Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport | Overstappen.nl
04-02-2024

Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport

Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.

4 minuten 08-02-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Dat wintersport niet de meest veilige sport is om te beoefenen, weten de meeste mensen wel. Ieder jaar komen er wintersporters eerder terug vanwege een blessure, een gebroken been of nog zwaarder letsel. Maar de weg ernaartoe is ook niet zonder gevaar. In de winter kunnen de wegen verraderlijk glad zijn en in de wintersportgebieden heb je te maken met vaak scherpe bochten en hoogteverschillen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het is wel zo fijn om te weten wat jouw autoverzekering precies dekt wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Overstappen.nl zocht het voor je uit.

WA-verzekering: de basis

In Nederland is het verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor je auto te hebben. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Onderweg naar je wintersportbestemming ben je hiermee dus verzekerd voor schade die je aan derden veroorzaakt. Let wel, schade aan je eigen auto is niet gedekt onder de WA-verzekering.

Cascoverzekeringen: WA beperkt of volledig casco

Voor extra dekking bovenop de WA-verzekering kun je kiezen voor een WA beperkt casco of een volledig casco (allrisk) verzekering. WA beperkt casco biedt dekking tegen onder meer diefstal, brand, storm, en ruitschade, wat handig kan zijn als je auto buiten geparkeerd staat bij je wintersportlocatie. Volledig casco (all risk) dekt daarnaast ook schade aan je eigen auto, zelfs als deze schade je eigen schuld is. Dit kan bijzonder nuttig zijn in de winterse omstandigheden die je tijdens een wintersportvakantie kunt tegenkomen.

Aanvullende verzekeringen voor wintersport

Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten voor je autoverzekering wanneer je op wintersport gaat. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Pechhulp

Niemand wil met pech langs de weg staan, zeker niet in de kou of op weg naar de pistes. Een aanvullende pechhulpverzekering kan uitkomst bieden. Wintersportgebieden zijn vaak afgelegen en kennen extreme weersomstandigheden. Dit verhoogt het risico op autopech. Met een pechhulpverzekering ben je verzekerd van snelle en professionele hulp. Deze verzekering zorgt ervoor dat je bij pech snel weer op weg geholpen wordt.

Veel standaard autoverzekeringen bieden geen of beperkte hulp bij pech in het buitenland. Een pechhulpverzekering met Europa dekking zorgt ervoor dat je ook buiten Nederland hulp krijgt. Stel dat je auto gerepareerd moet worden en je daardoor niet verder kunt reizen, dan zorgt een pechhulpverzekering vaak voor vervangend vervoer. Zo kun je je vakantie voortzetten terwijl je auto wordt gerepareerd.

Er zijn verschillende manieren waarop je een pechhulpverzekering kunt afsluiten. Je kunt het regelen via je autodealer, als aanvullende dekking bij je auto- of reisverzekering of als (losse) pechhulpdienst.

Schadeverzekering inzittenden

Een schadeverzekering inzittenden dekt de werkelijk geleden schade van de bestuurder en passagiers bij een ongeluk. Dit kan medische kosten, maar ook schade aan bagage of kleding (denk aan dure wintersportuitrusting) omvatten.

Rechtsbijstandverzekering

Een verkeersrechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij geschillen die ontstaan in het verkeer. Dit kan handig zijn bij onduidelijkheid over de schuldvraag na een aanrijding op weg naar de wintersport.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In veel wintersportlanden zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht onder bepaalde omstandigheden. Niet alleen verbeteren deze de veiligheid, maar in sommige gevallen kan het ontbreken ervan leiden tot een afwijzing van de dekking door je verzekering na een ongeval. Controleer dus de vereisten van je bestemmingsland en zorg dat je auto hieraan voldoet.

Autopech in sneeuw

Ik heb onderweg een aanrijding, wat nu?

Een aanrijding tijdens de wintersport kan snel gebeuren, vooral op gladde wegen. Het is belangrijk om te weten dat autoverzekeraars een aanrijding in winterse omstandigheden vaak op dezelfde manier behandelen als een aanrijding binnen Nederland, op voorwaarde dat je auto correct is uitgerust voor de wintersport (bijvoorbeeld winterbanden als die verplicht zijn en sneeuwkettingen).

Bel alarmcentrale en vul schadeformulier in

In geval van een ongeluk is het belangrijk om direct de alarmcentrale van je verzekeraar te bellen voor de juiste stappen. Vul daarna samen met de andere partij het Europees Schadeformulier in. Taalbarrières hoeven geen probleem te zijn; de structuur en vragen van het formulier zijn in alle EU-landen hetzelfde, ook al varieert de taal. Vergeet niet foto’s te maken van de situatie en noteer contactgegevens van eventuele getuigen voor een volledige documentatie van het incident.

Transport

Je verzekeraar zal zorgen voor het transport van je auto naar een lokale garage, onafhankelijk van je dekkingstype. Daar wordt geëvalueerd of een reparatie ter plekke mogelijk is of dat de auto terug moet naar Nederland voor verdere behandeling.

Het is echter goed om te realiseren dat niet alle kosten automatisch gedekt zijn. Zo vallen bijvoorbeeld rechtsbijstandskosten, kosten voor vervangend vervoer bij autoschade, of extra hotelovernachtingen tijdens de reparatieperiode niet standaard onder je autoverzekering, tenzij je hiervoor een speciale aanvullende dekking hebt geregeld. Meestal worden deze kosten alleen vergoed bij een allriskdekking, pechhulpverzekering of door een reisverzekering die dit specifiek dekt.

In het kort, een goede voorbereiding en de juiste dekkingen kunnen veel zorgen wegnemen mocht je onverhoopt betrokken raken tijdens je autorit naar je vakantiebestemming of onderweg terug naar Nederland.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 08-02-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven