Tenaamstellingscode aanvragen: zo werkt het! | Overstappen.nl

Tenaamstellingscode aanvragen: zo werkt het!

De tenaamstellingscode heb je nodig om een voertuig te kopen of te verkopen. Maar wat moet je doen als je deze code niet meer hebt en hoe vraag je deze opnieuw aan? Je leest het hier.

De tenaamstellingscode

First things first. Wat is een tenaamstellingscode ook alweer? De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code die staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De code, die bestaat uit 2 delen, is uniek voor jou en je voertuig. Je toont hiermee aan dat jij de eigenaar bent, en kunt alleen met deze code de eigendom overschrijven aan iemand anders.

Wanneer een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Het kan iedereen overkomen. Je hebt hem nog zo goed opgeborgen, en toch weet je niet meer waar die ligt. Is je tenaamstellingscode kwijt of beschadigd? Bij de RDW vraag je gemakkelijk een nieuwe aan. Dit kost in 2024 €1,20 en is zo gebeurd. Doe je de aanvraag via iDEAL of eHerkenning, dan heb je binnen enkele minuten een nieuwe tenaamstellingscode in je mailbox.

Hoe vraag je de tenaamstellingscode aan?

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode doe je bij de RDW. Dit kan op verschillende manieren:

Tenaamstellingscode aanvragen met DigiD of eHerkenning

De makkelijkste manier om een nieuwe tenaamstellingscode te bemachtigen, is via de knop ‘tenaamstellingscode direct downloaden’ op de website van de RDW. Je logt in via DigiD of eHerkenning en betaalt via iDEAL. Vervolgens ontvang je binnen een paar minuten 2 mails van de RDW. In de tweede mail staat je nieuwe code.

Tenaamstellingscode aanvragen zonder DigiD of eHerkenning, of voor iemand anders

Heb je geen DigiD of eHerkenning, of vraag je de code voor iemand anders aan? Klik dan op de knop ‘tenaamstellingscode aanvragen’ en houd je meldcode bij de hand. Ook in dit geval betaal je via iDEAL, waarna je de code binnen 3 tot 4 dagen per post ontvangt.

Tenaamstellingscode aanvragen bij een balie of keuringsstation

Problemen met het online aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode? Geen probleem, want dit kan ook bij één van de balies of keuringsstations van de RDW.

Neem je kentekenbewijs en legitimatiebewijs mee, en een uittreksel van de Kamer van Koophandel als het voertuig op naam van een bedrijf staat. Je krijgt je nieuwe tenaamstellingscode direct mee!

Tenaamstellingscode aanvragen met een Europees betaalmiddel

Als laatste biedt de RDW de mogelijkheid om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen met een Europees betaalmiddel (denk aan Visa, Mastercard of PayPal). Woon je niet in Nederland, maar wel in de Europese Unie? Dan is dit een goede optie. Wel heb je in dit geval een Nederlandse bankrekening en een Nederlands Burgerservicenummer nodig.

“Lukt het niet om je nieuwe tenaamstellingscode online aan te vragen? Ga dan langs bij een balie of keuringsstation van de RDW. Neem je kentekenbewijs en legitimatie mee, en een uittreksel van de Kamer van Koophandel als het om een bedrijfsvoertuig gaat. Hier krijg je direct je nieuwe tenaamstellingscode mee. Wel zo handig als je haast hebt!”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Vind de goedkoopste autoverzekering

Nieuwe auto gekocht en op zoek naar de beste autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Binnen een paar minuten weet je precies welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Benieuwd? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dit hangt af van de manier van aanvragen:

  • Online via DigiD of eHerkenning: de RDW stuurt je een downloadlink waar je de nieuwe code binnen enkele minuten kunt downloaden.
  • Online met je meldcode: je krijgt de code binnen 3 tot 4 werkdagen thuisgestuurd.
  • Bij een RDW-balie of keuringsstation: je krijgt je nieuwe tenaamstellingscode direct mee naar huis.

In 2024 kost het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode bij de RDW €1,20.

Nee, het is niet mogelijk om een auto over te schrijven zonder tenaamstellingscode. Deze is namelijk essentieel om aan te tonen dat jij de eigenaar van de auto bent.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!