Schade telefoon en de inboedelverzekering | Overstappen.nl

Schade telefoon en de inboedelverzekering

Veel mensen denken onterecht dat je inboedelverzekering die schade altijd dekt. Op deze pagina vind je alle informatie over het verzekeren van je telefoon via de inboedelverzekering.

Valt mobiele telefoon onder inboedelverzekering?

Of je telefoon onder de inboedelverzekering valt, verschilt per verzekeraar en ligt aan waar en hoe de schade is ontstaan. Over het algemeen geldt dat schade die binnenshuis en buiten je eigen toedoen ontstaat, bijvoorbeeld door diefstal of brand, gewoon onder de basis inboedelverzekering valt.

Aanvullende dekking

Ontstaat er schade door je eigen toedoen, bijvoorbeeld door vallen of stoten? Dan heb je bij een aantal verzekeraars een aanvullende dekking mobiele elektronica nodig. Deze dekking dekt dan ook meestal ook schade buitenshuis. Heeft de verzekeraar geen aparte mobiele elektronica dekking? Dan kan je er vanuit gaan dat je voor schade aan je telefoon buitenshuis een kostbaarheden buitenshuisdekking nodig hebt. Voor schade binnenshuis heb je een allrisk dekking nodig.

Telefoon kapot verzekering

Is je telefoon kapot en wil je de schade claimen bij de inboedelverzekering? Verzekeraars zijn een stuk strenger geworden met uitkeren en een standaard inboedelverzekering is vaak niet voldoende om de kosten te vergoeden. Toch is vergoeding af en toe mogelijk met de juiste dekking. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje:

All risk dekking

In de meeste gevallen is val-, stoot- en waterschade door eigen toedoen in huis alleen gedekt in de all risk dekking. Of dit ook voor schade aan je telefoon geldt, verschilt per verzekeraar. Raadpleeg daarom altijd het polisblad en check de voorwaarden van de verzekeraar voordat je een verzekering voor je inboedel afsluit.

Buitenshuisverzekering

De inboedelverzekering geldt voor alles in huis. Is de schade aan je telefoon buitenshuis ontstaan? Dan heb je alleen kans op vergoeding als je een buitenshuisverzekering hebt. Je bent dan niet alleen binnen in huis, maar ook buiten gedekt tegen diefstal en val- en stootschade. Voor deze extra dekking betaal je wel meer premie en de dekking kan per verzekeraar verschillen. In sommige gevallen is schade aan de telefoon niet opgenomen in de dekking. Raadpleeg daarom altijd het polisblad en check de voorwaarden van de verzekeraar.

Extra dekking mobiele elektronica

Vergoedt een verzekeraar geen schade aan je telefoon in de all risk dekking? Dan is de kans groot dat er een aparte dekking is speciaal voor mobiele elektronica. In deze dekking is val-, stoot- en waterschade aan je laptop en tablet en andere mobiele elektronica opgenomen.

Losse telefoonverzekering

Een aparte telefoonverzekering geeft je de meeste zekerheid voor schade. Met een losse verzekering kan je jouw telefoon verzekeren voor alle soorten schade zoals val-, stoot en waterschade of schade door diefstal.

Verschillende situatie schade telefoon

Er zijn verschillende situaties waarin er schade kan ontstaan aan je telefoon:

Valt je telefoon laten vallen onder de inboedelverzekering?

Heb je je telefoon laten vallen en heeft deze nu schade? Val- en stootschade door eigen schuld is alleen verzekerd via een all risk dekking. Sommige verzekeraars vergoeden helemaal niks bij telefoonschade en andere hanteren weer een eigen risico. Het is slim om altijd de polisvoorwaarden van je verzekering te checken, dan weet je zeker waar je aan toe bent in het geval van schade.

Valt diefstal van mijn telefoon onder de inboedelverzekering?

Is je telefoon gestolen uit je huis? Dan kun je deze schade claimen bij de inboedelverzekeraar. Je hebt hiervoor geen extra dekking nodig. Wel moet je bewijzen dat je telefoon uit huis gestolen is. Is je telefoon gestolen uit je zak op straat? Dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar en is er soms een extra dekking nodig, zoals de buitenhuisdekking. De voorwaarden vind je in de polisvoorwaarden.

Valt waterschade aan mijn telefoon onder de inboedelverzekering?

Of waterschade aan je telefoon vergoed wordt via de (allrisk) dekking van de inboedelverzekering ligt aan een aantal factoren. Is de schade binnenshuis ontstaan of buiten tijdens de regen in je jaszak? Is de schade ontstaan door een actie van jezelf? Vaak is waterschade aan je telefoon alleen gedekt via een all risk verzekering. En ook dat verschilt per verzekeraar. De voorwaarden over waterschade en je telefoon vind je jouw polis.

Vergoeding inboedelverzekering telefoon

Verzekeraars hanteren vaak een maximumbedrag of een eigen risico als ze schade aan jouw telefoon vergoeden via de inboedelverzekering. Veel verzekeraars hanteren een 40%-regeling. Dat betekent dat je nieuwwaarde van het item vergoed krijgt als de waarde van het item hoger dan 40% van de nieuwwaarde is. Is dat niet het geval? Dan kijken verzekeraars naar de dagwaarde. De dagwaarde van je telefoon daalt vrij snel en elk jaar krijg je een minder percentage vergoed. Zodra je telefoon een bepaalde leeftijd bereikt, heeft het vaak geen zin meer om deze te verzekeren. Je bent dan vaak duurder uit.

Je stoot je nieuwe iPhone van de kast en het scherm breekt. Volgens de verzekeraar is de dagwaarde van het toestel € 750,-. Je eigen risico is € 150,-. Dit betekent dat de verzekeraar € 600,- uitkeert voor de reparatie of vervanging van je telefoon. De exacte bedragen en voorwaarden kunnen uiteraard verschillen per verzekeraar.

Vergelijk je inboedelverzekering

Wil je je verzekeren tegen val- en stootschade aan je mobiele telefoon? Dan heb je vaak een extra dekking nodig bij je inboedelverzekering. Het is verstandig om te zoeken naar een verzekering die qua premie en dekking goed bij je past. Maar het is niet altijd makkelijk om in de polisvoorwaarden te zien hoe het precies zit met de dekking van val- en stootschade. Gelukkig kun je in onze vergelijker gemakkelijk en snel in één overzicht de inboedelverzekeringen zien die passen bij jouw wensen. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 30-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het fijn en aan te raden om een inboedelverzekering te hebben. Je verzekert de spullen in je woning tegen brand-, inbraak- en stormschade.

Of en hoe je je telefoon kunt verzekeren, ligt aan de verzekeraar. Een aantal verzekeraars vergoedt schade aan de telefoon die thuis ontstaat in een all risk verzekering of via een extra dekking voor mobiele elektronica. Ontstaat de schade buitenshuis? Dan is er vaak een buitenshuisverzekering nodig. Heb je nog geen inboedelverzekering en wil je er zeker van zijn dat je schade aan je telefoon verzekert? Kijk dan bij het vergelijken altijd goed in de polisvoorwaarden. Wil je echt zekerheid? Ga dan voor een losse telefoonverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!