Sieraden: vergoeding vanuit de inboedelverzekering
Vallen sieraden onder de inboedelverzekering?
Met de inboedelverzekering verzeker je spullen in huis tegen schade door brand, storm en diefstal. Sieraden vallen onder de inboedel en kun je daarom meeverzekeren in de inboedelverzekering. Je sieraden zijn dan verzekerd voor schade in huis ontstaan door brand, storm of diefstal. Toch ligt het met de vergoeding van waardevolle sieraden vaak net iets anders. Verzekeraars vergoeden in de basisdekking tot een maximaal bedrag en schade door eigen schuld en diefstal buitenshuis zijn uitgesloten. Je hebt daarom vaak een aanvullende dekking nodig als je je dure sieraden echt goed wil verzekeren.
Iedere verzekeraar heeft een andere vergoeding en dekking voor schade aan of verlies van waardevolle sieraden. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.
Sieraden verzekeren
Heb jij sieraden met een bepaalde (emotionele) waarde? Dan is het fijn als je deze sieraden goed verzekert. Je kunt sieraden op een aantal manieren verzekeren.
Basisdekking inboedelverzekering
Met de basisdekking van de inboedelverzekering zijn jouw sieraden verzekerd bij schade door brand en diefstal. De schade moet ontstaan zijn in jouw woning en mag niet veroorzaakt zijn door jezelf. Schade aan sieraden is in de basisdekking van de inboedelverzekering vaak maar gedekt tot een maximum bedrag. Dat bedrag verschilt per verzekeraar, net als de voorwaarden voor vergoeding en het eigen risico. Raadpleeg daarom altijd de polis van jouw inboedelverzekering. Zo weet je zeker dat het maximumbedrag overeenkomt met de waarde van jouw sieraden.
All risk dekking
Met een all risk dekking dek je ook val- en stootschade aan sieraden die jij zelf veroorzaakt. Je gaat bijvoorbeeld zitten op een sieraad, of stoot het sieraad van de tafel af. Ook hier hanteren verzekeraars vaak een eigen risico en een maximumvergoeding.
Buitenshuisverzekering
Met de buitenhuisverzekering verzeker je je sieraden ook tegen ongelukken en diefstal die buiten jouw huis plaatsvinden. Houd er rekening mee dat het kwijtraken van sieraden niet valt onder de buitenhuisdekking. Een verzekeraar ziet dat als eigen schuld en dekt die schade niet. Raadpleeg altijd het polisblad van een buitenhuisverzekering, zo weet je waar je aan toe bent.
Kostbaarhedenverzekering
Zijn jouw sieraden echt veel waard? Overweeg dan een kostbaarhedenverzekering. Met een kostbaarhedenverzekering verzeker je je kostbare spullen tegen verlies, diefstal, brand en beschadiging. Je kunt je sieraden tegen een hoger bedrag verzekeren dan in de basis- of all risk dekking van een inboedelverzekering.
Verzekeraars vergoeden vaak tot een maximum bedrag. Het is daarom goed de poliswaarden te checken en het verzekerde bedrag te verhogen als de sieraden echt veel waard zijn. Je betaalt dan meer premie, maar de vergoeding is ook hoger. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.
Sieraden gestolen
Het is natuurlijk al vervelend genoeg als iemand jouw sieraden steelt. Het is ook belangrijk om te weten hoe jouw gestolen sieraden gedekt zijn in de inboedelverzekering. Steelt iemand jouw sieraden uit jouw woning? Dan heb je met de basisdekking van de inboedelverzekering vaak recht op vergoeding voor diefstal tegen een maximaal bedrag. Sommige verzekeraars eisen dat je je sieraden goed opbergt in een kluis. Steelt iemand jouw sieraden buitenshuis? Dan krijg je geen vergoeding als je alleen een basisdekking van de inboedelverzekering hebt. Je buitenhuisverzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. Let daarom altijd op de polisvoorwaarden van jouw verzekering en aanvullende dekking. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Sieraden gestolen buitenland
Voor sieraden gestolen in het buitenland moet je bij de reisverzekeraar zijn. Check voordat je op reis gaat altijd de polis van jouw reisverzekering. Reisverzekeraars vergoeden gestolen sieraden vaak tot een maximumbedrag. Zijn jouw sieraden meer waard? Overweeg dan om ze thuis te laten.
Sieraden gestolen aangifte
Waar jouw sieraden ook worden gestolen, het is belangrijk dat je zo snel mogelijk aangifte doet. Bij gestolen items gaan verzekeraars pas over tot vergoeding als zij een kopie van de aangifte ontvangen. Zo willen zij fraude voorkomen.
Taxatie sieraden
We raden je aan je sieraden te taxeren voordat je deze verzekert. Zeker als jouw sieraden erg kostbaar zijn. Laat een taxatierapport maken door een erkend specialist. De taxateur vertelt je precies hoeveel geld jouw sieraden waard zijn. Je kunt je sieraden vervolgens verzekeren tegen het getaxeerde bedrag. In het geval van schade of diefstal willen verzekeraars het taxatierapport of de aankoopbonnen zien. Zo bepalen zij wat de sieraden waard zijn en welk bedrag jij uitgekeerd krijgt.
Aanvullende voorwaarden
Sommige verzekeraars hanteren bij het verzekeren van sieraden nog extra aanvullende voorwaarden. Zo eist een aantal verzekeraars dat sieraden achter slot en grendel liggen in bijvoorbeeld een kluis of andere beveiliging. Check altijd de poliswaarden voordat je een verzekering afsluit voor jouw sieraden. Zo weet je waar je aan toe bent in het geval van schade aan jouw kostbaarheden.
Vergelijk de inboedelverzekering
Wil je jouw sieraden verzekeren met een inboedelverzekering? Gebruik onze vergelijker voor inboedelverzekeringen en vind een verzekering die het beste bij jou en je sieraden past. Heb jij een koophuis? Je kunt in onze vergelijker ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Is een opstalverzekering verplicht of niet?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk moet je deze vaak wel afsluiten.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Minder schademeldingen door woningbranden, verzekeraars melden afname
Er is een afname in het aantal schademeldingen door woningbranden. Hier lees je welke steden het meeste schademelden en wanneer de meeste meldingen binnenkomen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.