Tenaamstellingscode kwijt: dit kun je doen!

Wil je een auto, motor, scooter of ander voertuig verkopen? Dan heb je een flinke lijst aan documenten nodig. Je paspoort bijvoorbeeld, maar ook het onderhoudsboekje, kentekenbewijs én je tenaamstellingscode: een tweedelige cijferreeks die je niet regelmatig nodig hebt, en daarom makkelijk uit het oog verliest.

Wat kun je doen als je je tenaamstellingscode kwijt bent? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.

De tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode is een reeks cijfers die je ontvangt wanneer je een auto of ander voertuig koopt. De code bestaat uit 2 delen. Het eerste deel krijg je bij de aankoop van een auto zelf, en het tweede deel ontvang je van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zodra je aanwinst op jouw naam is gezet.

Tenaamstellingscode kwijt

Wil je een auto of ander voertuig verkopen, inruilen, schorsen, slopen of exporteren? Zonder tenaamstellingscode gaat dit helaas niet lukken. Het is dan ook aan te raden om de code goed te bewaren op een veilige plek in huis. Vergeet hierbij niet dat deze uit 2 delen bestaat: het eerste deel vind je op het tenaamstellingsverslag en het tweede deel staat op een brief die je ontvangt van de RDW.

Ben je het eerste deel van de tenaamstellingscode kwijt? Of juist het tweede? Dan is je code niet meer volledig en heb je een nieuwe nodig.

Bewaar je tenaamstellingscode niet in de auto en niet samen met je kentekencard. Krijgt een dief namelijk zowel je kentekencard als tenaamstellingscode te pakken, dan kan deze de auto op een andere naam zetten.

Een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen

Tenaamstellingscode kwijt? Gelukkig vraag je bij de RDW binnen een paar minuten een nieuwe aan. Dit kan op verschillende manieren:

Met DigiD of eHerkenning

De snelste manier om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen is met je DigiD of eHerkenning.

  1. Ga naar de website van de RDW en klik op ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’.
  2. Log in, volg de stappen en betaal met iDEAL. Een nieuwe tenaamstellingscode kost in 2024 €1,20.
  3. Betaling afgerond? Binnen een paar minuten ontvang je 2 mails van de RDW. In de tweede mail staat een link naar je nieuwe tenaamstellingscode. Deze link blijft 40 dagen geldig. Sla het bestand daarom op tijd op en bewaar het goed.

Met een meldcode

Heb je geen DigiD of eHerkenning, of vraag je de code voor iemand anders aan? Dan zijn de stappen net iets anders en heb je de meldcode (laatste 4 cijfers van je voertuigidentificatienummer) nodig.

  1. Ga naar de website van de RDW en klik op ‘Tenaamstellingscode aanvragen’.
  2. Kies ‘Alleen tenaamstellingscode aanvragen’ onder de productselectie en betaal met iDEAL.
  3. De nieuwe tenaamstellingscode wordt nu per post naar je opgestuurd.

Het duurt in dit geval zo’n 3 tot 4 werkdagen voordat je de nieuwe code in huis hebt. Houd hier rekening mee in de planning rondom de verkoop van je auto.

Bij een balie of keuringsstation

Kom je er online niet uit? Ga dan langs bij een balie of keuringsstation van de RDW. Met je kentekenbewijs en legitimatiebewijs (of een uittreksel van de Kamer van Koophandel wanneer het om een bedrijfsvoertuig gaat) krijg je je nieuwe tenaamstellingscode gelijk mee.

Met een Europees inlogmiddel

Als laatste kun je als inwoner van de Europese Unie ook een tenaamstellingscode aanvragen met het nationale inlogmiddel van jouw land. Wel geldt hierbij de voorwaarde dat je een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening hebt.

“Verkoop je je auto? Zonder tenaamstellingscode is overschrijven onmogelijk. Vraag dus op tijd een nieuwe aan als je deze kwijt bent.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Vind de goedkoopste autoverzekering

Oude auto verkocht en op zoek naar de beste autoverzekering voor je nieuwe aanwinst? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Binnen een paar minuten weet je precies welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Zo bespaar je veel tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt! Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 02-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Voor degenen die geen DigiD hebben, biedt de RDW de mogelijkheid om de tenaamstellingscode aan te vragen met je meldcode of een Europees inlogmiddel. Dit is vooral handig voor mensen die niet in Nederland wonen of geen toegang hebben tot hun DigiD-account.

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode kost in 2024 €1,20. Je betaalt dit bedrag online via iDEAL.

De eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode krijg je wanneer je een auto of ander voertuig koopt. Je vindt de cijfers op het tenaamstellingsverslag dat je krijgt bij het kentekenloket.

Het is niet mogelijk om een auto te verkopen zonder tenaamstellingscode. De code dient namelijk als beveiligingsmaatregel om ervoor te zorgen dat alleen de rechtmatige eigenaar het voertuig kan overschrijven. Heb je de code niet meer? Dan moet je eerst een nieuwe aanvragen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.