Hoeveel GB heb ik nodig?

Op zoek naar een sim only abonnement of abonnement met telefoon en wil je weten hoeveel je GB nodig hebt? Op deze pagina lees je alles over dataverbruik en geven we je advies over het hoeveel GB’s dat je per maand verbruikt.
 

Verschil KB, MB en GB

Kilobyte, megabyte en gigabyte zijn termen die worden gebruikt om de grootte van digitale bestanden en opslag van apparaten aan te geven.

  • Een kilobyte (KB) is 1.000 bytes.
  • Een megabyte (MB) is 1.000 kilobytes
  • Een gigabyte (GB) is 1.000 megabytes (MB)

Een gigabyte is dus duizend keer groter dan een megabyte en een megabyte is duizend keer groter dan een kilobyte. In de praktijk wordt ‘kilobyte’ vaak gebruikt om de grootte van kleine bestanden aan te geven, terwijl ‘megabyte’ en ‘gigabyte’ worden gebruikt voor grotere bestanden en opslagcapaciteiten. Mobiel internet wordt meestal aangeduid in MB’s of GB’s bijvoorbeeld 2000MB of 2GB.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Hoeveel GB’s (of MB’s) je nodig hebt, hangt sterk af van je eigen verbruik en behoeften. Om je te helpen een goede schatting te maken, kan je onderstaande vragen gebruiken.

1. Waar gebruik je data?

Gebruik je internet op je mobiel het vaakst thuis of onderweg? Wanneer je onderweg internet gebruikt, bijvoorbeeld in de trein, heb je meer internet nodig dan wanneer je internet voornamelijk met Wi-Fi gebruikt.

2. Waarvoor gebruik je data?

Het dataverbruik verschilt per app en toepassing. Een video bekijken in HD-resolutie kost aanzienlijk meer internet dan het bekijken van een webpagina.

3. Hoe vaak gebruik je data?

Logischerwijs is ook het aantal keer dat je internet gebruikt van invloed op je databundel.

Gemiddeld dataverbruik in Nederland

In het derde kwartaal van 2022 verbruikte we in Nederland volgens de laatste Telecommonitor van de ACM 428 miljoen gigabyte. Dat is gedeeld door de 21,6 miljoen mobiele aansluitingen ongeveer 6,5GB per apparaat in de maand. Let wel dit is mobiele data en niet internetverbruik van mobiele apparaten via Wi-Fi.

Ons advies

Gebruik je veelal Wi-Fi thuis en soms buitenshuis? Dan is een databundel tot en met 2GB data voldoende. Gebruik je regelmatig internet zonder Wi-Fi, kijk dan naar een abonnement met minimaal 5GB data. Vergeet dan niet thuis je Wi-Fi weer te gebruiken! Wil je geen zorgen rondom je internetverbruik en wil je altijd bereikbaar zijn? Kies dan voor een bundel van minimaal 10 GB tot en met onbeperkt internet.

Vergeet niet je data aan te passen in onze vergelijker.

Overzicht dataverbruik per app

Hieronder hebben wij voor je op een rijtje gezet per app hoeveel data deze verbruikt.

AppGeschat verbruikMaandelijks gemiddeld verbruik
Whatsapp0,01 MB per tekstbericht6,5 MB
Instagram25 MB per 15 minuten350 MB
Facebook3 MB per check500 MB
Youtube5 MB per minuut650 MB
Spotify3 MB per nummer1.26 GB
Netflix2 GB per uur30 GB
Website openen0,15 MB per pagina250 MB
App downloaden7 MB per app56 MB
Google Maps10 MB per half uur150 MB

*Let op: bovenstaande tabel geeft een schatting weer. Hoeveel MB’s er precies worden verbruikt, hangt o.a. af van wat er wordt geladen (alleen tekst, een afbeelding of een filmpje), in welke kwaliteit de foto of video wordt geladen en hoe lang je de app gebruikt. 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.