Is een opstalverzekering verplicht of niet? | Overstappen.nl
27-03-2024

Is een opstalverzekering verplicht of niet?

In Nederland rijst vaak de vraag of een opstalverzekering, die schade aan de woning dekt, verplicht is. In dit artikel leggen we uit wanneer dit het geval is en waar je rekening mee moet houden.

2 minuten 28-03-2024
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat voor de opstalverzekering, blijkt het in de praktijk vaak een noodzakelijke stap voor huiseigenaren, vooral gezien de eisen van hypotheekverstrekkers.

Hypotheekverstrekkers eisen vaak een opstalverzekering

Een van de belangrijkste redenen dat huiseigenaren vaak een opstalverzekering afsluiten is vanwege de eis van hypotheekverstrekkers. Om een hypotheek te krijgen, eisen veel geldschieters dat huiseigenaren een opstalverzekering afsluiten. Dit dient ter bescherming van zowel de eigenaar als de geldverstrekker tegen onverwachte financiële tegenvallers. De woning fungeert immers vaak als onderpand voor de lening, en een verzekering biedt rust voor beide partijen.

De VvE kan het afsluiten van een opstalverzekering verplicht stellen

De Vereniging van Eigenaars (VvE) kan het afsluiten van een opstalverzekering verplicht stellen, met name bij appartementencomplexen. Hiermee worden alle gedeelde ruimtes en eigendommen binnen het complex beschermd tegen eventuele schade. Een opstalverzekering draagt dus bij aan een gezamenlijk gevoel van veiligheid en bescherming voor alle bewoners.

“De kans is klein dat het gebeurt, maar mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken of een boom op je woning vallen dan kan de schade behoorlijk groot zijn. Zonder een opstalverzekering zijn alle kosten voor het herstellen van de schade aan de woning de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. Dit kan leiden tot enorme financiële lasten en zelfs tot het verlies van de woning.’’
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Bescherming voor huiseigenaren en gemeenschappen

Een opstalverzekering biedt bescherming voor huiseigenaren en gemeenschappen. Niet alleen de woning zelf, maar ook belangrijke elementen zoals leidingen, verwarmingssystemen en zelfs zonnepanelen vallen onder de dekking. Deze verzekering beschermt tegen diverse vormen van schade, waardoor financiële problemen en onvoorziene omstandigheden die de bewoonbaarheid van het huis kunnen beïnvloeden, worden geminimaliseerd.

Geschreven door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
2 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Terug naar boven