Kostbaarheden buitenhuis
Soms is een inboedelverzekering niet genoeg voor alle kostbare spullen die jij bezit. De aanvullende kostbaarhedenverzekering biedt dan uitkomst, ook buitenshuis. We leggen je alles uit.
Wat is een kostbaarhedenverzekering?
Je bezittingen in huis zijn verzekerd met een inboedelverzekering. Soms dekt deze verzekering schade aan extra kostbare spullen vaak niet voldoende, omdat de spullen te veel waard zijn. Je kunt dan een aanvullende inboedelverzekering afsluiten. Met een kostbaarhedenverzekering verzeker je je kostbare spullen net als in de inboedelverzekering tegen verlies, diefstal, brand en andere beschadiging. Denk hierbij aan muziekinstrumenten, antiek, sieraden of een bijzondere kunstcollectie.
Kostbaarheden buitenshuisverzekering
Met de kostbaarhedenverzekering ben je ook buitenshuis verzekerd. Handig als je met bepaalde spullen veel op pad bent, zoals reizen in de trein met je sieraden of je muziekinstrument. Gebeurt er iets met je kostbare spullen terwijl je niet thuis bent? Dan kun je een beroep doen op de kostbaarhedenverzekering. Bij sommige verzekeraars moet mobiele elektronica als een laptop extra meeverzekerd worden en zit het niet standaard in de dekking.
Voorbeeld kostbaarheden
Twijfel je of een kostbaarhedenverzekering iets voor jou is, ga dan na of je een van de volgende kostbaarheden in je bezit hebt. En of je de schade, diefstal of het verlies zelf kunt betalen als dat nodig is. Onder diefstalgevoelige inboedel vallen kostbare of waardevolle spullen zoals:
- Apparatuur voor beeld en geluid: DVD-spelers, radio’s, telecommunicatieapparatuur.
- Informatiedragers en navigatieapparatuur: Computersoftware, cd’s, dvd’s, geheugenkaarten, foto- en filmapparatuur en bijbehorende zaken.
- Computers of vergelijkbare apparaten: Computers, consoles, laptops* en tablets. Hierbij horen ook de spullen zoals printers, speakers en boxen.
- Fotoapparatuur: Foto- en filmapparatuur en bijbehorende zaken.
- Antiek, kunst, schilderijen: Ook als complete verzameling. Antieke meubels zijn uitgesloten van de dekking.
- Muziekinstrumenten: Kortsluiting en schade aan snaren, rietjes, trommelvellen, stokken e.d. zijn uitgezonderd
- Motorrijtuigen zonder kenteken: Dit is niet bij elke verzekeraar het geval. Vergelijk daarom altijd de voorwaarden.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering?
Overweeg je een kostbaarhedenverzekering, zodat je kostbare spullen binnen- en buitenhuis verzekerd zijn? Let altijd op de volgende punten:
- Het verschilt per verzekeraar of je de nieuwwaarde of getaxeerde waarde van je kostbare spullen uitgekeerd krijgt. Check dit altijd in de polisvoorwaarden.
- Bij sommige verzekeraars geldt eerst een eigen risico voor de inboedelverzekering voordat de kostbaarhedenverzekering het verlies, de diefstal of schade van je kostbare items dekt.
- In veel gevallen geldt er per item een maximaal verzekerd bedrag. Ook dit verschilt per verzekeraar.
- Laat altijd een volledig taxatierapport opmaken (dit is 3 jaar geldig). Op die manier weet je zeker dat de actuele waarde van al je kostbare bezittingen vastgelegd zijn. Laat bijvoorbeeld een taxatierapport opmaken door een erkend taxateur of bewaar zelf netjes alle aankoopbonnen en verklaringen van juweliers.
