Kostbaarhedenverzekering in 2024 - Wanneer sluit je er een af?

Kostbaarhedenverzekering

Je bezittingen in huis zijn verzekerd met een inboedelverzekering. Echter dekt deze verzekering schade aan extra kostbare spullen vaak niet voldoende. Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een duur horloge of muziekinstrument? Dan biedt een kostbaarhedenverzekering als aanvullende verzekering op je inboedelverzekering uitkomst. Hiermee zijn jouw kostbaarheden zowel binnen- als buitenshuis verzekerd. Wij geven je alle informatie over een kostbaarhedenverzekering.

Wat is een kostbaarhedenverzekering?

Met een kostbaarhedenverzekering verzeker je je kostbare spullen tegen verlies, diefstal, brand en beschadiging. Denk hierbij aan muziekinstrumenten, antiek, sieraden of een bijzondere kunstcollectie. Bovendien ben je met een kostbaarhedenverzekering ook buitenshuis verzekerd. Handig als je met bepaalde spullen veel op pad bent.

Kostbaarhedenverzekering

Wat verstaan we onder kostbaarheden?

Twijfel je of een kostbaarhedenverzekering iets voor jou is, ga dan na of je een van de volgende kostbaarheden in je bezit hebt. En of je de schade, diefstal of het verlies zelf kunt betalen als dat nodig is. Onder diefstalgevoelige inboedel vallen kostbare of waardevolle spullen zoals:

Apparatuur voor beeld en geluid
DVD-spelers, radio’s, telecommunicatieapparatuur.

Informatiedragers en Navigatieapparatuur
Computersoftware, cd’s, dvd’s, geheugenkaarten, foto- en filmapparatuur en bijbehorende zaken.

Computers of vergelijkbare apparaten
Computers, consoles, laptops* en tablets. Hierbij horen ook de spullen zoals printers, speakers en boxen

Navigatieapparatuur
Foto- en filmapparatuur en bijbehorende zaken.

Antiek, kunst, schilderijen
Ook als complete verzameling. Antieke meubels zijn uitgesloten van de dekking.

Muziekinstrumenten
Kortsluiting en schade aan snaren, rietjes, trommelvellen, stokken e.d. zijn uitgezonderd.

Motorrijtuigen zonder kenteken
*Dit is niet bij elke verzekeraar het geval. Vergelijk daarom altijd de voorwaarden.

Kostbaarhedenverzekering buitenshuis

Het grootste voordeel van een kostbaarhedenverzekering is dat jouw kostbare spullen ook buitenshuis zijn verzekerd. Of je nu een camera meeneemt naar een festival, een bijzondere ketting draagt naar een feest of je gitaar meeneemt naar een zomerse dag in het park: met een kostbaarhedenverzekering hoef je je geen zorgen te maken om diefstal of schade. Houd er wel rekening mee dat laptops en telefoons vaak niet gedekt zijn bij de kostbaarhedenverzekering. Hier heb je een aparte laptop- of telefoonverzekering voor nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen je mobiele apperatuur mee te verzekeren op je inboedelverzekering.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering?

Overweeg je een kostbaarhedenverzekering, let voordat je deze afsluit dan op de volgende punten:

 • Het verschilt per verzekeraar of je de nieuwwaarde of getaxeerde waarde van je kostbare spullen uitgekeerd krijgt. Check dit altijd in de polisvoorwaarden.
 • Bij sommige verzekeraars geldt eerst een eigen risico voordat de kostbaarhedenverzekering het verlies, de diefstal of schade van je kostbare items dekt.
 • In veel gevallen geldt er per item een maximaal verzekerd bedrag. Ook dit verschilt per verzekeraar.
 • Laat altijd een volledig taxatierapport opmaken (deze is 3 jaar geldig). Op die manier weet je zeker dat de actuele waarde van al je kostbare bezittingen vastgelegd zijn. Laat bijvoorbeeld een taxatierapport opmaken door een erkend taxateur of bewaar zelf netjes alle aankoopbonnen en verklaringen van juweliers.

Goed om te weten

Om de waarde van jouw kostbaarheden vast te kunnen stellen, vragen verzekeraars vaak een taxatierapport of recente aankoopbon. De hoogte van de premie hangt onder andere af van de verzekerde waarde. De waarde van je kostbaarheden verandert natuurlijk in de loop van tijd. Daarom worden er voor sommige kostbaarheden een vaste afschrijving gerekend en voor andere spullen kan de verzekeraar na verloop van tijd om een nieuw taxatierapport vragen.

Dit wordt er niet vergoed door een kostbaarhedenverzekering

Met een kostbaarhedenverzekering ben je dus verzekerd aan schade aan waardevolle spullen door verlies, diefstal en brand. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Je bent met een kostbaarhedenverzekering namelijk niet verzekerd bij:

 • schade door slijtage;
 • deuken, krassen of barsten die zijn ontstaan door gewoon gebruik;
 • schade bij reiniging door een niet-deskundige;
 • schade door een kern- of natuurramp: overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld;
 • schade aan een apparaat dat je leent;
 • schade die jij of je gezinsleden met opzet veroorzaken;
 • diefstal door eigen onoplettendheid;
 • diefstal uit een niet afgesloten ruimte zonder sporen van braak;
 • schades aan spullen die je op dat moment verhuurde.

Kostbaarhedenverzekering afsluiten

Bij sommige verzekeraars kun je een losse kostbaarhedenverzekering afsluiten, maar meer gebruikelijk is om een kostbaarhedenverzekering in combinatie met een inboedelverzekering af te sluiten. Maak hiervoor gebruik van onze woonvergelijker. Vul je gegevens in, maak je wensen kenbaar en vergelijk wat de verzekeraars wel en niet vergoeden als jij kostbare spullen in je bezit hebt.

Kostbaarhedenverzekering

Veelgestelde vragen kostbaarhedenverzekering

  Wat kost een kostbaarhedenverzekering?

  De premie voor een kostbaarhedenverzekering is afhankelijk van de waarde van je item. Vaak hebben verzekeraars een maximaal verzekerd bedrag per voorwerp vastgesteld. Je geeft zelf de waarde op en op basis hiervan bepaalt de verzekeraar de premie.

  Hoeveel voorwerpen kan ik verzekeren bij een kostbaarhedenverzekering?

  Je kan zoveel items verzekeren als je zelf wilt. Je verzekert elk voorwerp namelijk apart en hiervoor kun je zelf de waarde bepalen of het laten taxeren.

  Kan ik mijn gehoorapparaat verzekeren met een kostbaarhedenverzekering?

  Dit verschilt per verzekeraar. De ene verzekeringsmaatschappij dekt de schade tegen gehoorapparaten, ongeacht de oorzaak. Andere verzekeraars dekken dit niet.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten