de schade heeft aangebracht aan jouw auto.

Niet alle verzekeraars bieden een sistercar-clausule aan in hun autoverzekeringen. Heb jij twee of meer auto’s? Controleer dan of jouw verzekeraar deze optie aanbiedt.

Waar moet je op letten met de sistercar-clausule?

Je kunt jouw autoverzekering uitbreiden met een sistercar-clausule als beide auto’s op jouw naam staan. Staat een van de twee (of meerdere) auto’s op naam van jouw partner, dan is de clausule niet van toepassing. Ook zijn er uitzonderingen waarbij de verzekeraar ondanks de sistercar-clausule geen schade uitkeert. Bijvoorbeeld wanneer de autoschade ontstaat op eigen terrein.

Voorbeeld sistercar-clausule

Is de clausule je nog niet helemaal duidelijk? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben vragen over de sistercar-clausule, en daarom hebben we een voorbeeld uitgewerkt. In het onderstaande voorbeeld rij je in alle gevallen in auto 1 op de parkeerplaats langs de openbare weg, en heb je schade veroorzaakt aan auto 2.

 

Autoverzekering auto 1 met sistercar-clausule?Schade auto 1 vergoed?Autoverzekering auto 2 met sistercar-clausule?Schade auto 2 vergoed?
NeeAlleen bij all risk verzekeringNeeNee
JaAlleen bij all risk verzekeringNeeJa
NeeAlleen bij all risk verzekeringJaNee
Ja Alleen bij all risk verzekeringJaJa

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering die ook een sistercar-clausule heeft opgenomen in de polisvoorwaarden? Vul je gegevens in onze vergelijker in en wij laten je zien welke autoverzekeringen passen bij jouw wensen en geschikt zijn voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 17-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!