Lekkage verzekering

Een lekkage met schade als gevolg wil niemand. De kosten van de reparatie kunnen flink oplopen en je moet wellicht ook het behang, de vloerbedekking en andere zaken vervangen. Schade door lekkage valt in bepaalde gevallen onder een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een aparte lekkage verzekering bestaat dus niet. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

 

Snel navigeren naar

Schade bij lekkage

Volgens verzekeraars is waterschade “Situaties waarin water je woning is binnengedrongen, die niet voorkomen konden worden.”

Er zijn veel vormen van deze schade. Denk hierbij aan schade die door neerslag direct je woning binnenkomt of ‘indirecte neerslag’: het water dat na een flinke regenbui je woning via bijvoorbeeld de kelder, het toilet of doucheputje binnenstroomt.

De meest voorkomende is de schade als gevolg van lekkage. Lekkage ontstaat vaak door een breuk of verstopping in de leiding, een plotseling optredend defect of het springen van een leiding als er vorst is.

Lekkage verzekering

Wat is gedekt bij een lekkage verzekering?

Ben je op zoek naar een lekkage verzekering, dan kom je uit bij een opstalverzekering of inboedelverzekering. Maar valt lekkage daadwerkelijk onder de dekking van deze verzekeringen? In principe wel, maar er zijn altijd verschillen in de voorwaarden die verzekeraars hanteren. Hieronder lichten we per dekking toe wanneer lekkage verzekerd is.

Opstalverzekering

Lekkage wordt door de opstalverzekering gedekt als de schade is veroorzaakt door:

 • lekkage als gevolg van het kapotvriezen van CV- of waterleidingsbuizen;
 • lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of daarop aangesloten installaties;
 • lekkage van daken of dakgoten.

De opstalverzekering dekt dan de schade aan alles wat bij je huis hoort zoals een keuken en de badkamer. Dus jouw woning en de bijbehorende onroerende goederen zoals schuttingen, leidingen, zonnepanelen, schuur en centrale verwarming.

Goed om te weten

Heb je schade als gevolg van een lekkage bij de buren en woon je in een niet-vrijstaand huis zoals een twee-onder-eenkapwoning, appartement of rijtjeshuis? Dan is deze schade gedekt. Informeer eerst altijd bij je buren of zij de lekkage ook opgemerkt hebben en of ze er al iets aan hebben gedaan. Neem daarna contact op met je opstalverzekering. Als de oorzaak inderdaad bij je buren ligt, dan regelen jouw verzekeraar en de verzekeraar van je buren dit onderling.

Inboedelverzekering

Behalve schade aan je huis zelf, is een lekkage verzekering ook handig voor de spullen van waarde in je huis: de inboedel. Bijvoorbeeld een televisie of audioapparatuur zijn dure spullen en de kosten lopen snel op. Net zoals de opstalverzekering dekt de inboedelverzekering de schade als gevolg van lekkage die ontstaat door neerslag, indirecte neerslag en leidingwater. Ook hier moet het gaan om onvoorziene schade. Onder de inboedel vallen alleen spullen die losstaan van de woning, zoals een bank, tafels of apparatuur.

Lekkage dakverzekering

Zit er een dak boven de lekkage in je huis, dan is de kans groot dat dit de oorzaak van de lekkage is. Dit komt vooral voor bij platte daken. Veel voorkomende oorzaken van lekkage bij een (plat) dak zijn onder andere:

 • gebrekkige afvoerleiding. Is deze niet optimaal, dan blijft het water staan;
 • scheurtjes in de dakbedekking door vorst en dooi, waardoor er water naar binnen loopt;
 • gaten in het daklood;
 • mankementen aan de schoorsteen.

Goed om te weten

Waterschade als gevolg van lekkage in je dak is verzekerd in de opstalverzekering. Daarnaast wordt ook het herstel van schade aan je dak als gevolg van hagel, storm of andere plotselinge gebeurtenissen vergoed. Houd er rekening mee dat als de lekkage ontstaat door slecht onderhoud, ouderdom, slijtage of roest, dit veelal niet wordt uitbetaald door de verzekeraar.

Lekkage verzekering: wat wordt er wel en niet gedekt?

Wat is er nu precies gedekt als je lekkage hebt en hier schade van ondervindt? Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rij die de inboedelverzekering dekt bij lekkage.

