Wel of geen uitvaartverzekering

Het is niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Afhankelijk van verschillende factoren kan je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. In de regel is het niet noodzakelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten als je genoeg spaargeld hebt om de uitvaartkosten te kunnen betalen.

Snel naar

Wanneer heb je een uitvaartverzekering nodig?

Als je twijfelt of jij een uitvaartverzekering nodig hebt is het handig om eerst een beeld te krijgen van de volgende drie dingen:

1. Wat zijn de verwachte kosten voor jouw gewenste afscheid?

De kosten van een uitvaart hangen af van jouw specifieke wensen, zo is een begrafenis vaak duurder dan een crematie.

2. Kan je de kosten dekken met het geld van je spaarrekening?

Als je in kaart hebt gebracht is het de vraag of je de kosten van je uitvaart zou kunnen dekken met je eigen spaargeld. Is het antwoord op deze vraag nee, dan kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten.

3. Zou je de kosten van jouw uitvaart uit de erfenis willen betalen of via een verzekering?

Als laatste kan je je afvragen of het slim is om de kosten van je uitvaart vanuit de erfenis te betalen. Het is vaak zo dat je rekening na het overlijden wordt bevroren. Je nabestaanden kunnen dan pas bij het geld als de erfenis is afgehandeld. Ze zouden dan de kosten van de uitvaart moeten voorschieten uit eigen zak.

nodig uitvaartverzekering

Wel of geen uitvaartverzekering?

Hieronder hebben we in overzicht uiteengezet wanneer het wel of niet noodzakelijk is om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wel afsluiten

Wel afsluiten

 • Als je niet genoeg spaargeld hebt
 • Je zelf de regie wilt houden over je uitvaart
 • Nabestaanden niet met onverwachte kosten wil opzadelen
Niet afsluiten

Niet afsluiten

 • Genoeg spaargeld hebt
 • Je nabestaanden weten wat voor uitvaart je wilt
 • Je nabestaanden jouw uitvaart kunnen voorschieten

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Kort gezegd: Nee, een uitvaartverzekering is in Nederland niet verplicht. Als jij komt te overlijden en jij hebt geen uitvaartverzekering, dan wordt er verwacht dat de nabestaande de uitvaart betalen. Wilt niemand de uitvaart betalen? Dan zal de gemeente een uitvaart organiseren en eventueel geld uit de erfenis halen.


Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Er zijn ook alternatieven voor een uitvaartverzekering:

1. Uitvaartdeposito

Eén van de alternatieven voor een uitvaartverzekering is een uitvaartdeposito. Dit is een speciale rekening waarop je kunt sparen voor de kosten van je uitvaart. Je krijgt hiervoor (vaak) een gunstig rentepercentage, alleen kan je tussentijds wel geld bijstorten maar niet eraf halen. Bovendien kan het geld alleen worden besteed aan jouw uitvaart en wordt het daarom pas uitgekeerd na je overlijden.

2. Uitvaartvereniging

Een ander alternatief is het lid worden van een uitvaartvereniging. Je betaalt dan, in plaats van een maandelijkse premie aan een uitvaartverzekeraar, ledencontributie aan de uitvaartvereniging. Deze instanties werken alleen lokaal en vaak met veel vrijwilligers, er moet er dus toevallig een in de buurt van jouw woonplaats zitten wil je hier lid van kunnen worden. Deze verenigingen hebben vaak afspraken met een aantal dienstverleners, waardoor je korting krijgt op je uitvaart. Het lidmaatschap is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering.

3. Overlijdensrisicopolis

Een overlijdensrisico polis keert alleen uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit is een verzekering met een maximum eindleeftijd, heb je deze bereikt dan zal de polis vervallen. Als het bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden, mogen de nabestaanden zelf weten waar ze het aan besteden. Bij een uitvaartverzekering zijn ze vaak verplicht het bedrag te besteden aan een uitvaart.


Bespaar op je uitvaartverzekering

Twijfel je nog of je een uitvaartverzekering wel nodig is? Je kan gratis 6 uitvaartverzekeringen van 5 verzekeraars met elkaar vergelijken op onze website. Hierdoor sluit je in ieder geval niet een te dure uitvaartverzekering af en ben je verzekerd wanneer je komt te overlijden.

Veelgestelde vragen

  Wat kost een uitvaart?

  Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 6.500 en € 11.000. Hierbij moeten we onderscheid maken tussen een begrafenis een een crematie. Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie:

  • Voor een begrafenis betaal je gemiddeld € 7.500.
  • Voor een crematie betaal je gemiddeld € 5.000.

  Wat kost een uitvaartverzekering?

  De hoogte van je maandpremie is afhankelijk van de soort uitvaartverzekering en de leeftijd van afsluiten. Voor iemand van 30 jaar oud, kost een uitvaartverzekering ongeveer € 8 tot € 10 per maand.

  Je krijgt hiervoor terug:

  • Een dekking van ongeveer € 8.000
  • Levenslang premie betalen
  • Combinatieverzekering

  Tot welk leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?

  Iedereen kan een uitvaartverzekering afsluiten, alleen hebben alle uitvaartverzekeraars wel een uiterste leeftijd waarop je nog een verzekering kan afsluiten. De premie van de uitvaartverzekering is dan hoog, vanwege de korte looptijd. Verzekeren is dan meestal niet interessant.

  De uiterste leeftijd voor het afsluiten van een uitvaartverzekering is:

  Monuta 74 jaar
  Ardanta 75 jaar
  DELA 74 jaar
  Twenthe 75 jaar
  Lifetri 74 jaar

  Wat is de beste uitvaartverzekering?

  Het hangt af van jouw wensen en welke uitvaartverzekering voor jou de beste zou zijn. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het slim om je te verdiepen in de verschillende kenmerken van de soorten uitvaartverzekeringen.
  Tip: Kijk ook naar de reviews van de verschillende uitvaartpolissen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.