Taxatierapport kostbaarheden
Om de waarde van jouw kostbaarheden vast te kunnen stellen, vragen verzekeraars vaak een taxatierapport of recente aankoopbon. De hoogte van de premie hangt onder andere af van de verzekerde waarde. De waarde van je kostbaarheden verandert natuurlijk in de loop van tijd. Daarom wordt er voor sommige kostbaarheden een vaste afschrijving gerekend en voor andere spullen kan de verzekeraar na verloop van tijd om een nieuw taxatierapport vragen.
Vergoeding kostbaarhedenverzekering buitenhuis
Wel vergoeding
- Beschadiging (door vandalisme of rellen), verlies en diefstal
- Schade door brand, rook, schroeien en blusschade
- Camera’s, tablets, laptops en belangrijke documenten
- Schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door vallen of stoten
- Sieraden, verzamelingen, antiek en medische hulpmiddelen
- Schade door storm, bliksem, hagel, sneeuw of regen (waterschade)
Geen vergoeding
- Schade door slijtage
- Deuken, krassen of barsten die zijn ontstaan door gewoon gebruik
- Schade bij reiniging door een niet-deskundige
- Schade door een kern- of natuurramp: overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld
- Schade aan een apparaat dat je leent
- Schade die jij of je gezinsleden met opzet veroorzaken
- Diefstal door eigen onoplettendheid
- Diefstal uit een niet afgesloten ruimte zonder sporen van braak
- Schades aan spullen die je op dat moment verhuurde
Nieuwwaarde, dagwaarde en kosten voor reparatie
Bij schade betaalt de verzekeraar de kosten om de schade te repareren. Zijn de reparatiekosten hoger dan de waarde van je spullen? Dan ontvang je de nieuwwaarde als jij jouw spullen niet langer dan één jaar hebt. De nieuwwaarde is het bedrag dat je betaalt als je je spullen nieuw moet kopen. Heb je jouw spullen wel langer dan één jaar, dan ontvang je de dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend door de nieuwwaarde van je spullen te verminderen met het bedrag dat je spullen minder waard zijn geworden. De voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar, raadpleeg dus je polisblad waarin alle informatie over je buitenshuisverzekering is opgenomen.
Kostbaarheden buitenshuisverzekering
Het grootste voordeel van een kostbaarhedenverzekering is dat jouw kostbare spullen ook buitenshuis zijn verzekerd. Of je nu een camera meeneemt naar een festival, een bijzondere ketting draagt naar een feest of je gitaar meeneemt naar een zomerse dag in het park: met een kostbaarhedenverzekering hoef je je geen zorgen te maken om diefstal of andere schade. Houd er wel rekening mee dat laptops en telefoons bij sommige verzekeraars niet gedekt zijn in de kostbaarhedenverzekering. Hier heb je een aparte laptop- of telefoonverzekering of mobiele elektronica dekking voor nodig. Check daarom altijd de polisvoorwaarden.
Losse kostbaarhedenverzekering
Zoek je een kostbaarhedenverzekering zonder inboedelverzekering? Niet iedere verzekeraar heeft een losse kostbaarhedenverzekering. Zij raden je vaak aan de kostbaarhedenverzekering af te sluiten in combinatie met een inboedelverzekering.
Vind een kostbaarheden buitenhuisverzekering
Bij sommige verzekeraars kun je een losse kostbaarhedenverzekering afsluiten, maar meer gebruikelijk is om een kostbaarhedenverzekering in combinatie met een inboedelverzekering af te sluiten. Maak hiervoor gebruik van onze woonvergelijker. Vul je gegevens in, maak je wensen kenbaar en vergelijk wat verzekeraars wel en niet vergoeden als jij kostbare spullen in je bezit hebt. Vergelijk de premie en kies een verzekering die bij je past. Wil je ook de schil van je woning verzekeren? Ga dan voor een woonverzekering, een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Is een opstalverzekering verplicht of niet?
Een opstalverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk moet je deze vaak wel afsluiten.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Minder schademeldingen door woningbranden, verzekeraars melden afname
Er is een afname in het aantal schademeldingen door woningbranden. Hier lees je welke steden het meeste schademelden en wanneer de meeste meldingen binnenkomen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.