Welke verzekeringen zijn verplicht?

Woon je in Nederland? Dan moet je een aantal verzekeringen afsluiten. Maar welke verzekeringen zijn ook alweer verplicht en welke gewoon handig? Lees snel verder voor een overzichtelijke lijst.

Verplichte verzekeringen

In Nederland is iedereen verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Deze verplichting is door de overheid vastgesteld om alle burgers een basisbescherming te bieden tegen de belangrijkste financiële risico’s en maatschappelijke problemen. Kom je je verzekeringsplicht niet na? Dan kun je flinke boetes verwachten én een hoge rekening bij schade of een incident.

Welke verzekeringen zijn in Nederland allemaal verplicht en voor wie geldt deze verplichting? Dit zijn alle verplichte verzekeringen op een rij:

Zorgverzekering

Ben je 18 jaar of ouder en ontvang je in Nederland loon, een uitkering of een pensioen? Dan moet je een basis zorgverzekering hebben. Deze verzekering dekt essentiële medische zorg, zoals bezoeken aan de huisarts, ziekenhuisverblijven en noodzakelijke medicijnen.

Kinderen tot 18 jaar betalen in Nederland geen premie voor de basisverzekering. Ook het eigen risico geldt voor kinderen nog niet. Ze zijn dus gratis verzekerd!

WA-verzekering voor motorvoertuigen

Als je een motorvoertuig bezit, zoals een auto, motor of scooter, dan ben je wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten als je hiermee de weg op wilt. Deze verzekering dekt schade die je met je voertuig aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.

Opstalverzekering

Voor huiseigenaren die hun woning met een hypotheek financieren, is het vaak (door de hypotheekverstrekker) verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de structuur van een huis, zoals het dak, de muren of de vloeren. Kun je een object niet meenemen bij een verhuizing, dan valt het meestal onder de opstalverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Naast de opstalverzekering eisen veel hypotheekverstrekkers ook dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij het aangaan van een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat een deel van de hypotheek wordt afbetaald als de verzekerde komt te overlijden. Dit biedt extra financiële zekerheid voor zowel de hypotheekverstrekker als de nabestaanden.

Handige verzekeringen

Naast de bovenstaande verzekeringen kunnen we in Nederland kiezen voor verschillende verzekeringen die niet verplicht, maar wel heel erg handig zijn. Ze bieden een stuk extra zekerheid, en veel mensen kiezen er daarom voor om ze toch aan hun lijst met verzekeringen toe te voegen.

Dit zijn negen populaire verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel heel waardevol en populair:

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan of verlies van je persoonlijke bezittingen in huis. Denk hierbij aan meubels, maar ook aan kleding en elektronica. Heb je veel waardevolle spullen? Dan is deze verzekering een aanrader.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kun je je maandelijkse woonkosten voor een bepaalde periode blijven betalen bij verlies van inkomen door bijvoorbeeld ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. De woonlastenverzekering wordt ook wel hypotheekbescherming genoemd.

Rechtsbijstandsverzekering

Hoe voorzichtig je ook bent, een conflict kan altijd voorkomen. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Zo kun je kosten besparen en ontvang je de nodige sturing in de ingewikkelde juridische wereld.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je per ongeluk aan anderen of hun bezittingen toebrengt. De verzekering geldt voor je hele gezin. Ook je partner, kinderen en huisdieren zijn gedekt.

Reisverzekering

Een reisverzekering dekt bijvoorbeeld verlies van bagage en onvoorziene uitgaven tijdens je reis. Je kunt kiezen voor een kortlopende reisverzekering voor specifieke reizen of een doorlopende reisverzekering voor als je vaak op reis bent.

Uitvaartverzekering

Een begrafenis of crematie kan duur uitpakken. Wil je je nabestaanden beschermen tegen deze flinke rekening? Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart.

Dierenverzekering

Met een dierenverzekering ben je gedekt voor de medische kosten van je huisdier. Denk aan dierenartsbezoeken, behandelingen, operaties en eventuele nazorg en medicijnen. Met een dierenverzekering staan onverwachts hoge rekeningen niet in de weg van de beste zorg voor je huisdier.

Fietsverzekering

Een fietsverzekering biedt bescherming tegen de financiële gevolgen van diefstal of schade aan je fiets. Deze verzekering helpt je snel weer op weg, zonder zorgen over hoge uitgaven.

WA beperkt casco of all risk auto-, motor- of scooterverzekering

Een WA beperkt casco of all risk verzekering dekt schade aan je eigen voertuig. Bij de WA beperkt casco verzekering gaat dit alleen om bepaalde schade van buitenaf, terwijl een all risk verzekering ook schade dekt die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Voor meer informatie over de verschillende dekkingen kun je terecht op de volgende pagina’s:

Autoverzekering dekkingen:

Motorverzekering dekkingen:

Scooterverzekering dekkingen:

Handige aanvullende verzekeringen

Als laatste kun je je verzekeringen aanvullen met diverse aanvullende dekkingen. Zo kun ze perfect laten aansluiten bij jouw voorkeuren, risico’s en leefstijl.

Lijst met handige aanvullende verzekeringen

Dit zijn de belangrijkste aanvullende verzekeringen:

  • Aanvullende zorgverzekering: zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende verzekeringspakketten. Wil je graag een vergoeding bij bijvoorbeeld tandartsbehandelingen, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Bekijk dan welke aanvullende dekkingen jouw verzekeraar biedt.
  • Aanvullende auto- motor-, scooter of fietsverzekeringen: bijna iedere auto-, motor-, scooter- of fietsverzekering kun je uitbreiden. Denk aan opties zoals no-claimbescherming, een inzittenden– of opzittendenverzekering voor schade bij ongevallen, een aanschafwaarderegeling en pechhulp voor pech onderweg.
  • Aanvullende woonverzekering: je woonverzekering kun je uitbreiden met bijvoorbeeld een glasverzekering voor schade aan je ramen of een all risk dekking voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.
  • Aanvullende reisverzekering: als aanvulling op je reisverzekering kun je kiezen voor dekkingen zoals medische kosten, wintersportdekking en werelddekking voor verre reizen.

Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Welke verzekeringen passen het beste bij jou? Hou je het bij de verplichte verzekeringen of ga je liever voor extra zekerheid? Bekijk al onze verzekeringen en gebruik onze vergelijker om de beste opties te kiezen. Jij vult je gegevens in, en binnen een paar minuten heb je een lijst met de voordeligste verzekeringen in beeld.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!