Hoeveel GB heb ik nodig?

Op zoek naar een sim only abonnement of abonnement met telefoon en wil je weten hoeveel je GB nodig hebt? Op deze pagina lees je alles over dataverbruik en geven we je advies over het hoeveel GB’s dat je per maand verbruikt.

 

Verschil KB, MB en GB

Kilobyte, megabyte en gigabyte zijn termen die worden gebruikt om de grootte van digitale bestanden en opslag van apparaten aan te geven.

 • Een kilobyte (KB) is 1.000 bytes.
 • Een megabyte (MB) is 1.000 kilobytes
 • Een gigabyte (GB) is 1.000 megabytes (MB)

Een gigabyte is dus duizend keer groter dan een megabyte en een megabyte is duizend keer groter dan een kilobyte. In de praktijk wordt ‘kilobyte’ vaak gebruikt om de grootte van kleine bestanden aan te geven, terwijl ‘megabyte’ en ‘gigabyte’ worden gebruikt voor grotere bestanden en opslagcapaciteiten. Mobiel internet wordt meestal aangeduid in MB’s of GB’s bijvoorbeeld 2000MB of 2GB.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Hoeveel GB’s (of MB’s) je nodig hebt, hangt sterk af van je eigen verbruik en behoeften. Om je te helpen een goede schatting te maken, kan je onderstaande vragen gebruiken.

1. Waar gebruik je data?

Gebruik je internet op je mobiel het vaakst thuis of onderweg? Wanneer je onderweg internet gebruikt, bijvoorbeeld in de trein, heb je meer internet nodig dan wanneer je internet voornamelijk met Wi-Fi gebruikt.

2. Waarvoor gebruik je data?

Het dataverbruik verschilt per app en toepassing. Een video bekijken in HD-resolutie kost aanzienlijk meer internet dan het bekijken van een webpagina.

3. Hoe vaak gebruik je data?

Logischerwijs is ook het aantal keer dat je internet gerbruikt van invloed op je databundel.

Gemiddeld dataverbruik in Nederland

In het derde kwartaal van 2022 verbruikte we in Nederland volgens de laatste Telecommonitor van de ACM 428 miljoen gigabyte. Dat is gedeeld door de 21,6 miljoen mobiele aansluitingen ongeveer 6,5GB per apparaat in de maand. Let wel dit is mobiele data en niet internetverbruik van mobiele apparaten via Wi-Fi.

Ons advies

Gebruik je veelal Wi-Fi thuis en soms buitenshuis? Dan is een databundel tot en met 2GB data voldoende. Gebruik je regelmatig internet zonder Wi-Fi, kijk dan naar een abonnement met minimaal 5GB data. Vergeet dan niet thuis je Wi-Fi weer te gebruiken! Wil je geen zorgen rondom je interneverbruik en wil je altijd bereikbaar zijn? Kies dan voor een bundel van minimaal 10 GB tot en met onbeperkt internet.

Vergeet niet je data aan te passen in onze vergelijker.

Overzicht dataverbruik per app

Hieronder hebben wij voor je op een rijtje gezet per app hoeveel data deze verbruikt.

AppGeschat verbruikMaandelijks gemiddeld verbruik
Whatsapp0,01 MB per tekstbericht6,5 MB
Instagram25 MB per 15 minuten350 MB
Facebook3 MB per check500 MB
Youtube5 MB per minuut650 MB
Spotify3 MB per nummer1.26 GB
Netflix2 GB per uur30 GB
Website openen0,15 MB per pagina250 MB
App downloaden7 MB per app56 MB
Google Maps10 MB per half uur150 MB

*Let op: bovenstaande tabel geeft een schatting weer. Hoeveel MB’s er precies worden verbruikt, hangt o.a. af van wat er wordt geladen (alleen tekst, een afbeelding of een filmpje), in welke kwaliteit de foto of video wordt geladen en hoe lang je de app gebruikt. 

Hoeveel mb verbruikt whatsapp?

WhatsApp verbruikt gemiddeld 6GB per maand. Bij WhatsApp hangt het er wel sterk vanaf hoe je de app gebruikt; deel je bijvoorbeeld vaak foto’s, video’s of gifjes? Dan ligt het dataverbruik hoger. Gebruik je whatsapp alleen om tekstberichten te versturen? Dan zal Whatsapp maandelijks minder MB’s verbruiken.

Onze tip: Je kan instellen dat foto’s en video’s alleen via Wifi worden gedownload, hiermee bespaar je een flink aantal MB’s per maand. Dit stel je in door naar je instellingen te gaan in Whatsapp, vervolgens kies je voor ‘Data- en opslaggebruik’. Onder ‘ Media Autom. downloaden kan je instellingen welke media via alleen via WiFi automatisch gedownload mogen worden.

Hoeveel mb verbruikt youtube?

