Ongevallendekking

Heb je ooit stilgestaan bij de onverwachte gebeurtenissen die je vakantie kunnen omgooien? Een zorgeloze reis begint met de juiste voorbereiding. Of je nu een backpacker bent of geniet van een jaarlijkse vakantie met familie, het is cruciaal om goed verzekerd te zijn. Ongevallendekking is een term die je misschien hebt gehoord, maar wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Snel navigeren naar

Wat is een ongevallen reisverzekering?

Een ongevallen reisverzekering is een aanvullende dekking die je kant afsluiten bij je reisverzekering. Het biedt financiële bescherming als je tijdens je reis een ongeluk krijgt. Stel je voor, je struikelt tijdens een wandeltocht of krijgt een ongeval op een exotische locatie. In deze situaties kan het zijn dat je deels invalide raakt of komt te overlijden. Een ongevallendekking keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit of bij overlijden als gevolge van een ongeval tijdens de reis. De medische kosten krijg je bij een ongevallendekking niet uitgekeerd. Voor medische kosten moet je meestal een aparte medische kosten dekking afsluiten.


Dekking reisverzekering met ongevallendekking

Hoewel de exacte voorwaarden per verzekeraar verschillen, zijn er enkele punten die doorgaans gelden. Een belangrijk aspect is de financiële compensatie bij overlijden of blijvende invaliditeit ten gevolge van een ongeluk tijdens je reis. Dit biedt niet alleen een stuk zekerheid voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden in moeilijke tijden.

De uitkering bij overlijden varieert vaak van € 5.000 tot € 50.000, afhankelijk van de verzekeraar. Voor blijvende invaliditeit geldt eveneens een variabele dekking, met bedragen die uiteenlopen van € 10.000 tot wel € 100.000. Deze bedragen worden echter niet standaard volledig uitgekeerd; de ernst van de invaliditeit speelt een cruciale rol. Afhankelijk van de aard en de mate van de invaliditeit wordt een bepaald percentage van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Hoe dit percentage per situatie wordt bepaald, is na te gaan in de polisvoorwaarden.

Let echter goed op de details van je polis. Niet elke situatie of activiteit valt automatisch onder de dekking. Risicovolle activiteiten zoals extreme sporten of het beoefenen van een wintersport kunnen een extra dekking vereisen. Denk aan de gevaarlijke sporten dekking of de wintersportdekking, die je bij je reisverzekering kan afsluiten.


Dekkingsoverzicht verzekeraars

De uitkering voor het invalide raken verschilt met de ernst van de situatie. Zo geldt hiervoor een “maximaal bedrag” die de reisverzekeraar hanteert. Daarnaast ontvang je bij roekeloos gedrag (bv. geen helm op een scooter) een lager bedrag uitgekeerd of zelfs geen vergoeding. Bij overlijden keert de verzekeraar meestal een lager bedrag uit dan als je invalide raakt. Hieronder de vergoedingen per verzekeraar:

VerzekeraarDekking bij overlijdenDekking als je invalide raakt
Univé€ 25.000Maximaal € 75.000
FBTOStaat vermeld op het polisbladStaat vermeld op het polisblad
De Internationale€ 12.500Maximaal € 35.000
OHRA€ 25.000Maximaal € 75.000
Centraal BeheerStaat vermeld op het polisbladStaat vermeld op het polisblad
Allianz Global Assistance€ 25.000Maximaal € 75.000
Nationale Nederlanden€ 37.500Maximaal € 75.000
a.s.r.Staat vermeld op het polisbladStaat vermeld op het polisblad
Aegon€ 5.000Maximaal € 50.000
Unigarant€ 25.000 (basis) of € 35.000 (uitgebreid)Maximaal € 75.000 (basis) Maximaal € 100.000 (uitgebreid)

Voor- en nadelen van een ongevallen reisverzekering

Bij elke verzekering horen plus- en minpunten, zo ook bij de reisverzekering met ongevallendekking. Het voornaamste voordeel? De gemoedsrust die het met zich meebrengt. Het idee dat je financieel gedekt bent bij ongevallen kan veel zorgen wegnemen.
 
Aan de andere kant kunnen er beperkingen zijn in wat er gedekt wordt, met name bij activiteiten met een hoger risico. Denk hierbij aan het beoefenen van wintersport, duiken of andere speciale avonturen. Voor deze activiteiten moet je vaak extra dekking afsluiten, zoals een specifieke dekking voor wintersport als je gaat skiën of snowboarden.

Voordelen

 • pluspunt
  Uitkering bij een ongeval of invaliditeit
 • pluspunt
  Geen uitgebreide medische controles vereist
 • pluspunt
  Verzekeraar kan de ongevallenverzekering niet beëindigen
 • pluspunt
  Dekking voor ongevallen als gevolg van ziekte

Nadelen

 • minpunt
  Beperkte dekking bij een ongeval of invaliditeit
 • minpunt
  Uitsluiting van activiteiten met een hoog risico, zoals wintersport en duiken.
 • minpunt
  Geen vaste vergoeding bij invaliditeit
 • minpunt
  Bepaalde soorten ongelukken zijn uitgesloten

Hoeveel kost een reisverzekering met ongevallendekking?

De kosten van een ongevallen reisverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je reis, de bestemming, en of je kiest voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering.

In onze vergelijker sluit je vanaf € 0,35 per maand een ongevallendekking af bij je doorlopende reisverzekering. De totale kosten voor de doorlopende reisverzekering zijn gemiddeld € 5 per maand.


Een reisverzekering met ongevallendekking afsluiten

  1. 1

   Stap 1: Vul je persoonlijke gegevens in

  1. 2

   Stap 2: Kruis de “ongevallendekking” aan

  1. 3

   Stap 3: Vergelijk + kies de beste optie

  1. 4

   Stap 4: Je bent verzekerd

  1. 1

   Stap 1: Vul je persoonlijke gegevens in

  pijltje
  1. 2

   Stap 2: Kruis de “ongevallendekking” aan

  pijltje
  1. 3

   Stap 3: Vergelijk + kies de beste optie

  pijltje
  1. 4

   Stap 4: Je bent verzekerd

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.