Schade aan laptop of tablet: vergoeding inboedelverzekering | Overstappen.nl

Schade aan laptop of tablet: vergoeding inboedelverzekering

Een laptop en een tablet zijn losliggende spullen in je huis en vallen daarom onder je inboedel. Met de basisdekking van de inboedelverzekering verzeker je je spullen tegen brand- en waterschade en schade door blikseminslag en diefstal. Laat je je iPad of laptop zelf vallen in huis en ontstaat er val- of stootschade aan je tablet en/of laptop? Dan heb je in de meeste gevallen een all risk dekking of aanvullende dekking nodig. En wordt de schade aan je laptop of tablet vergoed? Dan gelden er bij veel verzekeraars een eigen risico en soms aanvullende voorwaarden. Op deze pagina zetten we alles voor je op een rijtje.

Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade aan je laptop of je tablet. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Vallen laptops en tablets onder de inboedelverzekering?

Of de verzekeraar de schade aan jouw laptop of tablet dekt, staat in de polisvoorwaarden en ligt daarnaast aan een aantal factoren. Is de schade ontstaan binnen je huis en is de oorzaak van de schade niet veroorzaakt door jezelf of een ander? Dan dekt de basisdekking van jouw inboedelverzekering de schade. Let op: check altijd de polisvoorwaarden om hier zeker van te zijn. Heb je de schade zelf veroorzaakt en heeft je laptop/tablet val- of stootschade opgelopen binnen of buitenshuis? Dan ben je wellicht gedekt met de volgende opties:

All risk dekking

In de meeste gevallen is val-, stoot- en waterschade door eigen toedoen in huis alleen gedekt in de all risk dekking. Of dit ook voor schade aan je tablet of laptop geldt, verschilt per verzekeraar. Raadpleeg daarom altijd het polisblad en check de voorwaarden van de verzekeraar.

Buitenshuisverzekering

En wat nu als je laptop of tablet buiten je huis beschadigd raakt of gestolen wordt? Dat wordt helaas niet gedekt via je inboedelverzekering. Deze verzekering geldt alleen voor schade aan spullen in je huis. Gelukkig kun je bij veel verzekeraars een extra dekking voor schade aan spullen die buiten je huis ontstaat afsluiten. Deze extra dekking noemen we de buitenshuisverzekering. Houd er rekening mee dat je voor deze extra dekking ook extra betaalt. Check altijd de voorwaarden in de polis, want ook deze dekking verschilt per verzekeraar.

Extra dekking mobiele elektronica

Sommige verzekeraars vergoeden val- en of stootschade schade aan elektronische apparaten alleen via een extra dekking ‘mobiele elektronica’. In zo’n dekking zijn vaak val-, stoot- en waterschade aan je laptop, je tablet en andere mobiele elektronica, zoals schade aan je telefoon, opgenomen. Het verschilt per verzekeraar of de extra dekking ook geldt voor schade buitenshuis. Raadpleeg daarom altijd het polisblad en check de voorwaarden van de verzekeraar.

Laptopverzekering of tabletverzekering

Wil je er zeker van zijn dat alle risico’s voor je tablet en/of laptop goed verzekerd zijn? Kijk dan of het loont om een aparte verzekering af te sluiten. Vaak betaal je een eigen risico in het geval van schade en vergoedt je verzekeraar maar een maximaal bedrag. Kijk daarom of de maandpremie en uiteindelijke vergoeding opwegen tegen de voordelen van zo’n verzekering.

Verschillende situaties schade laptop en tablet

Er kan snel onvoorziene schade ontstaan aan je laptop of je tablet. Je laat de tablet opeens vallen, je stoot een glas water om tegen je laptop of je kind stoot je tablet van de tafel. Zo wordt schade aan je laptop of tablet gedekt in de volgende situaties:

Mijn tablet/laptop is gestolen

Is je laptop of tablet gestolen? Dan is het van belang waar je laptop/tablet is gestolen. Als je laptop en tablet uit je huis zijn gestolen, dan geldt de basisdekking van de inboedelverzekering. Je moet met aangiftes van de politie wel bewijzen dat dit echt gebeurd is. Zijn de items gestolen terwijl je op werk was of bijvoorbeeld in de trein? Dan gelden er andere regels. De inboedelverzekering geldt alleen voor schade aan spullen die ontstaan in je huis. Je hebt daarom vaak een buitenhuisdekking nodig. De voorwaarden van een gestolen laptop of gestolen tablet vind je in de polisvoorwaarden van je verzekering.

Mijn tablet/laptop heeft waterschade

Of waterschade aan je laptop en/of tablet wordt via de (allrisk) dekking van de inboedelverzekering ligt aan een aantal factoren. Is de schade ontstaan in je huis door een actie van jezelf? Denk aan het omstoten van een glas water. Dan dekt alleen een all risk verzekering die geleden schade. Heb je waterschade door een lekkende leiding in huis? Dan is er kans dat de basisdekking voldoende is. Alle waterschade aan je laptop of tablet die buitenshuis ontstaat, kun je verzekeren met een buitenshuisverzekering. En ook dat verschilt per verzekeraar. De voorwaarden over waterschade en je telefoon vind je jouw polis.

Ik heb mijn tablet/laptop laten vallen

Heb je je laptop of tablet laten vallen en heeft deze nu val- en stootschade? Dit soort schade door eigen schuld is alleen verzekerd via een all risk dekking. Sommige verzekeraars vergoeden helemaal niks en andere hanteren weer een eigen risico. Het is slim om altijd de polisvoorwaarden van je verzekering te checken.

Vergoeding schade laptop en tablet

Heel fijn, je verzekeraar vergoedt de opgelopen schade aan je tablet en/of laptop! Het kan zijn dat de vergoeding minder is dan de daadwerkelijke kosten van de schade of dat je een eigen risico moet betalen. Verzekeraars hanteren vaak een maximumbedrag en vergoeden vaak de dagwaarde van de laptop/tablet in plaats van de nieuwwaarde. Veel verzekeraars hanteren een 40%-regeling. Dat betekent dat je nieuwwaarde van het item vergoed krijgt als de waarde van het item hoger dan 40% van de nieuwwaarde is. Is dat niet het geval? Dan krijg je alleen de dagwaarde. Bedenk dus goed of het het wel waard is om je items te verzekeren. In sommige gevallen ben je goedkoper uit met een nieuwe laptop of tablet.

Je stoot laptop van tafel en er zitten deuken in het scherm! Gelukkig, je verzekeraar vergoedt een gedeelte. De verzekeraar stelt vast dat de dagwaarde van je laptop € 750,- is. Je eigen risico is € 150,-. Dit betekent dat de verzekeraar € 600,- uitkeert voor de reparatie of vervanging van de laptop. De exacte bedragen en voorwaarden kunnen uiteraard verschillen per verzekeraar.

Vergelijk je inboedelverzekering

Ben je op zoek naar een inboedelverzekering die schade van laptops en schade aan tablets dekt? Dan heb je vaak een all risk dekking nodig of een extra dekking. In onze vergelijker vergelijk je makkelijk verschillende inboedelverzekeringen met elkaar op dekking en op premie. Zo vind je in één overzicht de dekking die past bij je wensen voor een scherpe premie. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
6 minuten 20-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het fijn en aan te raden om een inboedelverzekering te hebben. Je verzekert de spullen in je woning tegen brand-, inbraak- en stormschade.

Je kunt schade aan je laptop en tablet ontstaan in huis op verschillende manieren verzekeren met een inboedelverzekering. Ontstaat de schade door een actie van jezelf? Dan ligt dat vaak anders. Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade aan je laptop of je tablet. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!