Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten? (2024)

Wel of geen uitvaartverzekering

Het is niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je genoeg geld hebt om een uitvaart te betalen, wat gemiddeld € 9.000 kost in 2024, is het misschien niet nodig. Toch stijgen de uitvaartkosten flink, waardoor je huidige spaarbedrag, waarschijnlijk niet genoeg is om je toekomstige uitvaart te betalen. Daarnaast ben je met een uitvaartverzekering, na de wachttijd of carenzjaren, gelijk gedekt voor je uitvaart.

Snel naar

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Uiteraard is dit een keuze die je altijd zelf moet maken. Meestal geeft een uitvaartverzekering een bepaalde rust die mensen fijn vinden. Wij gaan per situatie langs of het wel of niet verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wel

 • pluspunt
  Als je niet genoeg spaargeld hebt om de uitvaart te betalen
 • pluspunt
  Wanneer je zeker wilt zijn dat de gewenste uitvaart kan worden uitgevoerd
 • pluspunt
  Als je de nabestaanden wilt ontlasten van financiële zorgen

Niet

 • minpunt
  Wanneer je voldoende spaargeld hebt voor je uitvaart
 • minpunt
  Als de premie niet meer opweegt tegen het financiële risico
 • minpunt
  Wanneer je in het buitenland gaat wonen

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Een uitvaartverzekering is in Nederland niet verplicht. Als jij komt te overlijden en jij hebt geen uitvaartverzekering, wordt dit meestal uit de overgebleven erfenis betaald. Wanneer er geen geld overblijft, wordt er verwacht dat de nabestaande de uitvaart zullen betalen. Is dit ook niet het geval? Dan zal de gemeente een uitvaart organiseren. Houdt er wel rekening mee dat dit erg minimalistisch zal zijn.


Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Afhankelijk van het soort uitvaartverzekering, biedt een uitvaartverzekering meer voordelen dan alleen het bekostigen van een uitvaart. Uiteraard zijn er ook nadelen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Voordelen

 • Je bent gelijk (na wachttijd en carenzjaren) gedekt.
 • Nabestaanden worden ondersteund door de uitvaartondernemer (natura uitvaartverzekering) met het organiseren van de uitvaart en het afhandelen van administratieve zaken.
 • De waarde van je verzekerde bedrag wordt geïndexeerd, waardoor je in de toekomst dezelfde uitvaart kan houden als op het moment van afsluiten.

Nadelen

 • Je hebt niet altijd de volledige vrijheid (natura uitvaartverzekering). Hierdoor hebben de nabestaanden weinig te zeggen over het vrijgestelde bedrag.
 • De waarde van je uitvaartverzekering wordt belast in box 3.
 • Als je de verzekering pas op latere leeftijd afsluit, kan je rekenen op een hoge premie.

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Er zijn ook alternatieven voor een uitvaartverzekering:

1. Uitvaartdeposito

Eén van de alternatieven voor een uitvaartverzekering is een uitvaartdeposito. Dit is een speciale rekening waarop je kunt sparen voor de kosten van je uitvaart. Je krijgt hiervoor (vaak) een gunstig rentepercentage, alleen kan je tussentijds wel geld bijstorten maar niet eraf halen. Bovendien kan het geld alleen worden besteed aan jouw uitvaart en wordt het daarom pas uitgekeerd na je overlijden.

2. Uitvaartvereniging

Een ander alternatief is het lid worden van een uitvaartvereniging. Je betaalt dan, in plaats van een maandelijkse premie aan een uitvaartverzekeraar, ledencontributie aan de uitvaartvereniging. Deze instanties werken alleen lokaal en vaak met veel vrijwilligers, er moet er dus toevallig een in de buurt van jouw woonplaats zitten wil je hier lid van kunnen worden. Deze verenigingen hebben vaak afspraken met een aantal dienstverleners, waardoor je korting krijgt op je uitvaart. Het lidmaatschap is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering.

3. Overlijdensrisicopolis

Een overlijdensrisico polis keert alleen uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit is een verzekering met een maximum eindleeftijd, heb je deze bereikt dan zal de polis vervallen. Als het bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden, mogen de nabestaanden zelf weten waar ze het aan besteden. Bij een uitvaartverzekering zijn ze vaak verplicht het bedrag te besteden aan een uitvaart.


Een uitvaartverzekering afsluiten

Als je toch de keuze hebt gemaakt om een uitvaartverzekering af te sluiten, is het verstandig om verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken. Wij vergelijken 6 uitvaartverzekeringen van 5 uitvaartverzekeraars. Je ziet zo eenvoudig welke uitvaartverzekering past bij jouw wensen en behoeften.