Gemiddeld verbruikt Youtube 650 MB per maand. Hoeveel data YouTube precies verbruikt, hangt af van hoelang de video’s zijn die je op Youtube bekijkt en in welke kwaliteit je de filmpjes bekijkt.

Onze tip: ga je buitenshuis een filmpje kijken? Je kan veel GB’s besparen door de afspeelkwaliteit te verlagen. Dit kan je helaas niet standaard instellen, maar je kan dit wel instellen op het moment dat je een filmpje afspeelt. Klik in het filmpje op de 3 puntjes, kies voor ‘kwaliteit’ en kies daarna voor een lage kwaliteit. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit.

Hoeveel data verbruikt social media?

Hoe hoog het verbruik is van een social media app, hangt o.a. af van de soort app en wat er in je tijdlijn voorbij komt. Op Facebook en Instagram worden filmpjes automatisch afgespeeld, hierdoor verbruik je al snel meer data.

Dataverbruik Facebook:

 • Een statusupdate checken zonder foto verbruikt op Facebook 50 KB
 • Een statusupdate checken met foto verbruikt op Facebook 100 KB
 • Een statusupdate checken met filmpje verbruikt op Facebook 150-200 KB

Dataverbruik Instagram:

 • Een statusupdate checken op Instagram verbruikt ongeveer 100 KB per foto
 • Een statusupdate checken met filmpje verbruikt op Instagram 150-200 KB
 • Zelf een foto uploaden op Instagram verbruikt 3 MB per foto

Onze tip: Op Facebook en Instagram kan je instellen dat filmpjes niet automatisch worden afgespeeld. Om dit op Facebook in te stellen, ga je naar de app en druk je rechts onderin op de drie streepjes. Daarna kies je voor ‘Instellingen’ en vervolgens scroll je naar beneden en kan je bij ‘Media en contacten’ het automatisch afspelen van video’s uitzetten.

Op dit op Instagram in te stellen, ga je rechts onderin naar je profielfoto, daarna rechts bovenin naar de drie strepen. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’, ‘Account’ en ‘Mobiel dataverbruik’. Hier kan je de slider naar rechts verplaatsen, hiermee zet je het automatisch afspelen van filmpjes uit.

Hoeveel mb kost Netflix?

Netflix kost gemiddeld 2GB per uur, omgerekend is dit 2000 MB. Hoeveel GB er precies wordt verbruikt, is afhankelijk van de kwaliteit waarin je streamt (HD-kwaliteit verbruikt meer dan normale kwaliteit).

Onze tip: Je kan in de instellingen van de Netflix app verschillende opties selecteren om het dataverbruik op mobiele netwerken te beperken. Wat daarnaast nog een betere optie is, is het op voorhand downloaden van afleveringen via WiFi. Je download eenvoudig door de gewenste aflevering of film te kiezen in het overzicht en op het download symbool te klikken. Als de serie of film gedownload is, kan je deze offline bekijken.

Hoeveel mb kost Spotify?

Spotify kost per nummer van 3 minuten ongeveer 2 MB. Kies je voor een hogere kwaliteit geluid, dan zal er meer data worden verbruikt.

Onze tip: Je kan gebruik maken van 2 opties om je dataverbruik op mobiel te verlagen; de eerste optie is om de geluidskwaliteit aan te passen. Je stelt dit in door in de Spotify-app rechts bovenin naar het tandwiel te gaan, en bij ‘geluidskwaliteit’ te kiezen voor ‘laag’ of ‘normaal’. Te tweede optie is om nummers te downloaden via WiFi, zodat je deze offline kunt luisteren wanneer je gebruik maakt van je mobiele netwerk. Dit is ook handig voor op vakantie!

Hoeveel mb verbruikt Google Maps

Google Maps verbruikt ongeveer 10 MB per half uur. Hoeveel data Google Maps precies verbruikt, hangt sterk af van hoeveel wegen en steden er download moeten worden om de route te bepalen.

Onze tip: Veel apps waarvoor het aanzetten van je locatie vereist is, gebruiken op de achtergrond MB’s om je locatie telkens te updaten. Dit kan je uitzetten door in je telefooninstellingen de Google Maps app op te zoeken, en bij ‘Locatie’ te kiezen voor ‘Bij gebruik’.  Ook een handige tip voor op vakantie: je kan vooraf een route downloaden zodat deze offline beschikbaar is. Je opent hiervoor Google Maps, gaat linksboven naar de 3 streepjes en klikt op ‘Offline kaarten’ – ‘Aangepaste kaart’. Hier kies je de route van het gebied waar je heen wilt en druk je op ‘download’.

Hoeveel mb kost live streamen?

Het live streamen van tv of een filmpje kost ongeveer 600 MB. Hoeveel data het live streamen precies verbruikt, hangt af van welke app je gebruikt om te streamen en hoe lang je precies streamt.

Onze tip: Ook voor live streamen van een tv-programma of sportwedstrijd geldt; verlaag de beeldkwaliteit waar mogelijk om zo data te besparen.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.