Wel gedekt

 • pluspunt
  Je hebt een verstopte afvoer en je toilet stroomt over. De schade hiervan is gedekt.
 • pluspunt
  Je boort per abuis een gat in de waterleiding en het water stroomt uit de muur. Zowel het hak- en breekwerk, het repareren van de leiding en de schade als gevolg van het uitstromend water zijn gedekt.
 • pluspunt
  Door de vorst is de waterleiding gesprongen en de houten vloer trekt krom. Zowel het hak- en breekwerk als het repareren van de leiding zijn gedekt.

Niet gedekt

 • minpunt
  Je laat de wasbak vollopen en vergeet de kraan uit te zetten.
 • minpunt
  Je laat een bloempot vallen, er ontstaan vochtplekken op je houten vloer en het hout verkleurt.
 • minpunt
  Je hebt waterschade door slecht kitwerk of kapotte voegen in de badkamer. Het bijhouden van kitnaden en voegwerk valt onder onderhoud van je woning en is daarom niet gedekt bij een lekkage verzekering.

Welke vormen van lekkages zijn meestal niet gedekt?

Een aantal vormen van lekkages worden niet gedekt door de verzekering. Denk hierbij aan lekkage door:

 • Nalatigheid. Heeft het erg hard geregend en ontstaat er schade doordat je het raam open hebt laten staan, dan wordt dit niet vergoed.
 • Overstromingen. Ontstaat de schade door een dijkdoorbraak, dan dekken alle standaard opstalverzekeraars dit niet.
 • Achterstallig onderhoud. Heb je bijvoorbeeld de dakgoot niet goed onderhouden en ontstaat hierdoor lekkage, dan wordt dit niet gedekt.

Tips om lekkage te voorkomen

Lekkage kun je altijd proberen te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen en op die manier hoef je geen lekkage verzekering aan te spreken. Lekkage voorkomen doe je aan de hand van de volgende tips:

 • Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren en eventueel repareren zodat er geen daklekkage ontstaat.
 • Maak na een paar droge dagen in het najaar je dakgoot schoon. Bladeren en vuil verstoppen en verzwaren namelijk je dakgoten.
 • Check of er overhangende takken van bomen rondom je huis hangen en verwijder deze. Zo kunnen ze geen schade aan je woning of dak veroorzaken.
 • Check regelmatig de kitnaden, bijvoorbeeld bij het doucheputje. Kitnaden die niet goed meer hechten, gaan lekken.
 • Controleer het voegwerk, scheuren hierin kunnen lekkage in de keuken en badkamer veroorzaken.
 • Wees voorzichtig met chemische ontstoppers. Sommige zijn zo agressief, dat ze lekkage veroorzaken.
 • Sluit als het in de winter gaat vriezen de buitenkraan af, zodat deze niet bevriest en knapt.
Lekkage verzekering

Help! Ik heb lekkage. Wat moet ik doen?

Heb je er alles gedaan om lekkage te voorkomen, maar ontstaat er onverhoopt toch schade in of aan je huis door lekkage? Doe dan het volgende:

Lekkage verzekering

Schakel het water uit

Heb je lekkage ontdekt, zet dan als eerste de watertoevoer stop. Op die manier wordt de lekkage niet nog erger.

Lekkage verzekering

Probeer achter de bron te komen

Een lekkage kan verschillende bronnen hebben, dus de bron identificeren kan lastig zijn. Een loodgieter kan je hierbij helpen.

Lekkage verzekering

Verwijder het overtollige water

Hoe langer het overtollige water van de lekkage in je huis is, hoe meer schade het zal veroorzaken. Voor kleine hoeveelheden gebruik je een nat-droog vacuüm en voor grote hoeveelheden moet je wellicht een pomp huren.

Lekkage verzekering

Start het uitdrogingsproces

Ongeveer 24 tot 48 uur ontwikkelen schimmels zich. Om dit te voorkomen moet je zo snel mogelijk het uitdrogingsproces starten zodat je de schade van de lekkage beperkt.

Lekkage verzekering

Neem contact op met je lekkage verzekering

Leg de situatie uit en geef aan wat je zelf voor maatregelen hebt genomen. De lekkage verzekering, oftewel de inboedel- of opstalverzekering zal aangeven wat er gedekt wordt.

Lekkage verzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een vorm van een lekkage verzekering zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering, dan is het een goed idee om verschillende verzekeringen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste dekking voor jouw huis en spullen hebt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.