Dekking scooterverzekering

Scooter gekocht en klaar om de weg op te gaan? Dan heb je een scooterverzekering nodig. Maar welke verzekering past het beste bij jou? Hoe zit het met de dekkingen en welke aanvullende verzekeringen kun je kiezen?

De verschillende dekkingen voor je scooterverzekering

Scooterverzekeraars bieden drie verschillende dekkingen:

WA-scooterverzekering

De WA-scooterverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is verplicht voor iedere scooterrijder in Nederland. Deze verzekering dekt de schade die je met je scooter aan anderen of aan andermans eigendommen veroorzaakt. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan wordt eventuele schade aan je eigen scooter, helm en accessoires niet vergoed.

WA beperkt casco scooterverzekering

Behoefte aan iets meer bescherming? De WA beperkt casco scooterverzekering biedt naast de dekking van de WA-verzekering ook bescherming tegen een aantal specifieke schades aan je eigen scooter. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand, storm of een botsing met loslopende dieren.

Ook schade aan je helm of accessoires valt bij de meeste verzekeraars onder de WA beperkt casco dekking. Wel geldt hierbij vaak een maximumbedrag.

All risk scooterverzekering

De all risk scooterverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekkingen van de WA en WA beperkt casco verzekeringen, vergoedt de all risk verzekering ook schade aan je scooter die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Schade door een aanrijding, slippen of vallen bijvoorbeeld. Ook schade door vandalisme is doorgaans gedekt.

“Is je scooter relatief nieuw? Overweeg dan een WA beperkt casco of all risk verzekering. Hiermee is niet alleen schade aan anderen gedekt, maar ook die aan je eigen scooter.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Diefstal en brand

Veel scootereigenaren maken zich zorgen om diefstal of brand. Terwijl een deuk of krasje makkelijk gerepareerd kan worden, zijn de financiële gevolgen van diefstal of brand vaak een stuk ernstiger.

Heb je echter een WA beperkt casco- of all risk scooterverzekering? Dan vallen diefstal en brand in de meeste gevallen onder de dekking. Let hierbij wel op de voorwaarden! Zo stellen verzekeraars bij diefstal als voorwaarde dat je een goed scooterslot hebt gebruikt, met minimaal een ART-keurmerk met 3 sterren.

Wil je zeker weten dat je goed zit? Controleer dan de voorwaarden van je scooterverzekering even. Beter een dubbelcheck vooraf, dan een teleurstelling bij schade.

Aanvullende dekkingen

Naast de basisdekkingen, bieden veel scooterverzekeraars ook diverse aanvullende dekkingen aan. Deze zijn ontworpen voor specifieke risico’s die niet onder de standaard verzekeringen vallen.

Dit zijn enkele voorbeelden van populaire aanvullende dekkingen die je bij je scooterverzekering kunt afsluiten:

  • Ongevallen opzittendenverzekering: deze verzekering biedt een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval, voor zowel de bestuurder als eventuele passagiers.
  • Pechhulpverzekering: met deze verzekering krijg je assistentie bij pech onderweg met je scooter, zodat je snel weer verder kunt. Afhankelijk van de gekozen dekking kan dit zowel in Nederland als in heel Europa gelden.
  • Rechtsbijstandsverzekering: de rechtsbijstandsverzekering biedt juridische ondersteuning bij conflicten die voortvloeien uit het gebruik van je scooter.
  • Aanschafwaardegarantie: deze aanvullende dekking zorgt dat je bij diefstal of total loss van je nieuw gekochte scooter binnen een bepaalde periode na aankoop het volledige aankoopbedrag terugkrijgt.

Extra bescherming is natuurlijk fijn, maar aanvullende dekkingen komen ook met extra kosten. Overweeg daarom zorgvuldig welke dekkingen bij jouw situatie, voorkeuren en bankrekening passen.

Scooterverzekering vergelijken

Hulp nodig bij het vinden van de juiste scooterverzekering? Begin nu met vergelijken! Vul je gegevens in op onze scooterverzekering vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

In Nederland is het wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten voor je scooter. Deze verzekering dekt alleen schade die je met je scooter aan anderen of aan andermans eigendommen veroorzaakt. Zonder deze verzekering mag je niet met je scooter de openbare weg op.

Een scooterverzekering biedt financiële bescherming tegen verschillende risico’s, afhankelijk van het type dekking dat je kiest. De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekt bijvoorbeeld schade die je met je scooter aan anderen of aan andermans eigendommen veroorzaakt. Uitgebreidere verzekeringen, zoals de WA beperkt casco- en all risk scooterverzekering, dekken daarnaast ook schade aan je eigen scooter. Bij de WA beperkt casco verzekering gaat dit alleen om schade door externe factoren (denk aan brand, storm of diefstal) en bij de all risk verzekering wordt ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt vergoed.

Een all risk scooterverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Dit omvat alles wat onder WA- en WA beperkt casco valt, plus schade aan je eigen scooter veroorzaakt door bijna alle denkbare incidenten. Ook wanneer je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt, valt deze onder de all risk verzekering. Ben je bijvoorbeeld gevallen? Dan wordt de reparatie van een eventuele kras of deuk alleen vergoed wanneer je een all risk scooterverzekering hebt.

Nee, niet alle scooterverzekeringen dekken diefstal. De WA-verzekering dekt geen diefstal of schade aan je eigen scooter. Om een vergoeding te ontvangen bij diefstal, heb je minimaal een WA beperkt casco scooterverzekering nodig. Deze uitgebreidere verzekering dekt naast schade aan anderen ook schade door verschillende externe factoren zoals brand, storm en diefstal.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!