Wat kost een scooterverzekering? | Overstappen.nl

Wat kost een scooterverzekering?

Heb je je scooterrijbewijs gehaald en ben je klaar om de weg op te gaan? Dan heb je een scooterverzekering nodig. Maar wat kost een scooterverzekering eigenlijk? Op deze pagina zetten we de kosten voor je op een rij.

Wat zijn de kosten van een scooterverzekering per maand?

De maandelijkse kosten van een scooterverzekering verschillen flink per persoon en per verzekeraar. Bij het berekenen van je premie maken verzekeraars namelijk een risico-inschatting. Ze beoordelen de kans op diefstal of een schadeclaim in de looptijd van de verzekering en bepalen op grond daarvan hoeveel je betaalt. Hoe hoger deze kans, hoe hoger ook je premie.

Verschillende dekkingen: verschillende scooterkosten

Verzekeraars hanteren verschillende soorten dekkingen. De één biedt een vergoeding bij vrijwel alle soorten schade, terwijl de ander een beperkte dekking biedt. Uiteraard horen hier ook verschillende premies bij.

Dit zijn de mogelijkheden:

WA-scooterverzekering

De WA-scooterverzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is voor alle scooter eigenaren verplicht. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je met je scooter aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Schade aan je eigen scooter wordt dus niet gedekt en is voor je eigen rekening.

Voor een WA-scooterverzekering ben je gemiddeld zo’n €10,- tot €20,- per maand kwijt, al kan het bedrag hier ook van afwijken.

WA+ diefstal scooterverzekering (WA beperkt casco)

De WA+ diefstal scooterverzekering biedt naast de basis WA-dekking ook bescherming tegen schade of verlies door diefstal of joyriding.

De kosten van een WA+ diefstal scooterverzekering liggen gemiddeld tussen de €20,- en €40,- per maand, maar de exacte premie kan ook hier variëren.

WA+ diefstal en aanrijding scooterverzekering (all risk)

De WA+ diefstal en aanrijding scooterverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van WA+ diefstal, dekt deze verzekering ook schade door zware weersomstandigheden, brand en door een botsing (aanrijding).

De kosten voor een WA+ diefstal en aanrijding scooterverzekering liggen gemiddeld tussen de €40,- en €60,- per maand, al kunnen de daadwerkelijke kosten hier flink van afwijken.

Voorbeeld kosten scooterverzekering

Benieuwd naar een voorbeeld? De maandelijkse premies in het onderstaande overzicht zijn gebaseerd op de Kymco Like bromscooter uit 2015 met een cataloguswaarde van €650,-. De scooter heeft een versnelling en rijdt op benzine. De bestuurder is 37 jaar, woont in Valkenswaard en heeft geen schadevrije jaren opgebouwd.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Benieuwd naar de kosten voor jouw scooter en situatie? Vul dan onze vergelijker in.

 

VerzekeraarWA-scooterverzekeringWA + DiefstalWA + Diefstal en aanrijding

ENRA

€ 8,86

€ 9,73

€ 12,95

a.s.r.

€ 13,37

€ 16,45

€ 19,08

Nationale Nederlanden

€ 9,79

€ 24,50

€ 32,39

Unigarant

€ 19,46

€ 22,73

€ 33,75

Eigen risico scooterverzekering

Heb je een goede scooterverzekering gevonden? Dan is het tijd om na te denken over het eigen risico. Het eigen risico bij een scooterverzekering is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade voordat de verzekeraar de rest dekt. Vaak ligt dit bedrag zo tussen de €100,- en €250,-, afhankelijk van de verzekeraar en de verzekeringspolis.

Een hoger eigen risico betekent meestal een lagere maandelijkse premie, omdat je zelf een deel van het risico draagt. Verwacht je weinig schade en heb je zelf een mooi bedrag op je rekening staan? Dan is een hoger eigen risico het overwegen waard.

Premie-opbouw scooterverzekering

Hoe komt een premie eigenlijk tot stand? De premie van een scooterverzekering wordt opgebouwd op basis van verschillende factoren, zoals:

  • Leeftijd en rijervaring van de bestuurder: jongere bestuurders betalen vaak hogere premies omdat de verzekeraar de kans op schade hoger inschat.
  • Type scooter: duurdere of snellere scooters komen met hogere premies door het grotere risico op schade en diefstal.
  • Woonplaats: in de stad zijn de premies meestal hoger omdat de kans op schade en diefstal hier groter is.
  • Schadevrije jaren: hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer no-claimkorting je krijgt.
  • Eigen risico: omdat je zelf een deel van het risico op je neemt, wordt een hoger eigen risico beloond met een lagere premie.
  • Type dekking: een WA-verzekering is het goedkoopst, terwijl een WA+ diefstal en aanrijding verzekering de hoogste premie heeft door de uitgebreide dekking​.

Iedere verzekeraar bepaalt zelf welke factoren zwaar wegen en welke minder. Met dezelfde gegevens, kom je dus bij verschillende verzekeraars op verschillende premies uit. Vergelijk daarom altijd je opties voordat je een beslissing neemt.

Scooterverzekering 16-jarige kosten

Ben je 16 jaar en heb je net je scooterrijbewijs gehaald? Dan ligt de premie van de scooterverzekering voor jou helaas nog iets hoger dan gemiddeld. Vanwege je gebrek aan rijervaring en schadevrije jaren schat de verzekeraar de kans op schade namelijk nog wat hoger dan gemiddeld in.

Gelukkig kun je deze kosten snel omlaag brengen. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt bouw je namelijk korting op. Begin je bijvoorbeeld met een premie van €50,- per maand, dan kan dit na een jaar schadevrij rondrijden al gedaald zijn naar €40,-.

Scooterverzekering vergelijken

Op zoek naar een voordelige scooterverzekering? Wij zetten de allerbeste opties voor je op een rij! Vul je gegevens in op onze vergelijker, en ontdek welke verzekeringen het beste bij jouw situatie passen. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
8 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De kosten van een scooterverzekering variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, type scooter, woonplaats en de gekozen dekking. De meeste mensen komen op zo’n €10,- tot €50,- per maand uit, maar de daadwerkelijke kosten kunnen hier flink van afwijken.

Benieuwd wat een scooterverzekering jou zou kosten? Vul dan onze vergelijker in.

De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals persoonlijke kenmerken, het type scooter, je woonplaats en natuurlijk je rijgedrag.

Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

  • Scooterverzekering: gemiddeld €10,- tot €50,- per maand.
  • Brandstof: afhankelijk van gebruik, gemiddeld zo’n €20,- tot €50,- per maand.
  • Onderhoud: €10,- tot €30,- per maand, afhankelijk van de leeftijd en staat van de scooter.
  • Parkeerkosten: variabel, afhankelijk van de locatie.

De goedkoopste scooterverzekering is de WA-scooterverzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht en dekt alleen schade die je met je scooter aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.

De goedkoopste WA-verzekering voor jouw situatie vind je in onze vergelijker.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!